Sari direct la conținut

EXCLUSIV Preludiul vizitei delegației Congresului SUA la București: În Moldova, în discuțiile nefăcute publice, americanii au dat asigurări că investițiile în securitatea cibernetică vor continua, mai ales că vin alegerile și moldovenii au acuzat atacurile Rusiei

HotNews.ro
EXCLUSIV Preludiul vizitei delegației Congresului SUA la București: În Moldova, în discuțiile nefăcute publice, americanii au dat asigurări că investițiile în securitatea cibernetică vor continua, mai ales că vin alegerile și moldovenii au acuzat atacurile Rusiei
Drapelul SUA și drapelul României. FOTO: Millenius / Alamy / Profimedia

De luni seara, o delegație bipartizană a Congresului SUA se află în România. Reprezentanții Congresului American au fost întâi la Chișinău. Corespondenta HotNews în Republica Moldova, jurnalista Oxana Bodnar, a reușit să afle ce s-a discutat – și nu s-a făcut public – în privința relației cu Rusia.  

În componența delegației Congresului SUA, care a fost în Moldova și a ajuns în România, urmând să facă un tur diplomatic în Europa, sunt atât congresmani republicani, cât și democrați. 

Ce s-a discutat și nu s-a făcut public

„Au fost congresmanii care, anul trecut, au votat au votat finanțarea liniei electrice Strășeni-Gutinaș (R. Moldova – România). Proiectul este acum pe pauză, din cauza deciziei administrației Trump în privința mai proiectelor finanțate de USAID. Dar au fost transmise mesaje că vor fi făcute eforturile pentru ca proiectul să continue”, a spus, pentru HotNews, o sursă la curent cu discuțiile, care a relatat câteva teme ale conversației de la Chișinău, sub condiția confidențialității. 

„De asemenea, s-a vorbit despre alegerile parlamentare din Republica Moldova, care vor avea loc în toamnă și au fost date asigurări că se va depune efortul pentru a continua finanțarea proiectelor privind securitatea cibernetică”, a mai relatat sursa. 

Atmosfera a fost „una caldă din partea ambelor părți”, a mai spus omul la curent cu discuțiile dintre oficialii moldoveni și delegația condusă de republicanul Vernon Buchanan, care reprezintă Florida în Camera Reprezentanților, dar născut și crescut în Michigan, unul dintre statele cu tradiție muncitorească ale SUA, cunoscut mai ales prin puternica industrie de mașini. 

Clădirea Congresului SUA, în Washington, DC. SURSA FOTO: Offenberg / imago stock and people / Profimedia

Detalii despre ce vizează americanii în deplasarea de la București nu au fost discutate cu partea moldovenească, a mai spus sursa de la Chișinău. 

Ce s-a făcut public

Președinția Maia Sandu a emis un comunicat luni dimineață. Ea a spus că „a avut astăzi o întrevedere cu o delegație bipartizană a Congresului Statelor Unite ale Americii, aflată în vizită la Chișinău în cadrul House Democracy Partnership – o comisie a Camerei Reprezentanților care sprijină democrațiile tinere în consolidarea instituțiilor parlamentare prin schimb de experiență și cooperare tehnică”. 

„În cadrul discuțiilor, Președinta Maia Sandu a exprimat recunoștința față de sprijinul consistent oferit de SUA de-a lungul ultimelor trei decenii – sprijin care a contribuit la modernizarea statului, creșterea rezilienței energetice și apărarea suveranității în fața tentativelor de destabilizare externă”, a precizat președinția de la Chișinău.

Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova, la Chișinău, pe data de 2.04.2025. SURSA FOTO: Kira Hofmann / imago stock and people / Profimedia

„Șefa statului a atras atenția asupra riscurilor generate de atacurile hibride ale Federației Ruse – inclusiv tentativele de influențare a procesului electoral – și a subliniat rolul esențial al Republicii Moldova în menținerea stabilității regionale de-a lungul celor 1.222 km de frontieră cu Ucraina invadată de Rusia. În context, Președinta a subliniat importanța menținerii sprijinului american, în special în domeniul securității energetice a Republicii Moldova”, menționează comunicatul. 

„Delegația Congresului SUA a inclus opt membri ai Camerei Reprezentanților: Vern Buchanan (Republican, Florida), Neal Dunn (Republican, Florida), Andy Ogles (Republican, Tennessee), Anna Paulina Luna (Republican, Florida), Dina Titus (Democrat, Nevada), Ilhan Omar (Democrat, Minnesota), Lloyd Doggett (Democrat, Texas) și Ted Lieu (Democrat, California)”, conform aceleiași surse.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Cât de important este ca în continuare să fim sprijiniți în lupta noastră cu grupările criminale și atacurile venite din Federația Rusă”

„Republica Moldova se bucură în continuare de sprijinul Statelor Unite și parteneriatul moldo-american se află pe agenda americană. Despre acest lucru ne-au confirmat cei 8 congresmani republicani și democrați din cadrul delegației bipartizane a Congresului Statelor Unite ale Americii, care se află zilele acestea la Chișinău. Cu majoritatea dintre ei am discutat în cadrul vizitelor mele la Washington și mă bucur că au dat curs invitației și au venit pentru a se informa personal despre situația internă de la noi”, a declarat Igor Grosu, președintele Parlamentului, care s-a întâlnit, alături de alți deputați, cu reprezentanții Congresului SUA. 

„Timp de 3 decenii, poporul american a fost alături de noi și împreună am modernizat satele și orașele noastre, ne-am consolidat democrația și ne-am apărat suveranitatea. De aceea, le-am vorbit congresmanilor despre cât de important este ca în continuare să fim sprijiniți în lupta noastră cu grupările criminale și atacurile venite din Federația Rusă. Anul 2025 va fi un an de răscruce pentru viitorul european al Republica Moldova și este esențial ca în acest drum al nostru să ne putem baza pe prieteni”, a mai spus Grosu.

„Mulțumesc fiecăruia în parte din Delegația Congresului SUA: Vern Buchanan (Republican, Florida), Dina Titus (Democrat, Nevada), Neal Dunn (Republican, Florida), Andy Ogles (Republican, Tennessee), Anna Paulina Luna (Republican, Florida), Ilhan Omar (Democrat, Minnesota), Lloyd Doggett (Democrat, Texas) și Ted Lieu (Democrat, California)”, a adăugat președintele Palamentului de la Chișinău.

INTERVIURILE HotNews.ro