EXCLUSIV. Rusia, cheltuieli enorme în 2025 pentru război. Un expert rus acuză ipocrizia Occidentului: „Fără gazele din conducte, industria lor nu mai lucrează”
Mai mult de 40% din bugetul pe 2025 al Rusiei va fi alocat armatei, suma fiind mai mare decât pentru educație, sănătate, economie și ajutoarele sociale luate la un loc. HotNews a studiat proiectul de buget al Rusiei și a solicitat un punct de vedere unui expert economic din această țară.
- „Veniturile bugetului federal din petrol și gaze, cel mai probabil, nu vor asigura necesitățile oamenilor”, consideră analistul economic rus Dmitri Potapenko, autor al mai multor cărți despre economia Rusiei, intervievat de HotNews.
- O analiză Euronews, citată de HotNews, arată că Europa continuă să importe hidrocarburi din Rusia, deși a redus cantitatea.
Rusia va cheltui în 2025 pentru război nu mai puțin de 128,5 miliarde de euro, adică 41% din întregul buget al țării, mai mult decât educația, sănătatea, economia și politica socială luate la un loc. De asemenea, cheltuielile pentru administrația prezidențială vor crește cu 25,6%, ajungând la 295 milioane euro, arată Legea Bugetului de Stat, consultată de HotNews. Astfel deficitul în Rusia va crește de 2,5 ori în următorii ani și va ajunge în 2027 la 25,13 miliarde de euro.
„În Rusia se poate să nu-i hrănești pe cei săraci, dar să produci obuze”
HotNews a discutat aceste cifre cu analistul economic rus Dmitri Potapenko, autor al mai multor cărți despre economia Rusiei. Potapenco vine din domeniul afacerilor, iar în luna ianuarie a acestui an a fost declarat „agent străin”, sintagmă pe care regimul lui Putin o atribuie celor care adoptă poziții critice.
„În acest moment suntem în situația în care veniturile bugetului federal din petrol și gaze, cel mai probabil, nu vor asigura necesitățile oamenilor. Dorințele sunt mari, însă banii mai puțini”, consideră Potapenko.
Acesta a punctat și faptul că statul rus se bazează în continuare pe exploatarea hidrocarburilor.
„Rusia poate să nu-i hrănească pe cei săraci, dar poate produce obuze. De ce? Asta pentru că Rusia a fost, este și va fi furnizorul principal de hidrocarburi pentru piața internațională. Astfel, dacă aceasta situație se va păstra, chiar și în anul 2026, în acel deficit bugetar care va fi înregistrat, cheltuielile pentru așa-zisa apărare națională, servicii speciale, etc. pot fi majorate practic până la nesfârșit”, a mai spus expertul.
În ceea ce privește domeniile sănătății și educației, Potapenko este de părere că într-un sistem autoritar „conducătorii pot să nu mai cheltuie mai nimic pentru sănătate și educație și nu vor păți nimic. Acesta este „farmecul” unui regim autoritar”.
„Uitați-vă la Coreea de Nord: oamenii care se află la conducere acolo au o educație foarte bună, toți au studiat în Elveția. Credeți că ei nu înțeleg ce fac? Ei înțeleg foarte bine faptul că dacă vor admite măcar un singur element al democratizării, primul lucru care se va întâmpla, va fi acela că vor fi aruncați de la putere”.
„Sancțiunile nu au influențat direct bugetul”
Potrivit lui Potapenko, sancțiunile internaționale în contextul războiului Rusiei în Ucraina nu prea au afectat bugetul țării.
„Sancțiunile nu au influențat direct bugetul, însă au afectat aspecte ce țin de tranzacții. Să fim sinceri, sistemul de gazoducte din Ucraina nu este desființat, astfel ca gazul și petrolul rusesc să ajungă în Europa.
Pe teritoriul Federației Ruse ajung mărfurile din Europa, doar cu un preț triplu. Cei care au creat aceste sancțiuni au știut foarte bine cum vor fi încălcate. Doar s-au majorat costurile de tranzacții. Dacă sancțiunile sunt respectate doar de o treime de cei implicați, atunci putem vorbi doar convențional despre aceste sancțiuni”, este de părere expertul.
Acesta estimează că în perioada următoare prețurile plătite de cetățenii ruși pentru bunuri și servicii vor crește cu cel puțin 30%.
În ceea ce privește eficiența pe termen lung a sancțiunilor occidentale, economistul spune că atâta vreme cât actuala paradigmă energetică a lumii va fi menținută, sancțiunile nu vor avea succes.
„Este ipocrizie să vorbești de milioane de victime, dar să te gândești la propriul buzunar”
„Dacă liderii europeni și-ar fi dorit să pedepsească Rusia, atunci trebuiau să instaleze centralele nucleare, dar ei le închid. Aceste centrale, evident, ar trebui să fie europene, fie americane. Așa-zisa energie verde nu va salva situația. Și încă un moment: fără gazele din gazoducte, industria nu lucrează. Așa e cel mai rentabil.
În asta și constă porcăria politicului: spune una, dar când ajunge la bani, începe să facă altceva. Este o ipocrizie de cel mai înalt nivel: să vorbești despre milioane de victime, dar în același timp să te uiți în propriu tău buzunar. De asta și profită regimul de la Kremlin”, a declarat expertul.