Experiment: Am întrebat 10 străini ce gândesc despre Nicușor Dan și George Simion după ce i-au văzut în clipurile de pe TikTok

Celine locuiește la 60 de kilometri de Paris, lucrează la aeroport și l-ar vota pe George Simion. Tamar este avocat în Tbilissi și, dimpotrivă, l-ar alege pe Nicușor Dan. Amândoi au în comun faptul că nu au pășit niciodată în România.
Dacă în această campanie electorală ai petrecut mai mult timp pe TikTok ai putut constata că mulți oameni nu știu ce gândesc și fac în realitate Nicușor Dan și George Simion. Îi judecă pe candidați exclusiv prin prisma unor frânturi de declarații, de multe ori scoase din context, pe care le-au văzut distribuite de alții. De aceea m-am gândit să fac un experiment: să rog niște străini de pe internet să-i analizeze pe candidații la alegerile prezidențiale doar prin prisma unor video-uri reprezentative cu cei doi.
Mai întâi am făcut o selecție de videoclipuri de campanie de pe canalele de TikTok ale acestora. Cel mai greu a fost să găsesc declarații care să fie în oglindă, dacă se poate pe același subiect (sau subiecte similare). De exemplu, am ales discuții cu românii din diaspora ale lui Nicușor Dan și George Simion sau răspunsurile pe care le-au dat pe anumite teme la singura dezbatere tv la care au participat împreună, cea de la Euronews.
Am tradus răspunsurile lor, le-am subtitrat și ambalat într-un joculeț online. Nicușor Dan a devenit Candidatul A și George Simion a devenit Candidatul B.
Zece străini din Franța, Olanda, India, Italia, Statele Unite, Argentina, Georgia, Cipru, Polonia, Spania și Polonia au privit o selecție de 12 TikTok-uri în oglindă și au dat note fiecărui candidat. Pe oamenii care au răspuns la întrebări i-am găsit cu ajutorul foștilor colegi de facultate din Marea Britanie sau cu ajutorul colegilor din redacție.
George Simion a primit note mari pentru discursul dedicat tinerilor
Luca s-a născut în Italia, dar de nouă ani locuiește în Marea Britanie. Are 27 de ani și lucrează ca software engineer. El i-a dat nota 5 din 5 lui Simion pentru discursul dedicat tinerilor de pe TikTok, în timp ce lui Nicușor Dan i-a dat nota 3.
Luca a considerat ca este egalitate în meciul dintre două videoclipuri în care cei doi candidați explică cum vor fi atacați de sistem.
„Voi deveni ținta sistemului (…) vor inventa lucruri despre mine, se va scrie multă beletristică”, spunea George Simion într-un TikTok de la începutul campaniei electorale. „Ca să acopere realitatea asta, aruncă înspre noi cu diferite mizerii și dezinformări”, spunea Nicușor Dan, de partea cealaltă.
La întrebarea finală – „bazat pe videoclipurile prezentate, pe cine ai vota?” – Luca l-a votat pe Nicușor Dan.
Gabriela are 22 de ani și s-a născut în Varșovia, Polonia. A trăit acolo toată viața până să plece la facultate în Groningen, Olanda. Studiază științe politice și lucrează ca profesor de engleză. Ea i-a dat nota 4 din 5 lui Simion pentru video-ul cu tinerii, iar pe Nicușor l-a notat cu 3.
În timp ce noi duminică vom pune ștampila pentru turul al doilea, polonezii vor vota pentru primul tur. Gabriela mi-a spus că va vota cu Adrian Zanberg, candidatul de stânga.
La întrebarea finală, Gabriela l-a ales pe Nicușor Dan: „pare mai abordabil; de asemenea, sunt mai mult de acord cu el în ceea ce privește problema parteneriatului civil”.
Celine, 34 ani, din Franța ar contrazice-o pe Gabriela. „Candidatul B (George Simion) are un punct de vedere mai naționalist, preferința națională pare a fi viziunea sa și nu Uniunea Europeană”.
Tema parteneriatului civil i-a adus trei voturi lui Nicușor Dan
Pe lângă Gabriela, Tamar – avocatul de 24 de ani din Georgia – a menționat în argumentația sa că George Simion i-a pierdut votul din cauza poziției sale anti LGBTQ.
„Din cauza pozițiilor pro Netanyahu, anti LGBTQ și anti-UE, pe care le-am auzit de la candidatul B (GS), aș vota pentru candidatul A (ND). Totuși, sincer, dacă unele videoclipuri nu ar fi făcut parte din chestionar, cel mai probabil l-aș fi votat pe candidatul B. Cred că videoclipurile candidatului A au părut mai forțate, deoarece avea interacțiuni superficiale cu oamenii, lucru pe care l-am observat mai puțin la candidatul B”, a menționat Tamar.
Leti are 39 de ani și de 10 lucrează ca jurnalist în Buenos Aires. Mi-a spus că dacă mâine ar fi alegeri în Argentina, ar vota partidul de centru-stânga.
„Ca să fiu sinceră, nu-mi place niciunul, dar când unul dintre ei a spus că mariajul este doar între un bărbat și o femeie, mi-am dat seama că nu pot vota pentru el, chiar și atunci când l-a apărat pe Netanyahu”, a spus Leti.
Vizitele în diaspora au fost apreciate
Ruben are 32 de ani și locuiește nu departe de Barcelona. Este profesor și sentimentul de a fi plecat de acasă nu îi este străin. A locuit un an în Marea Britanie, unde a lucrat într-un restaurant, la bucătărie. A dat note mari ambilor candidați pentru videoclipurile în care cei doi au făcut vizite în diaspora.
Și Josh, la cei 19 ani ai săi, face parte din diaspora cipriotă. El a plecat de acasă la studii în Olanda. În „meciul” privind vizitele din diaspora, l-a avut ca preferat pe Nicușor Dan.
„Abordarea candidatului A (Nicușor Dan) a fost mai puțin agresivă și a adresat întrebări constructive diasporei. De asemenea, pare mai sociabil. Singurul lucru care îi lipsește este vigoarea în discursurile sale”, a spus Josh din Cipru.
Dezbaterile pare că au ajutat puțin
Summit s-a născut în India, dar de 15 ani locuiește în Marea Britanie. Are 35 de ani și este șef la un sediu poștal dintr-o comunitate de britanici. El a fost convins să-l aleagă pe Nicușor Dan datorită prestației sale la dezbaterea Euronews.
Yassin e de origine sudaneză, dar s-a născut și a crescut în Groningen, Olanda. Are 23 de ani și a locuit doar acolo. E student cu normă întreagă la Științe ale Vieții și Tehnologie.
„Candidatul B a apelat mai mult la emoțiile publicului decât să-și explice politicile (…) E clar că are valori creștine tradiționale, dar nu cred că aceste valori se traduc bine în conducerea unei țări”, a menționat Yassin.
Concluzii despre experiment
Am plecat în acest demers dintr-o curiozitate personală și, în mod evident, articolul de față nu are o relevanță sociologică. Cel puțin în teorie, nimeni nu ar trebui să-și aleagă președintele după câteva video-uri văzute pe TikTok.
Nu m-am așteptat însă la ușurința cu care niște străini au fost dispuși să-și rupă 15-20 de minute din viață pentru ceva din care nu aveau nimic de câștigat.
Pentru noi însă, cei care avem drept de vot duminică, cele 15-20 de minute cât ne-ar luat până la cea mai apropiată secție de vot, nu ar fi deloc un efort prea mare.