Explicațiile Ministerului Justiției în cazul lui Rudel Obreja, care a cerut eliberarea din închisoare pe motiv că are cancer
Rudel Oreja, care cere să fie eliberat din închisoare pe motiv că are cancer, a beneficiat de asistenţă medicală în penitenciar şi a fost internat într-un spital public, afirmă Ministerul Justiției. Instituția mai spune că fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box – condamnat la 5 ani închisoare în dosarul Gala Bute – nu a depus acte care să ateste că ar fi suferit de o boală în perioada în care s-a aflat în libertate.
Ministerul Justiţiei a transmis, joi, că, la solicitarea ministrului Cătălin Predoiu, au fost făcute verificări interne de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor privind situaţia medicală a lui Rudel Obreja.
Concluziile verificărilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, conform Ministerului Justiţiei:
- „Personalul medical a asigurat asistenţa medicală a deţinutului, acesta beneficiind de evaluare clinică, paraclinică şi administrare de tratament conform simptomatologiei prezentate în diverse momente de la apariţia primelor simptome.
- A fost asigurată asistenţă medicală de specialitate, prin prezentarea deţinutului la unitatea de primiri urgenţe, prin programarea acestuia la consult de specialitate, respectiv prin internarea acestuia la/în unităţi spitaliceşti din reţeaua sanitară publică.
- Conform normelor legale în vigoare, din punctul de vedere al respectării procedurii privind interacţiunea cu pacientul, în vederea stabilirii deciziei terapeutice, în funcţie de simptomatologia prezentată, medicul ia în considerare iniţial, ca şi diagnostice diferenţiale, cele mai frecvente afecţiuni întâlnite în practica medicală.
- În acest caz, simptomatologia prezentată iniţial de deţinut fiind frecvent întâlnită în afecţiuni din sfera gastro-enterologică”.
Ministerul Justiției mai spune că Obreja nu a depus documente că ar fi beneficiat de servicii medicale în perioada în care era în libertate, iar depistarea unei boli în penitenciar nu înseamnă că acel deţinut s-a îmbolnăvit în timpul încarcerării:
- „Menţionăm în acest sens că deţinutul nu a depus la dosarul personal niciun act medical care să ateste că acesta ar fi accesat serviciile medicale în perioada cât s-a aflat în libertate.
- Depistarea unei boli în perioada executării unei pedepse privative de libertate nu echivalează cu dobândirea bolii în perioada respectivă, făcându-se referire la afecţiunile preexistente încarcerării, necunoscute de pacient ca urmare a neaccesării serviciilor medicale anterior depunerii în penitenciar.
- Pentru clarificarea tuturor aspectelor semnalate de aparţinători şi dezbătute în mass-media şi în spaţiul public, ministrul Justiţiei a solicitat conducerii ANP realizarea unui raport detaliat privind condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în penitenciare”.
Rudel Obreja a fost încarcerat la începutul lunii aprilie, după ce instanța supremă l-a condamnat definitiv la 5 ani închisoare în dosarul Gala Bute.
În 7 iulie, Rudel Obreja a depus la Tribunalul Ilfov o cerere de eliberare din penitenciar, pe motiv că trebuie să urmeze tratament pentru cancer într-un spital civil din ţară sau străinătate.
O decizie în acest sens ar urma să fie luată vineri de către Tribunalul Ilfov.
„Am nevoie de tratament în condiţii umane”
- „Am nevoie de tratament în condiţii umane, de grija medicilor şi a familiei mele, extrem de importante în contextul actual şi iată de ce: stau într-un salon de spital, aproape tot timpul cu perfuzii, care-mi atenuează durerile crunte; sunt păzit de gardieni în salon, corp la corp, zi şi noapte; nu am telefon, doar 5 vizite pe lună ale soţiei, deci nu am capacitatea de mişcare pentru a începe tratament sau operaţie chirurgicală.
- Cer să mi se recunoască dreptul conferit de lege, al întreruperii executării pedepsei, pentru a începe demersurile medicale în România sau în străinătate! Vreau să trăiesc! Dar pentru asta am nevoie de proceduri”, a scris Rudel Obreja, recent, pe Facebook.
El ceruse Comisiei de specialitate a Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici să se constituie în timp util pentru întocmirea şi prezentarea raportului de expertiză medico-legal la Tribunalul Ilfov, astfel încât instanţa de judecată să se poată pronunţa la termenul care fusese stabilit pentru 20 iulie:
- „Orice amânare din cauza lipsei acestui Raport de Expertiza al INML îmi complică şansele!
- Actele aflate la dosarul medical, întocmite de cele două spitale, sunt clare, este nevoie doar de confirmarea lor de către INML.
- Am cancer cu metastaze. Crunt! Repet, orice întârziere le diminuează! Chiar dacă am avut parte de două condamnări nelegale, de încălcarea legilor şi a Constituţiei României pentru a fi trimis la închisoare, nu m-am sustras niciodată, n-o voi face nici de aici înainte. Optimist… curabil… măcar de cancer!”.