"Fa rai din ce ai" – Episodul VI – Street Art in Tei-Bucuresti FOTO+VIDEO
Street Art in Cartierul Tei. Incursiune si text de Maria Craciun. Maria s-a alaturat gastii Haute Culture si iata publicand primul text. Sa spuna Maria ce-a simtit vazand Street Art-ul din Tei: „Dacă zicem că Bucureştiul era pe vremuri Le Petit Paris, aşa putem spune şi că prin anii ‘90 Teiul era Le Petit Pantelimon. Pe lângă BUG Mafia care dădea cu flow la orice colţ de stradă, apăruseră şi „proştii care îşi scriu numele pe toate gardurile” – ca să cităm clasici în viaţă pe-atunci, tănticile bârfitoare ale cartierului. Ghenele blocurilor uitate deocamdată de febra reabilitărilor aduc la lumină începuturile graffiti-urilor din Tei.”
Tag-uri peste stencil-uri, desene care se încadrează la categoria abstractelor şi mesaje cu iz fotbalistic.
Cred că am sublicitat ultima categorie, întrucât bănuiesc că şi un extraterestru care pică pentru prima oară în Tei, străbate 3 străzi şi reuşeşte să citească pereţii, ar putea pune pariu pe propria-i navă că undeva în proximitate se află un stadion al unei echipe de fotbal.
Aşa şi este – Dinamo e la graniţa de sud a cartierului, pe jumătatea teistică a bulevardului Ştefan cel Mare. Asta nu înseamnă că toate graffiti-urile din zonă sunt propagandistic-dinamoviste. Nici vorbă. Microbiştii din zonă nu fac discriminări. Găseşti cascade de lauri sau de injurii îndreptate către toate părţile implicate în religia mingii de fotbal.
În timp, Teiul a fost lovit şi de noul val al artei urbane. De pe centrale termice îngropate între blocuri te priveşte sfios vreun câine de-al lui Aeul sau un îndemn „priveşte cerul” transformat în hibridul „priveşte ce”, fiind uşor încălecat de un alt graffer. Jefe, un tip care ba desenează, ba mixează, s-a chinuit să dea cu subsemnatu’ prin tot Bucureştiu’, dar se simte că şi-a dat interesul să fie omniprezent în cartierul în care îşi are locul de baştină, aşa că găseşti mai multe stencil-uri şi graffiti-uri de-ale lui prin Tei decât găseşti magazine de exchange şi amanet pe Moşilor.
Mai descoperi pe ici, pe colo, declaraţii de dragoste scrise la lumina felinarelor stradale,
motivaţionale din categoria „fă rai din ce ai”,
desene mişto prin curţile şcolilor din zonă, precum şi niscaiva desene naive. În principiu, Teiul este un cartier cu un vibe simpatic – e poziţionat la marea-nimereală, nici prea aproape de centru încât să fie sufocant, nici prea departe, încât să fie izolat. Este un ghiveci de stiluri, de verdeaţă şi beton, de graffiti-uri, coji de seminţe, muşcate zâmbind la balcoane, case gheboase şi blocuri ceauşiste proaspăt vopsite în galben, parcuri, chioşcuri şi cămine de viitori ingineri.
Deşi, cu puţină îndemânare, încă se mai pot găsi cotloane cu mărturiile şi nemulţumirile acumulate de-a lungul ultimilor 17 ani, golanii microbişti şi part-time-artişti ai anilor ‘90 au început să fie şterşi din peisaj. Cu toate acestea, reabilitările furtunoase din ultima vreme au meritul de a face loc suflului noilor pictori de cotidian, oferindu-le o pânză goală pe care să îşi facă de cap. Iar toate astea se întâmplă într-un cartier viu şi eterogen, care o dată pe an miroase a flori de tei.
FILM CU TEIUL Street Art
CLICK SI VEZI
EPISODUL al IV-lea Zona Porcului-turbo
Episodul al III-lea Street Art Sala Palatului
Episodul al II-lea Street Art in zona interlopa
Primul episod Street Art Carasul Story
Vrei si tu sa vii cu gasca in experientele Haute Culture, inclusiv Graffiti-Bucuresti? Da un semn si te luam cu noi. Este jurnalism, reportaj, este creative writing. Toate gratuite.
Da like pe Facebooksi email la eugen.istodor@hotnews.ro si intri in gasca.
Vom face impreuna, in cateva saptamani, harta street art a intregului Bucuresti!