Sari direct la conținut

EXCLUSIV Cum se vede în Rusia invazia Ucrainei, prin cenzura lui Putin: între „America va lupta până la ultimul ucrainean” și „sancțiunile nu ne afectează, puțini oameni își permit un Iphone”

HotNews.ro
Rusi din Moscova care stau la coada la bancomat, Foto: Vlad Karkov/SOPA Images/ Profimedia
Rusi din Moscova care stau la coada la bancomat, Foto: Vlad Karkov/SOPA Images/ Profimedia

​Deși informațiile despre războiul din Ucraina sunt puternic cenzurate în Rusia, cetățenii acestei țări sunt la curent cu evenimentele din țara vecină. Asta chiar dacă le interpretează, uneori, foarte diferit de restul lumii. Am stat de vorbă cu câțiva ruși, din medii diferite, care au acceptat să ne spună punctul lor de vedere și iată ce am aflat.

De la tragedie şi „ruşine naţională”, până la măsuri necesare pentru „eliberarea ţării de nazişti şi arme”. Aşa sunt descrise evenimentele din Ucraina de către unii locuitori ai Federaţiei Ruse cu care am reuşit să vorbim zilele acestea, prin intermediul WhatsApp sau Messenger.

Deşi au viziuni diferite, ruşii spun, în general, că le este teamă de felul în care vor evolua evenimentele din Ucraina în viitorul apropiat. În același timp, nu sunt foarte speriați de sancţiunile impuse de Occident, cel puţin deocamdată. Asta deși prognozele pe termen lung nu pot fi îmbucurătoare, spun ei.

Mai trebuie spus că, timp de câteva zile, pentru pregătirea acestui material am încercat să discutăm cu mai multe persoane din Federaţia Rusă. Mulţi ne-au refuzat însă, motivând că vor avea probleme la serviciu sau „ceva şi mai rău”. Cei care au acceptat să-şi expună punctul să vedere referitor la evenimentele din Ucraina, au solicitat să le publicăm doar prenumele, fără numele de familie. Două persoane au fost de acord să le folosim fotografiile.

Tatiana, Moscova: „Ne este frică și rușine pentru acest război”

Tatiana. FOTO: Arhiva personală

„Ne este frică și rușine pentru acest război” este răspunsul Tatianei, stabilită la Moscova. Femeia spune că toate persoanele din jurul ei, familia, prieteni, colegi de muncă, dezaprobă invazia Federației Ruse în Ucraina.

„Mie personal, ca şi tuturor celor din jurul meu, ne este frică şi ne este ruşine pentru acest război. Este foarte important să fie înţeles un lucru: dorinţele şi deciziile autorităţilor nu sunt dorinţele şi deciziile întregului popor. Acest lucru se referă la ambele părţi.

Pe noi nimeni nu ne-a întrebat, nu ne-a cerut nimeni opinia. Este o durere comună. Nimeni nu vrea să fie victime şi să se reverse sânge. Fiecare a doua persoană de aici are rude şi prieteni în Ucraina.

Din cauza sancţiunilor, sigur vor avea de suferit oameni simpli. Nu pot să spun că acest lucru deja se întâmplă sau se va întâmpla atât de brusc. Cel mai probabil, vom resimţi consecințele treptat şi doar Dumnezeu ştie cât va dura asta.

Deşi, sincer, nu cred că ceva poate fi schimbat prin intermediul sancţiunilor. Pentru Rusia sancțiunile nu reprezintă nimic nou. Şi dacă acestea nu au putut să prevină aceasta catastrofă, nu cred că acum sancţiunile vor putea s-o oprească”, a spus Tatiana.

Valerii, Moscova: „America va lupta cu Rusia până la ultimul ucrainean”

Valerii. FOTO: Arhiva personală

Un alt locuitor al orașului Moscova, Valerii, care ne-a rugat să-i folosim doar prenumele, susține că nimeni (din cercul lui de cunoștințe) nu s-a așteptat ca acțiunile militare ale Federației Ruse în Ucraina să capete asemenea dimensiuni.

„Orice locuitor al Rusiei, cu o gândire raţională, înţelege сă tot ce se întâmplă acum în Ucraina este o crimă. Cu siguranţă, tuturor le este ruşine că toate aceste evenimente până la urmă sunt asociate cu noi toţi şi cu fiecare în parte. Era demult clar că Rusia va introduce trupele sale pe teritoriile „LNR” şi “DNR” (aşa-zisele “republici” Doneţk şi Lugansk), dar nimeni nu s-a aşteptat că va fi un război de aşa dimensiuni împotriva unui alt stat.

Rusia este şocată de ceea ce se întâmplă. Toţi sunt îngrijoraţi de eventualele consecinţe ale acestui război. Poporul rus nu poate fi acuzat de lipsă de acţiuni. Uitaţi-vă la ceea ce a avut loc în Piaţa Puşkin (Moscova), ce măsuri au fost aplicate, adică dacă nu susţii poziţia statului sau finanţezi fonduri străine legate în orice mod de Ucraina – se aplică articolul referitor la „trădare Patriei (n.r.- din Codul penal rus)”, a spus bărbatul.

Valerii mai adaugă că nici el personal, nici oamenii din jurul său nu pot să înțeleagă care este scopul real al acestui război și nici nu cred în argumentele în acest sens aduse publicului larg de către administrația de la Kremlin.

„Poziţia Europei tot nu-mi este clară. În loc să cheme la pace şi să contribuie la negocieri dintre cele două părţi, ei (n.r.- europenii) umplu Ucraina cu arme. Pentru ce? Pentru ca aceasta măcelărie să continuă cât mai mult timp?

Îmi amintesc o expresie: „America va lupta cu Rusia până la ultimul ucrainean!” “Din păcate”, cel mai probabil blitzkrieg-ul nu va fi posibil. Se pare că acest război va fi de lungă durată. Şi cât va dura tot asta – nimeni nu poate să prezică. Ucrainenii au demonstrat unitatea lor şi pregătirea pentru a-şi apăra Patria. Putem să-i înţelegem, ei sunt pe pământul lor.

Ce scop îşi are Rusia în acest război – niciun rus nu poate să vă răspundă clar. Se aud lozinci neclare despre „denazificare” şi “eliberare””, susține Valerii.

„Europa și America au arătat foarte clar că nu vor să înceapă o confruntare directă cu Rusia”

În ceea ce privește sancțiunile Occidentului, bărbatul este sceptic că acestea vor putea schimba planurile lui Putin, însă vor afecta, cu timpul, populația Federației Ruse, crede Valerii.

„Cred că sancţiunile sunt inutile. Lumea de astăzi este mult mai complicată. Cei „puternici ai lumii” depind foarte mult unul de altul. O nouă „cortină de fier” nu este posibilă. Aceasta problema va fi soluţionată, nu contează în favoarea cărei părţi, dar sancţiunile treptat vor fi eliminate.

Europa şi America au arătat foarte clar că nu au de gând să înceapă o confruntare directă cu Rusia, iar introducerea unor măsuri reale care cu adevărat vor afecta economia rusă îi va dăuna lor. Sancţiunile şi cursul valutar, fără îndoială, va afecta cetăţenii de rând, dar acest lucru se va resimţi treptat şi nu foarte pronunţat.

Preţurile şi aşa cresc în continuu absolut la orice. În orice caz „taxa pentru război” îi va afecta pe cetăţenii ruşi”, a mai declarat bărbatul, prin „taxa de război” referindu-se la impactul sancțiunilor occidentale asupra cetățenilor de rând.

Mihail, Moscova: „Sunt oameni care în continuare consideră că Ucraina este parte a URSS”

Există, desigur, și ruși care au găsit explicațiile pentru care lucrurile au ajuns la război. Mihail este un alt locuitor al Moscovei care, de asemenea, din motive legate de serviciul său, ne-a rugat să nu-i publicăm numele de familie. Bărbatul a prezentat viziunea sa despre starea lucrurilor din Ucraina care, potrivit acestuia, ar fi impus acțiunile militare ale Moscovei.

„Ruşii înţeleg diferit evenimentele din Ucraina. Dacă aș spune că există o singură opinie în acest caz va fi un neadevăr. Sunt oameni care în continuare consideră că Ucraina este parte a URSS, deşi Uniunea această demult nu mai există.

Alţii numesc tot ce se întâmplă un „coşmar” şi o acuză anume pe Rusia de ceea ce s-a întâmplat, dar toţi înţeleg că războiul este un lucru prost şi trebuie să se termine cât mai repede.

Despre scopul real al Rusiei în acest război: știţi când în ţara vecină se rup panglicile „Sfântului Gheorghe”, se desfăşoară marşuri naziste, se strigă în cor insulte la adresa preşedintelui, interzic limba rusă, chiar dacă 60% din populaţie este vorbitoare de limba rusă – asta încă e posibil de răbdat.

Dar când te amenință cu o bombă atomică… Când nu pot să se împace cu faptul că în Crimeea, „DNR” şi „LNR”, în urma rezultatului referendumului, majoritatea nu au vrut să fie cu Ucraina… Iar dacă nu vor, înseamnă că trebuie să fie impuşi „să vreie”. Iată asta deja nu se poate să mai fie răbdat.

Foarte mult vrem să credem guvernarea că nu va avea loc nicio „aderare” a Ucrainei la Rusia, că va avea loc doar eliberarea ţării de nazişti şi arme. Vrem să credem, dar să afirme ceva concret, probabil, nu se va angaja niciun jurnalist sau politolog.

Nu ne-am aşteptat să fie război. Pentru noi operaţiunea militară a devenit un şoc. Şi despre dimensiuni… Au fost anunţate “demilitarizarea” şi “denazificarea” Ucrainei. Din acest anunț era clar că va fi o operaţiune nu doar pe teritoriul „DNR” şi „LNR” (aşa-zise „republici” Doneţk şi Lugansk).

După primele zile am înţeles că „operaţiunea” se va desfăşura pe întreg teritoriul Ucrainei”, susține bărbatul.

„Tinerii spun nu mai pot să-mi iau Nike și Apple. Dar, în realitate, foarte puțini oameni din Rusia își permit un Iphone”

Fiind întrebat cum sunt sau vor fi afectați rușii de sancțiuni, Mihail a spus că Rusia s-a obișnuit cu aceste măsuri și va găsi soluții alternative.

„Ţara noastră trăieşte cu sancţiuni deja de mai bine de opt ani. Acum acestea au devenit doar mai masive. Dolarul şi euro au crescut mult, iar rubla s-a prăbuşit. Au crescut preţuri pentru tehnică, se aşteaptă majorarea preţurilor în oricare măsură absolut la tot. Dintr-un anumit punct de vedere, asta ne îngrijorează.

Tinerii scriu: “Nu voi putea să-mi cumpăr ghete. Nu pot să-mi iau Nike ori ceva de la Apple.” Dar realitatea din Rusia este că foarte puţini oameni în general pot să-şi permită să-și procure un nou Iphone (dacă acesta nu va fi luat în credit).

Timp de doi ani de pandemie în Rusia a crescut piaţa automobilelor de mâna a doua. Adică se procurau maşini de mâna a doua, pentru că, din nou, nu atât de mulţi oameni îşi permit automobile noi. Haine de brand nu-și permit toţi.

Îmbrăcămintea şi tehnica (n.r- tehnologia) va fi din China, iar vinul – dacă nu francez, va fi cel din Chile. Cafea este importată din ţările care nu au anunţat sancţiuni. Produse alimentare: în apropierea este Belarus cu agricultura dezvoltată şi Azerbaidjan cu exportul de legume şi fructe. Călătoriile în Egipt, Turcia, Tunisia şi Thailanda sunt în continuare accesibile. Totodată, preţurile pentru petrol şi gaz cresc ca pe drojdii, iar Europa depinde de asta. Astfel, cine va avea de suferit cel mai mult de la sancţiuni rămâne încă o mare întrebare”, a declarat bărbatul.

Printre sancțiunile impuse după invazia Federației Ruse în Ucraina în 24 februarie 2022 se numără măsuri asupra băncii centrale și excluderea unor bănci din sistemul global de plăți SWIFT. Totodată, la începutul acestei săptămâni rubla rusească s-a prăbușit cu 30% ca urmare a sancțiunilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro