Sari direct la conținut

Expertiza ORDA in presupusul plagiat de care e acuzat Ponta: Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite

HotNews.ro

Raportul de constatare tehnico-stiintifica al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) a concluzionat ca intre lucrarea lui Victor Ponta si cele din care a fost acuzat ca a plagiat “nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura”, a anuntat astazi Parchetul General care a decis sa nu inceapa urmarirea penala in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta. Tot expertiza ORDA a “mai concluzionat ca nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite”.

  • Parchetul General a decis sa nu inceapa urmarirea penala in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta, a anuntat astazi, 21 mai, Parchetul printr-o rezolutie. Plangerea impotriva lui Ponta a fost depusa in august 2012 de catre Mihail Neamtu si Adrian Papahagi si se refera la lucrarea “Raspunderea in dreptul international umanitar”, publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman.
  • Expertizarea ORDA s-a finalizat pe 15 mai 2013, se arata in rezolutia Parchetului. HotNews.ro l-a contactat insa pe Razvan Casmoiu, directorul Directiei de Expertize din cadrul ORDA, pe data de 16 mai cand a acesta a declarat urmatoarele: “Nu am terminat inca expertizarea. Nu putem estima cand se va finaliza”

Expertiza ORDA, asa cum reiese din rezolutia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie:

“Prin ordonanta din data de 14.03.2013 s-a dispus, in temeiul art. 138 alin. 1 lit. j din Legea nr. 8/1996, efectuarea in cauza, de catre un expert din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, a unei constatari tehnico-stiintifice a lucrarilor “Raspunderea in dreptul international umanitar”, autori Ponta Victor si Daniela Coman, “Drept International Penal”, autor Vasile Cretu, “Curtea Penala Internationala, Istoric si realitate”, autor Dumitru Diaconu si “Dreptul international penal si infractiunile internationale”, autor Grigore Geamanu”. Obiectivele constatarii tehnico-stiintifice constau in stabilirea procentului de text identic preluat in lucrarea in litigiu apartinand lui Ponta Victor din celelalte lucrari analizate, verificarea existentei unei identitati de structura intre lucrari, precum si a imprejurarii daca citarea autorilor Vasile Cretu, Dumitru Diaconu si Grigore Geamanu in lucrarea “Raspunderea in dreptul international umanitar” a fost efectuata in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 8/1996.

Raportul de constatare tehnico-stiintifica al ORDA nr. 11414 din 15.05.2013 a concluzionat ca intre lucrarea cu titlul “Raspunderea in dreptul international umanitar” autori Ponta Victor si Daniela Coman pe de o parte si lucrarile “Drept International Penal”, autor Vasile Cretu, “Curtea Penala Internationala, Istoric si realitate” autor Dumitru Diaconu si “Dreptul international penal si infractiunile internationale” autor Grigore Geamanu nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura. S-a mai constatat faptul ca lucrarea cu titlul “Drept International Penal”, autor Vasile Cretu trateaza similar in cadrul anumitor capitole aceleasi aspecte ca si autorul Grigore Geamanu in lucrarea cu titlul “Dreptul International Penal si Infractiunile Internationale”.

Asadar, o presupusa identitate de structura intre lucrari consecutive ce abordeaza in maniera teoretica aspecte identice sau aproximative se datoreaza existentei unui tipic utilizat la redactarea acestei lucrari cu caracter stiintific, didactic folosit la pregatirea de specialisti pe anumite domenii.

In ceea ce priveste citarea autorilor in lucrarea cu titlul “Raspunderea in Dreptul International Umanitar” s-a concluzionat ca aceasta a fost efectuata in conformitate cu dispozitiile art. 33 alin. 4 din Legea nr. 8/1996, la sectiunea “repere bibliografice” mentionandu-se (indicandu-se) sursele si numele autorilor. S-a mai concluzionat ca nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite, iar pe de alta parte s-a constatat existenta multor definitii, teorii, concepte, principii etc. specifice aceluiasi domeniu care nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor potrivit art. 9 lit. 1 din Legea nr. 8/1996.

Astfel cum se poate observa in urma analizei comparative a lucrarilor in cauza in bibliografia lucrarii au fost indicate ca surse toate operele pretins a fi plagiate. Mai mult decat atat, si in cuprinsul lucrarii, prin note de subsol, au fost facute referiri la operele si autorii din care s-au citat anumite fragmente, indicandu-se faptul ca au fost preluate ideea si o parte din forma de exprimare (e.g. pagina 286 – vezi Ion Diaconu, op. citata, paginile 248-249 – Vasile Cretu, Drept penal International, Bucuresti, 1966; pagina 252 – citat cu ghilimele, cu indicarea sursei anterioare – Ibidem; pagina 253 – citat cu ghilimele si Ibidem; paginile 263, 272-se utilizeaza ghilimelele cu indicarea sursei in subsol). De asemenea, la pagina 44 din lucrarea lui Victor Ponta se regasesc pasaje similare cu cele de la pagina 120 din lucrarea lui Grigore Geamanu, insa nota din subsolul paginii indica o alta sursa decat cea indicata de Grigore Geamanu, ceea ce demonstreaza faptul ca informatiile au fost preluate din surse diferite, neputandu-se concluziona ca ultimul autor si-ar fi insusit idei si formulari din cealalta lucrare. Inlaturandu-se textele care sunt excluse de la protectie de art. 9 din Legea nr. 8/1996, se constata ca in lucrarea lui Victor Ponta pasajele similare cu cele din lucrarile celorlalti trei autori sunt semnalate prin referinte bibliografice.

Totodata, asa cum s-a concluzionat prin raportul de constatare tehnico-stiintifica efectuat in cauza, lucrarea in litigiu si lucrarea “Drept International Penal” semnata de Vasile Cretu sunt lucrari cu caracter didactic. S-a mentionat faptul ca in cuprinsul prefetei operei lui Vasile Cretu aceasta este calificata ca “manual universitar”, iar in prefata lucrarii lui Victor Ponta se precizeaza ca aceasta “se adreseaza deopotriva studentilor de la facultatile de drept, relatii internationale, a celor ce urmeaza studii de master in drept international, relatii internationale, practicienilor, cat si publicului larg”. Imprejurarea ca Victor Ponta a avut in vedere in conceperea operei sale si lucrarile autorilor mentionati, preluand din acestea sursele stiintifice vizand informatii publice referitoare la acte normative comunitare si institutii internationale nu poate fi asimilata cu o reproducere fara drept, deoarece aceasta ar insemna o extindere nejustificata a sferei de protectie a dreptului de autor”.

Rezolutia Parchetului General Dosarul Victor Ponta Acuzat Plagiat

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro