Sari direct la conținut

EXCLUSIV. Mărturia unei localnice din Valencia pentru HotNews: „Totul a fost inundat. Autoritățile au trimis o alertă, dar prea târziu. Oamenii erau deja blocați”

EXCLUSIV. Mărturia unei localnice din Valencia pentru HotNews: „Totul a fost inundat. Autoritățile au trimis o alertă, dar prea târziu. Oamenii erau deja blocați”
Imagine cu dezastrul din Valencia. Foto Profimedia

Zeci de oameni au murit în estul Spaniei, în urma furtunilor care au provocat inundații de proporții, iar Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat că 13 români sunt dați dispăruți. HotNews a vorbit cu o localnică din Valencia, care acuză că autoritățile spaniole au alertat populația târziu, când șiroaiele de apă inundaseră deja străzile din oraș. Ziarul spaniol El Mundo susține același lucru.

„Totul a fost inundat, se scoate noroiul din case, din mașini, mașinile sunt îngrămădite pe străzi”, a spus Eva, pentru Hotnews.

Localnica explică cum, deși nu a plouat mult nici în orașul Valencia, nici în orașele din jur, străzile au fost inundate. „A plouat abundent în nord, astfel că toate canalele, care sunt construite pentru a transporta apa în timpul ploilor abundente, au fost inundate”.

„De obicei, aceste canale pot prelua apa și o pot devia, dar, de data aceasta, a plouat atât de mult încât apa s-a revărsat”, a mai explicat Eva, care a pus la dispoziție o hartă cu zonele inundate.

Toate orașele marcate cu galben au fost inundate, iar apa a ajuns pe autostrada principală care leagă Valencia de Alicante, spune localnica din Valencia.

Oamenii au fost alertați prea târziu

Eva a declarat că autoritățile au trimis o alertă pe telefoanele mobile din Valencia, dar a fost târziu.

„Mulți oameni nu au putut pleca de la serviciu din zonele industriale ale zonelor afectate. O alarmă generală a fost declanșată pe toate telefoanele mobile din Valencia la ora 20:30, dar până atunci era prea târziu, deoarece oamenii erau deja blocați”, a spus localnica.

„Unii oameni au fost nevoiți să rămână peste noapte în fabrici pentru că nu puteau merge acasă. Au existat pene de curent care au durat mai mult de 24 de ore, astfel încât nu și-au putut încărca telefoanele și nu a existat electricitate sau semnal. Mulți oameni au fost considerați, pur și simplu, dispăruți, pentru că nu și-au putut anunța familiile unde se află”, a mai declarat Eva.

Într-un material publicat miercuri, ziarul spaniol El Mundo noteză că Protecția Civilă spaniolă a alertat populația marți seară, când existau deja sate inundate.

„Magnitudinea tragediei care a devastat o multitudine de sate din provincia Valencia, cu zeci de decese confirmate după trecerea celei mai grave furtuni din istorie, lasă în aer o întrebare: în ce măsură alerta dată populației pentru a evita orice fel de deplasare a venit prea târziu”, scrie El Mundo, care punctează că președintele Carlos Mazón declarase marți dimineața că furtuna „se așteaptă să scadă în intensitate în jurul orei 18.00”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro