Sari direct la conținut

Extraordinar! Explicații privind decapitarea barbară de lângă Paris

HotNews.ro
Istodor privind, Foto: Cosmin Bumbut
Istodor privind, Foto: Cosmin Bumbut

Ca om ai un cap. În capul tău urcă sângele. Și sângele te face să gândești. Dacă cineva îți taie capul, el vede doar sângele cum curge, nu? Tot ce gândești, iubești, unde se duce? Acest tot rămâne în capul tău, logic. Te plânge careva, dacă te știe careva. Dar cel care te decapitează? Și el are cap. Și-n capul lui se pompează sângele. După decapitarea ta, omul trăiește, poate-n pușcărie. De acolo continuă să gândească, să iubească. Cine-i liber cu adevărat? Tu, mortul sau ăla, care trăiește? Decapitatul bun de dus la groapă? “Gloriosul” dus la pușcărie? Culmea, vremurile 2020 ni-i arată egali, ba, chiar pedepsitul de lege se bucură de glorie: unii care urlă mai tare îl adulează, îl dau exemplu, speră să taie și ei capete. În rest, poporul stă gură cască și tot mai mulți oameni se tem pentru capul lor. Și ei or să tacă. Unde-i libertatea?

De fapt, ce m-a inspirat să-ți pun capul tău la decapitat? Samuel Paty, 47 de ani, profesor de istorie şi geografie la Conflans-Sainte-Honorine, localitate situată la 25 de kilometri nord-vest de Paris, a fost decapitat de Abdoullakh Anzorov, în vârstă de 18 ani, născut în Rusia, de origine cecenă, pentru că a arătat caricaturi ale profetului Mahomed la începutul lui octombrie în cursul unor lecţii despre libertatea de opinie. CLICK AICI PENTRU DETALII.

Se observă dintr-un foc că avem de a face cu generații diferite.

Samuel are 47 de ani. Abdoullakh Anzorov este în vârstă de 18 ani.

Asta-nseamnă medii sociale diferite de acțiune, de formare și de influențare.

Profu’ ca profu’ mai la curent cu istoria unei lumi care a dat startul Revoluției și modernizării lumii. Profu’ este mare fan al lumii care ne-a eliberat de prejudecățile trecutului. Și această eliberare a adus libertatea de astăzi, inclusiv cea care l-a făcut să ajungă la Paris pe Abdoullakh și să-l doteze cu rețele de socializare.

Diferențele culturale care au făcut posibilă decapitarea nu se opresc aici.

Tot la fel, observăm că provin din culturi diferite. Profesorul e format în cultura franceză, de tradiție. Tănârul este format în cultura ceceno-rusă, tot de tradiție. Profesorul este integrat lumii sale, tănărul trăiește în provizorat civil în Franța (migrație). Unul e francez, celălalt abia își luase un permis de ședere.

Ambii numesc prin aceleași cuvinte “libertatea de expresie”. Și ambii au fanii lor. Unul ca prof, altul ca asasin. Așa trebuie predată libertatea de expresie în școală, spun fanii profesorului, arătând exemple dure, precum caricaturile din Charlie Hebdo și explicându-le elevilor, vorbind inclusiv despre cum autorii caricaturii și ziarului Charlie Hebdo au murit pentru curajul lor în 2015. Exemplele puternice impresionează, scot elevul din inerția sa și a “rețelelor de socializare”.

Dincoace, Răul. Răul nu mai este rău. Își găsește justificări, granițele sunt laxe. În numele fanilor cu care împărtășești aceleași idealuri, gânduri, îndemnuri poți da exemple dure, să aplici pedepse. Să-i suprimi pe acești idioți care fac pe profesorii și dau exemple de curaj. Codul moral al grupului tău de Răi dă call to action, pornind de la niște simple cuvinte de ură și ajungând la decapitarea exemplară a celui care contravine bunului tău simț.

Crima este slăvită, tăierea capului celui care a dat un simplu exemplu didactic, devine prețuită. Precum în triburile din vremuri sălbatice, capul răufăcătorului este arătat mulțimii și mulțimea își savurează răzbunarea, curajul, victoria libertății de expresie. decapitarea devine libertate de expresie, nu?

Abia de acum, începe nebunia.

Nu rețelele de socializare sunt problema. Și nici lumile virtuale în care trăim precum curcanii în șirul lor de pene și mărgelușe. Acolo este doar tehnologie. Rețelele cu algoritmii lor nu fac decât să amplifice mesajele influente, populare. Deci, nu acolo trebuie căutată problema.

Răul îl facem noi.

Abdoullakh este pradă acestei comunicări superficiale și rapide, de zbor vulturesc peste conținuturi. Zbor pe care cu toții îl practicăm. Sângele cecen a făcut ceea ce alți francezi n-au avut curajul să facă, dar l-au aplaudat atunci și apoi.

Este îngrozitor.

Crima este explicată prin diferențe de vârstă, de cultură, de istorie, diferențe, diferențe, diferențe. Vă dați seama? Cel decapitat este un profesor. Un profesor stă-n fața elevilor și le transmite lucruri pe care ei ar trebui să le înțeleagă, să le fie de folos în viață și eventual să le transmită mai departe. Mai mult, profesorul le vorbea elevilor despre libertatea de expresie. Cu ce chestie rămân în minte elevii, când libertatea a fost decapitată la câteve ore după ce ea s-a exprimat?

Mai mult, libertatea de expresie a fost decapitată de Abdoullakh, un tânăr care crede că asta este libertatea de expresie. Un tânăr mai aproape ca vârstă de elevi decât de profesor, mai aproape de contagiune de elevi, decât de profesori.

Vă dați seama, sutele de ani de istorie (lupte, proteste, sentințe în justiție) pentru libertatea de expresie a noastră, a tuturor, au fost curmate cu un gest simplu. Cum tai un porc de Crăciun. Vine alt Crăciun, alt porc. Și aici ajungem la o obsesie, o lume din ce în ce mai lipsită de cultură, de cunoaștere, de toleranță. Și vedem cum rețelele de socializare ne automatizează, ne algoritmizează, ne fac să tăiem capete. Dar toate astea se numesc libertatea de a trăi?

În fapt, SE NUMEȘTE incapacitatea noastră de a mai trăi, de a vedea povestea celuilalt, cu seninătate, înțelegere. Incapacitatea de a vedea trecutul apropiat (CLICK aici să vezi tragedia Charlie Hebdo petrecută acum 5 ani) ca o poveste care să te învețe.

În fapt, SE NUMEȘTE incapacitatea noastră de a mai trăi altfel decât cu sclavi. Celălalt trebuie redus la ceea ce știi tu mai bine. Trebuie ca ăla să fie ca tine. Sluga ta, sclavul tău. Pe care să-l tai dacă e prea slab sau gras. După cum te-ai trezit dimineața cu capsa pusă. Pentru toate astea nu-i de vină nicio rețea de socializare. Nu. Tu știi cine e de vină? Hai înjură-mă, trage-mi o flegmă, poate afliiiiiii!

Alte articole pe acest subiect pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat:

Cazul profesorului francez decapitat: O studentă a fost condamnată pentru că a scris că Samuel Paty ”merita” să moară

Cine este asasinul profesorului decapitat în Franța

Franța: 15 persoane arestate în legătură cu uciderea profesorului Samuel Paty / Ucigașul ar fi plătit elevi pentru a-i arăta care este profesorul

Ucigașul profesorului francez a trimis un SMS unui părinte deranjat de caricaturi

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro