Sari direct la conținut

INTERVIU. Explicații de la Consiliul Concurenței pentru cei 3,4 milioane de clienți Telekom: „Ne mutăm de la 4 la 3 operatori și concurența scade”

HotNews.ro
Antene de telefonie. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Dreamstime
Antene de telefonie. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Dreamstime

Consiliul Concurenței a prelungit până pe 16 iunie termenul de primire a observațiilor din industrie față de oferta Digi și Vodafone de preluare a Telekom Mobile. Telekom este operatorul de la care peste 3,4 milioane de români au servicii de telefonie mobilă și internet mobil. ”Până acum în România am avut prețuri foarte bune, dar si o calitate bună a semnalului, în general. Trebuie să ne asigurăm că lucrurile acestea rămân, în special calitatea”, spune Bogdan Chirițoiu, într-o discuție cu HotNews. 

Motivele prelungirii procesului țin atât de „cererea unui important operator din piață” care a cerut mai mult timp pentru a transmite observații, dar și de faptul că autoritatea nu este mulțumită de angajamentele de investiții făcute de Digi și Vodafone, a spus într-un interviu pentru HotNews, Bogdan Chirițoiu, șeful Consiliului Concurenței. Termenul anterior de primire a observațiilor fusese 2 iunie 2025.

Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES

”Știm că operatorii se grăbesc”

„Am primit solicitarea unui important operator din piață care a cerut o prelungire pentru a-și putea fundamenta mai bine poziția. Nu le-am aprobat toată perioada cerută, ci doar pentru două săptămâni”, a spus Chirițoiu. 

”Am aprobat prelungirea în primul rând pentru că este o decizie importantă și este util să avem observațiile din piață, asta și în contextul în care nu suntem complet mulțumiți de angajamente, avem anumite rezerve. În al doilea rând, știm că operatorii se grăbesc și vrem să terminăm și noi analiza cât se poate de repede, dar în același timp mai durează până ne consultăm cu ANCOM, este important să avem schimbul de opinii cu reglementatorul pieței și asta mai durează puțin”

”În plus mai este și analiza pe securitate națională, unde nu mă aștept să fie probleme pentru Digi și Vodafone, pentru că sunt operatori cunoscuți prezenți de mult timp pe piața românească și se bucură de încredere”, a declarat șeful Concurenței.

Consiliul Concurenței și-a exprimat public în luna aprilie din acest an opt temeri legate de posibile efecte negative asupra consumatorilor prin preluarea Telekom Mobile de către Digi și Vodafone. 

Care este teama Consiliului Concurenței

Ulterior, autoritatea a publicat și angajamentele făcute de Digi și Vodafone cu privire la investiții și prețurile către clienți după ce vor prelua Telekom Mobile.

„Pentru mine prioritatea este cea legată de investiții și de calitatea rețelelor. Teama noastră este că ne mutăm de la 4 la 3 operatori și concurența scade”

”Până acum în România am avut prețuri foarte bune, dar si o calitate buna a semnalului, în general. Trebuie să ne asigurăm că lucrurile acestea rămân, în special calitatea”. 

”Nemulțumirile sunt legate de partea de investiții, care sunt legate de calitatea semnalului. Ne uităm la ce s-a întâmplat în Marea Britanie, unde Vodafone a trecut printr-o analiză similară din partea reglementatorului pieței. Ne-am exprimat public aceste îngrijorări și acum companiile trebuie să răspundă la aceste îngrijorări. Ele ne-au trimis angajamentele pe care le-ați văzut. Se pare că nu sunt foarte ambițioase. Firmele au zis într-adevăr că vor face investiții, dar repet, amploarea pare destul de redusă”, a spus Chirițoiu.

„Așteptarea mea este că vom cere o revizuire a angajamentelor”

Ce se va întâmpla procedural după data de 16 iunie când autoritatea va avea toate observațiile din piață?

„Va trebui să ne fundamentăm noi poziția, dacă suntem mulțumiți cu angajamentele așa cum sunt ele sau dacă vom cere părților să-și revizuiască angajamentele. Sincer, așteptarea mea este că vom cere o revizuire, o ajustare a acestor angajamente. Asta mă aștept, dar haideți să vedem. Nu pot să spun în ce domenii. Nu știu dacă revizuirea aceasta va acoperi numai partea de investiții sau și alte subiecte”, spune șeful Concurenței.

Spune că mingea este în terenul Digi și Vodafone

În acest scenariu, spune Bogdan Chirițoiu, finalizarea tranzacției depinde de cât de repede depun firmele angajamente revizuite care să fie acceptate.

„Din momentul în care noi ne-am exprimat îngrijorările, imediat după Paște, deja mingea este în terenul companiilor. Noi am spus că da, operațiunea ni se pare ok, nu o respingem, avem niște preocupări, acum este treaba companiilor să vină cu măsuri pentru a rezolva problemele identificate de noi”.

”Din momentul când aprobăm angajamentele, este finalizată operațiunea din punct de vedere al concurenței. Acum cât va dura analiza pe securitate națională nu pot să vă spun, dar nu mă aștept să dureze mult, pentru că sunt operatori cunoscuți”, a menționat acesta.

Șeful Concurenței amintește că în urmă cu 2 ani a fost instituit „un mecanism prin care atunci când se preiau companii sau se fac investiții străine în Romania se verifică compatibilitatea acestora cu interesele de securitate ale statului”. 

Companiile ar vrea să finalizeze tranzacția până la finalul acestei luni

Această comisie se va pronunța asupra tranzacției după ce are toate celelalte avize, inclusiv cele de la Consiliul Concurenței.

„Companiile, Telekom în special, dar și Digi și Vodafone, ar vrea să finalizeze tranzacția până la sfârșitul acestei luni. Nu pot să garantez că reușim inclusiv cu avizul pe investiții străine, dar ne străduim cu toții. Este o problemă de săptămâni și depinde foarte mult de cooperarea companiilor”, a spus Chirițoiu.

Două tranzacții propuse de Deutsche Telekom, respinse pe motive de securitate națională

HotNews.ro l-a întrebat pe președintele Consiliului Concurenței dacă există un risc concurențial din concentrare. 

Cele mai recente date oficiale arată că Digi a câștigat clienți de telefonie mobilă și internet mobil și a trecut pragul de 30% cotă de piață la finalul anului trecut, în timp ce cota de piață a liderului Orange a scăzut de la 36%. 

În plus, Digi este lider detașat la numărul de clienți de internet fix (72% din piață) și TV (74,8%).

„Din punct de vedere concurențial, noi am fi preferat să rămânem cu 4 operatori. Problema este că grupul german Deutsche Telekom (acționarul majoritar al OTE) vrea deja de 2 ani să iasă din România, nici nu a mai participat la licitația de spectru 5G, deci e clar că DT nu dorește să mai investească în business-ul din România și neavând acces la 5G e clar că intră într-un declin.

Acționarul german a vrut să vândă de 2 ori către companii care nu erau prezente în România, deci din punctul acesta de vedere al concurenței ne-ar fi bucurat. Însă aceste companii nu au fost considerate acceptate din punct de vedere al securității naționale. Au fost operatori economici care din analizele pe securitate națională primeau bani din afara UE și s-a considerat că genul acesta de relații implică riscuri de securitate națională. Și atunci, nu prea avem alternative”, a spus Chirițoiu.

Ce investiții au promis că vor face Digi și Vodafone după preluarea Telekom

În angajamentele propuse luna trecută de cele două companii pentru preluarea Telekom, doar Digi a propus un nivel de investiții pe următorii 3 ani după preluarea activelor Telekom.

„Digi se angajează ca, în decurs de 36 de luni de la finalizarea tranzacției, să realizeze investiții previzionate la un nivel de 25 de milioane de euro (care să urmărească creșterea calității serviciilor de internet mobil și care vor consta, spre exemplu, în investiții hardware și software care urmăresc o utilizare eficientă a spectrului existent, inclusiv cel preluat în cadrul Tranzacției Digi)”, scrie în angajamentele propuse de companie.

”În concret, Digi nu va lua măsuri care să afecteze negativ investițiile în menținerea vitezei medii de descărcare a datelor, dar nu va putea influența apariția unor situații obiective excepționale privind investițiile, caz în care nivelul efectiv al investițiilor realizate de către Digi va fi de cel puțin 10 milioane de Euro”.

 Pentru evitarea oricărui dubiu, situația descrisă mai sus are în vedere un comportament de consum normal al utilizatorilor și o situație de piață în care nu vor exista schimbări majore (spre exemplu, o majorare semnificativă a numărului de utilizatori, o utilizare excesivă a comunicațiilor video, condiții de piață semnificativ diferite față de cele de la momentul propunerii de angajamente etc.)”, a mai spus Digi.

De cealaltă parte, Vodafone a menționat că „intenționează să creeze o rețea modernizată de comunicații electronice, printr-un proces complex de integrare a celor două rețele, respectiv rețeaua Vodafone România și rețeaua TKRM, cu o capacitate și acoperire sporite, prin punerea în aplicare a unui set de măsuri specifice”.

INTERVIURILE HotNews.ro