“Exoschelete bionice în terapia afecţiunilor musculare la copii”, la Politehnica din Bucuresti
Instituto Cervantes din Bucureşti, cu sprijinul Consiliului pentru Cercetări Ştiinţifice din Spania, şi în colaborare cu Universitatea Politehnică din Bucureşti, organizează joi, 4 decembrie, ora 10:30, în Sala Senatului Universităţii Politehnice (Splaiul Independenţei, 313) conferinţa “Exoschelete bionice în terapia afecţiunilor musculare la copii”, susţinută de inginer doctor Elena García Armada de la Centrul de Automatică şi Robotică al Consiliului Superior pentru CercetariŞtiinţifice din Spania.
Elena García Armada, doctor inginer (Universitatea Politehnică din Madrid), este cercetător ştiinţific titular în cadrul Centrului de Automatică şi Robotică din cadrul Consiliului Superior de Cercetări Ştiintifice al Spaniei (Consejo Superior de Investigaciones Científicas – CSIC)
Elena García Armada s-a format ca cercetător în cadrul Institutului pentru Automatică Industrială din cadrul CSIC, cu stagii de specializare în străinătate în centre de prestigiu precum Massachussets Institute of Technology (MIT) şi Laboratoire d’Automatique de Grenoble, luându-şi doctoratul în 2002 în strategii de stabilizare a mişcărilor roboţilor care merg (în medii naturale sau ostile). Rezultatele obţinute în cadrul tezei de doctorat au fost citate în prestigioasa publicaţie Springer Handbook of Robotics, pe lânga citări în diverse reviste ştiinţifice internaţionale.
Din 2007 face parte din corpul de Cercetători Ştiintifici titulari ai Consiliului Superior de Cercetări Ştiinţifice din Spania şi îşi axează activitatea pe conducerea unei noi linii de cercetări în cadrul departamentului de Robotică Aplicată, încercând să găsească soluţii pentru una dintre principalele provocări ale punerii roboticii în slujba omului: este vorba despre dezvoltarea practică a unor exoschelete ale membrului inferior pentru asistarea în locomoţie a persoanelor cu patologii motorii. Proiectele şi cercetările dr. Elena García Armada au obţinut finanţare atât naţională, cât şi internaţională şi, în ultimii 5 ani a dezvoltat 8 proiecte, la 6 dintre ele fiind coordonator. Cercetările recente s-au fructificat prin dezvoltarea unui exoschelet de sprijin în cazurile de tetraplegie, 6 patente şi numeroase publicaţii în reviste şi congrese internaţionale de prestigiu, iar pentru această contribuţie ştiinţifică a obţinut 6 premii şi menţiuni decernate de edituri ştiinţifice precum Emerald şi IEEE şi, de asemenea, medalia de Recunoaştere a Meritelor Ştiinţifice pentru anii 2012-2013 şi 2013-2014, acordată de Preşedintele CSIC.
Rezultatele celor mai recente cercetări în dezvoltarea de exoschelete bionice pentru sprijin în locomoţie pentru copiii cu leziuni medulare au făcut ca această tehnologie să treacă în mediul industrial, dând naştere unei Întreprinderi de Bază Tehnologică a cărei co-fondatoare şi promotoare este Dr. García Armada. Firma Marsi Bionics a primit distincţia pentru Cea mai bună idee de Bază Tehnologică acordată de Comunitatea din Madrid prin Fundaţia Madri+d în cea de-a doua ediţie a Premiilor sale, precum şi Premiul II pentru cel mai bun Startup în cadrul European Robotics Investment Forum, premiu decernat de euRobotics Aisbl, Premiul I la IE Venture Network organizat de IE Business School în colaborare cu spitalul pentru Paraplegici din Toledo, şi este câştigătoare a programului PASION>IE , categoria Sănătatea Viitorului, program promovat de Accenture şi IE Business school.
Elena García îşi continuă cercetările în optimizarea exoscheletelor bionice în vederea folosirii acestora ca mijloc de reabilitare şi mobilitate pentru copiii care suferă de afecţiuni neuromusculare. Aceste cercetări, desfăşurate împreuna cu principalele spitale din Spania( (H.U. Ramón y Cajal, H.U. La Paz, H.Sant Joan de Deu), şi cu asociaţii ale utilizatorilor de proteze(FUNDAME, ASEM, Aspadyr, ASPACE) îşi propun să contribuie la îmbunătăţirea calitătăţii vieţii copiilor şi familiilor acestora, mai ales că prin reabilitare, în viaţa de zi cu zi, se obţine o întârziere a simptomelor acestor afecţiuni.
Elena García Armada este autoare a numeroase studii publicate în peste 80 de reviste internaţionale de prestigiu, cu nenumărate ecouri în lumea ştiinţifică.