Sari direct la conținut

Exploziile de la gazoductele Nord Stream au fost provocate de încărcături explozive de sute de kilograme

HotNews.ro
Scurgere de la gazoductul Nord Stream ce trece pe sub Marea Baltica, Foto: Captura video
Scurgere de la gazoductul Nord Stream ce trece pe sub Marea Baltica, Foto: Captura video

Scurgerile de gaze naturale depistate la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică au fost provocate de detonări ale unor încărcături explozive estimate la sute de kilograme, a anunțat vineri ministrul suedez de Externe Ann Linde.

Linde a afirmat pe pagina sa de Twitter că Suedia a împărtășit Consiliul de Securitate al ONU într-o scrisoare comună cu Danemarca toate datele pe care le-a cules în ultimele zile. Suedia a fost prima țară care a raportat scurgerile de gaze naturale din Marea Baltică marți dimineața.

Ministrul suedez de Externe a făcut publică scrisoarea, documentul arătând unele lucruri care deja au fost anunțate, precum faptul că seismologii au înregistrat explozii puternice imediat înainte de depistarea primelor scurgeri luni la orele 02:03 și 19:03.

„Este important ca discuția să se bazeze pe fapte”, a notat Ann Linde înaintea reuniunii Consiliului de Securitate ce va avea loc vineri.

Documentul publicat de aceasta arată că seisme de 2,3, respectiv 2,1 pe scara Richter au fost înregistrate înainte ca gazoductele să fie avariate, „corespunzând probabil unor încărcături explozive de câteva sute de kilograme”.

Cele două țări nordice au notat de asemenea că sunt îngrijorate că scurgerile de gaze naturale din conductele Nord Stream ar putea avea un impact negativ asupra Mării Baltice și asupra climei din cauza „cantităților semnificative” de emisii de gaze cu efect de seră care au fost deja înregistrate.

Țările nordice acuză explozii deliberate la gazoductele Nord Stream

„Toate informațiile disponibile indică faptul că aceste explozii sunt rezultatul unor acțiuni deliberate. Asemenea acțiuni sunt inacceptabile, pun în pericol securitatea internațională și ne oferă motive de îngrijorare profundă”, spun Suedia și Danemarca în scrisoarea comună.

Cele două state au mai precizat că investigațiile asupra exploziilor continuă și că iau „măsurile necesare”.

Mai devreme, în cursul zilei de vineri, ministrul suedez al Energiei Khashayar Farmanbar a afirmat că guvernul din care face parte crede că exploziile au fost provocate de un stat.

„Este foarte probabil ca (scurgerile de gaz) să fi fost făcute în mod deliberat şi nu accidental şi este extrem de improbabil să fi fost făcute de altcineva decât un stat fără a fi fost detectate anterior”, a declarat Farmanbar înaintea unei reuniuni a miniştrilor energiei din Uniunea Europeană de la Bruxelles.

În discursul său de vineri în care a anunțat anexarea teritoriilor ucrainene ocupate, președintele rus Vladimir Putin a acuzat direct Statele Unite și aliații săi de organizarea unor explozii la gazoductele Nord Stream.

Casa Albă a catalogat încă de miercuri drept „ridicole” insinuările făcute anterior de oficiali ruși pe acest subiect. Kievul a negat la rândul său marți orice implicare în scurgerile de gaze depistate în Marea Baltică.

Urmărește ultimele evoluții din a 219-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro