Falimentul Euroins, decis definitiv de instanță. Cât timp mai au la dispoziție păgubiții pentru a cere plata daunelor de la FGA

Decizia de deschidere a procedurii de faliment în cazul Euroins a rămas definitivă, la data de 11 februarie 2025, după ce Curtea de Apel a respins apelul formulat de fostul lider RCA, a anunțat marți seara Autoritatea de Supraveghere Financiară. Prin urmare, a început să curgă termenul limită de maxim 90 de zile până la care creditorii de asigurări ai fostului lider RCA pot depune cereri de plată la Fondul de Garantare a Asiguraților.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat marți că a luat act de hotărârea Curții de Apel București, care a respins apelul formulat de Euroins România Asigurare-Reasigurare împotriva Hotărârii nr. 2920/09.06.2023, pronunțată de Tribunalul București în dosarul nr. 8813/3/2023, prin care s-a dispus deschiderea procedurii falimentului acestei societăți.
Decizia instanței este definitivă.
Cât timp mai au la dispoziție păgubiții Euroins pentru a-și cere banii de la FGA
Potrivit Art. 14 din Legea nr. 213/2015, orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în faliment poate formula o cerere motivată în acest sens, adresată Fondului de garantare a asiguraților, dar nu mai târziu de 90 de zile calculate fie de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior, sub sancțiunea decăderii din drepturi.
Termenul limită de depunere a cererilor de plată la Fondul de garantare a asiguraților este 11 mai 2025.
Dacă dreptul de creanță se naște însă ulterior datei de 11 februarie 2025, termenul de 90 de zile curge de la data la care s-a născut dreptul, conform art. 14 alin. (1) din Legea nr. 213/2015.
De ce a cerut ASF falimentul Euroins
Consiliul ASF a decis, în data de 17 martie 2023, să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România Asigurare-Reasigurare, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul ASF a mai hotărât la acea dată promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment a companiei.
ASF a luat această decizie pe motiv că fostul lider RCA nu avea suficiente fonduri pentru obligațiile asumate în contractele de asigurare. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR), Euroins avea nevoie de fonduri de 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea cerința minimă de capital (MCR) fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei.
Grupul bulgar Eurohold a reacționat acuzând o preluare ostilă a activelor Euroins. La sfârșitul lunii ianuarie 2023, Euroins România avea 2,76 milioane de polițe RCA active.
Peste 500.000 de cereri de plată de la păgubiții City Insurance și Euroins
Până la finalul lunii octombrie 2024, au fost înregistrate 503.065 cereri de plată pentru City Insurance și Euroins, cei doi foști lideri RCA intrați în faliment.
Soclitările de plată au venit încă din toamna lui 2021, după falimentul City Insurance, respectiv din martie 2023, după falimentul Euroins.
Potrivit legii, FGA poate să facă plăți către clienții sau păgubiții unui asigurător intrat în faliment doar în limita a 500.000 de lei pe fiecare creanță de asigurare.
Separat, în instanță, aproximativ 1.200 de păgubiți și creditori aveau de recuperat de la Euroins, 842 milioane de lei creanțe certe, restul sumelor solicitate în instanță depășind 3,1 miliarde de lei, potrivit datelor anunțate în primăvara anului trecut de CITR, lichidatorul judiciar al asigurătorului.