Sari direct la conținut

EXCLUSIV Noi marturii despre o mare retea de coruptie din Romania. Cum sunt sifonate zeci si sute de milioane de euro

HotNews.ro
Fraudele cu fonduri europene in IT, reclamate de insideri, Foto: Shutterstock
Fraudele cu fonduri europene in IT, reclamate de insideri, Foto: Shutterstock

Marturia unui insider dintr-o mare companie IT din Romania care a explicat pe larg cum se fura legal bani de la buget, dar in special fonduri europene, ridica doar un colt din ceea ce putem numi cea mai intinsa retea de coruptie din Romania ultimilor ani. Marturia sa si alte informatii din piata indica faptul ca s-a format un intreg sistem foarte sofisticat si complet ermetic, inchis, de fraudare a banilor europeni. „Au trecut de la faza de 10% – 15% spaga. Acum vor totul. Mi-a cerut sa-i dau 70% din proiectul pe fonduri europene. Pai eu cum il fac? trebuie sa fur, sa-l fraudez”, au declarat pentru Hotnews.ro surse din piata care opereaza cu fonduri europene.

Potrivit unor surse judiciare consultate de Hotnews.ro, s-au constituit in timp grupari si asociatii de firme care au intaietate la orice proiect pe fonduri europene, astfel incat orice firma noua are sanse minime sa castige legal. Afacerile cu fonduri europene au devenit o piata inchisa, mai ales in zona formarii profesionale, mediu sau infrastructura.

Daca esti o firma noua nu ai nicio sansa sa intri in acest mediu deoarece licitatiile sunt scrise de aceste firme cu asa numitii SEPARATORI – adica doar ei sunt 100% compatibili cu cerintele…ei sau firmele din grupul lor. (…) In general, la licitatiile cu aplicatiile software poti sa furi cel mai mult deoarece nimeni nu te poate verifica sau compara. Adica daca eu folosesc o baza de date serioasa gen Oracle care poate gestiona milioane de inregistrari voi avea costuri relativ mari …dar in general (…) a folosit baze de date care nu suporta multa inregistrari, astfel incat diferenta dintre pretul dat pe licenta versus pretul incasat de la beneficiar sa fie cat mai mare. Asta se vede in problemele aparute acum„, a explicat un al doilea insider dintr-o mare companie pentru Hotnews.ro.

Potrivit unor surse judiciare consultate de Hotnews.ro, investigarea unor astfel de cazuri concrete se realizeaza extrem de dificil: „E foarte greu sa-i prinzi post factum. Creaza aparenta de legalitate, simuleaza utilitatea proiectului, simuleaza competitia, pun pe hartie activitati, dar totul e scamatorie. Vorbim de haite mafiote„.

Potrivit acestor surse judiciare, procesul de distribuire si cheltuire a fondurilor europene a echivalat cu un „jaf generalizat”. Cu titlu de exemplu, in cadrul unor proiecte gasim angajata clientela politica cu 2000 de euro pe luna sau mai mult fara sa faca nimic pentru acesti bani. „Sunt situatii in care gasim angajati 20 – 30 de persoane intr-un proiect pe fonduri europene, persoane care, timp de doi ani cat se deruleaza proiectul, nu fac absolut nimic, au precizat sursele judiciare consultate de HotNews.ro.

Potrivit acestora, a existat un caz in care o Asociatie de nevazatori a bifat ca a angajat 200 de persoane in cadrul unui proiect pe fonduri europene, in cadrul unui program POSDRU, si au bagat banii in buzunar. „Partea proasta e ca nevazatorii si-au pierdut indemnizatia pe cateva luni„, au explicat sursele HotNews.ro.

Primul insider, care a explicat pentru HotNews.ro „cum se fura bani legal„, sustine ca „intr-un caz din doua, ce rezulta e zero, nu e folosit de nimeni la nimic, deci in multe cazuri, oameni buni, statul pierde toti cei 10 milioane de euro fara sa obtina nimic, din care 7 milioane sunt bani negri, si 3 milioane bani care se duc in salarii, taxe, caci s-a muncit si oamenii au fost platiti„.

Atunci cand statul se alege totusi cu ceva, fie se alege cu programe nefunctionale (vezi cazul APIA, reclamat public de ministrul Agriculturii), fie cu programe complet depasite, dar foarte scumpe. Al doilea insider a furnizat pentru HotNews.ro inca un caz, dar pe care a trebuit sa-l anonimizam in lipsa unor probe si dovezi concludente.

Un alt exemplu de frauda uriasa este aplicatia (…nota redactiei: dezvoltata pentru o institutie din cadrul ministerului muncii). O aplicatie dezvoltata in Visual Basic – o tehnologie din anii 90 si pe care (firma X) si-a scos banii investiti in a doua luna. Practic (institutia) a inchiriat softul si infrastructura hardware contra aproximativ 1 milion de lei pe luna ! Suportul pentru aceasta aplicatie era facut de 3 angajati ! In cei aproximativ 10 ani de contract cati bani au sifonat?”

Potrivit surselor judiciare consultate de HotNews.ro, numeroase programe cu fonduri europene nu fac decat sa hraneasca piata de accesorii hardware. „Se cumpara telefoane, calculatoare, laptopuri, e un jaf generalizat„, explica sursele HN. Cine sunt insa autorii? Mari companii de IT, dar si „persoane care apar la TV pe post de mari sindicalisti sau reprezentati ai societii civile, sunt destule ONG-uri care se ocupa cu asa ceva, nu fac nimic concret, nu apar in hartii, dar fac trafic de influenta. Ei sunt combinatorii”.

Nota: HotNews.ro a decis sa publice o serie de marturii din interiorul unor mari companii care castiga licitatii cu fonduri de la bugetul de stat sau fonduri europene despre care exista indicii puternice ca s-au cartelizat in grupari de tip mafiot. Am considerat ca toate aceste informatii descriu un mecansim si un fenomen ingrijorator la nivelul intregii tari. Din acest motiv, numele companiilor si a persoanelor implicate a fost anonimizat. Din cauza ca avem de-a face cu sisteme perfect ermetice, cu mijloace jurnalistice este mai greu de probat cauze particulare. In acest stadiu al anchetei HotNews.ro, este mai importanta expunerea unui urias sistem de frauda a fodurilor UE de pe urma caruia statul roman si cetatenii nu se aleg cu nimic.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro