Exporturile de gaze ale Gazprom către Europa au crescut semnificativ în iunie față de perioada similară din 2023
Exporturile de gaze au fost mai mici luna trecută decât în luna precedentă pe fondul operațiunilor de mentenanță planificate la conducta submarină TurkStream în perioada 6-9 iunie.
Calculele, bazate pe datele grupului european de transport al gazelor Entsog și pe rapoartele zilnice ale Gazprom privind tranzitul gazelor prin Ucraina, arată că media zilnică a exporturilor prin conducte a scăzut la 81,8 milioane de metri cubi luna trecută, de la 89,5 milioane de metri cubi în mai, dar au fost în creștere față de valoarea de 66,8 milioane de metri cubi înregistrată în iunie 2023.
Exporturile de gaze naturale ale Gazprom către Europa în acest an au totalizat până acum aproximativ 15,5 miliarde de metri cubi.
Uniunea Europeană a fost cea mai mare și mai profitabilă piață externă a Gazprom înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, în 2022. De atunci, Europa a încercat să pună capăt legăturilor sale energetice cu Rusia, iar Moscova a încercat să redirecționeze livrările către Asia.
Astfel, Gazprom a stimulat vânzările de gaze către China, care și-a crescut importurile de gaze prin conducte din Rusia la 22,7 miliarde de metri cubi anul trecut, de aproape 1,5 ori mai mult decât cele 15,4 miliarde de metri cubi livrate în 2022.
Gazprom nu și-a publicat propriile statistici lunare de la începutul anului 2023.
Rusia a furnizat un total de aproximativ 63,8 miliarde de metri cubi de gaze către Europa prin diverse rute în 2022, potrivit datelor Gazprom și calculelor Reuters. Volumul a scăzut în continuare, cu 55,6%, la 28,3 miliarde de metric cubi anul trecut.
La vârful lor din 2018-2019, fluxurile anuale către Europa atingeau valori între 175 miliarde de metri cubi și 180 miliarde de metri cubi.