Fara bani de la RCS, Antena risca sa nu primeasca nimic nici de la ceilalti cablisti
Am rezumat declaratiile din articolul de pe Hotnews, despre intilnirea dintre cele doua parti, de la CNA. Am luat exact declaratiile cele mai importante. Cind sa ajung la coada, mi-a picat fisa: n-are nici o legatura cu orgoliile sau cu politica, totul se rezuma strict la milioanele de euro. Fara un contract cu RCS, prin care Teszari sa-si dea acordul sa plateasca 7 milioane de euro pe an, Intact nu are pe ce sa bata moneda in negocierile cu ceilalti operatori cu servicii de DTH, scrie Alex Mihaileanu, pe blogul lui.
E atit de simplu si, daca n-ar fi fost intilnirea de la CNA, s-o spuna, printre rinduri, chiar Sorin Alexadrescu, CEO-ul Antena Group, ne-am fi batut capul, ca prostii, comentind cu totul alte aspecte, inclusiv santajul, in toate formele lui. Daca n-aveti rabdare sa cititi declaratiile (desi sint foarte importante in context), mergeti direct la ultimele paragrafe, pentru explicatii.
La intilnirea in cauza, din partea Intact, a fost Sorin Alexandrescu, CEO. Din partea RCS-RDS, Lucian Mihai (nu se precizeaza functia; cel mai probabil, jurist). Povestea o stiti: a fost un acord de distributie, a expirat la 31.12.2011, s-au intilnit de trei ori sa negocieze, RCS a zis ca Antena a declarat posturile libere la retransmisie, deci inclusiv pe DTH, Intact a trimis notificare, pe 19 aprilie, ca nu le mai da voie sa difuzeze daca pina pe 20 aprilie, adica a doua zi, nu semneaza ca vor primi 7 milioane de euro anual (vezi datele din PDF).
Daca nu-i scotea din grila, RCS risca sa se desfiinteze
“Declaratia Antena privind libera retransmisie a posturilor ridica problema ca exista un drept, nu obligatie a distribuitorului de a le prelua pe satelit” – Lucian Mihai
De retinut un aspect important:
“Teoretic, un cablist, cind schimba structura de programe, trebuie sa primeasca acordul CNA. Pusi in fata faptului ca nu mai puteau peste noapte sa continue transmiterea posturilor, daca ar fi facut-o, atunci RCS ar fi primit o sanctiune mult mai grava, retragerea avizului de retransmisie. Riscau sa nu mai aiba dreptul sa retransmita niciun alt post” – Ioan Onisei, membru CNA
Deci, ca sa lamurim acuzele, inca o data, ce abuz a comis RCS? Cine abuza, de fapt? Bun. Acum, ca am aflat de ce-au disparut din grila (ca sa nu-si piarda RCS licenta, oare?), si ca tot RCS sint aia care santajeaza, fiind ca n-au aprobat 7 milioane de euro de azi pe miine, luati aminte aici:
“RCS vrea sa obtina un acord gratuit de la Intact, sa foloseasca sutele de milioane de euro pe care le incaseaza in fiecare an si sa le plateasca acestor statii, din care marea majoritate nici nu au vreun angajat in Romania. RCS doreste ca acesti oameni (de la Intact n.r.) sa munceasca pe gratis. […] De unde aceasta atitudine ultimativa si de santaj a RCS impotriva Antena Group si de ce in acest moment?” – Sorin Alexandrescu
RCS-RDS nu plateste preluarea pe DTH pentru nici o televiziune ‘must carry’
Ca sa lamurim si situatia banilor platiti de RCS catre celelalte televiziuni, iata citi bani incaseaza concurentul direct ProTV, din posturile ‘must carry’ bagate si pe DTH: ZERO.
“Radiodifuzorii care sint contra cost nu au facut nici o declaratie ca sint liberi la retransmisie pe teritoriul Romaniei, asa cum au facut Antenele (…) Nu stiu ce relevanta are interesul Antena pentru relatiile noastre cu alti furnizori. (…) Nu exista posturi din Romania care intra in ‘must carry’ si carora le platim pentru DTH.” – Lucian Mihai
Ca sa intelegeti si mai bine contextul, il mai citam cu ceva pe seful antenistilor:
“RCS ne-a platit noua atit pentru abonati de pe cablu, cit si pentru abonati de pe satelit […] pentru posturile care nu erau in must-carry. Aceste posturi (Antena 2, Euforia si GSP n.r.) au fost, apoi, declarate libere la retransmisie. La 31 decembrie, a expirat acordul comercial, nu si acordurile de retransmisie.
Sorin Alexandrescu
Cum si-au luat singuri teapa cei de la Intact
Pe romaneste, asta inseamna ca RCS si-a facut treaba, a respectat contractele. Problema Intact a fost ca nu toti cablistii au vrut sa le preia posturile fara audienta, asa ca au facut scandal pe la CNA. Daca mai tineti minte, s-au tiganit pina le-au facut pe toate ‘must carry’, le-au bagat pe git cablistilor, le-au facut reclama pe posturile cu audienta, ca sa poata produce din publicitate, ca acolo era banul serios.
Eh, cind au devenit ‘must carry, n-au mai luat bani pe cap de abonat. Prin urmare, au negociat acolo unde puteau primi, adica pe DTH. Doar ca DTH, comparativ cu cablul traditional, e o piata mult mai mica si care n-a contat la fel de mult pina anul asta, cind s-au strins citeva milioane de abonati de la care pot stringe ceva. Mai ales ca piata de publicitate nu e chiar in perioada de glorie, iar advertiserii vor discounturi serioase. Deci, e foame mare.
Fara bani de la RCS, Antenele nu pupa bani nici de la UPC sau Romtelecom
Ce e mai nasol pentru Intact e ca le expira contractele si cu ceilalti cablisti importanti. In momentul de fata, exista negocieri cu Romtelecom si, in curind, le expira contractele cu UPC, deci trebuie sa inceapa alte negocieri. Spune asta chiar CEO-ul Antena Group:
“UPC are un contract cu Antena Group pentru distributia canalelor. Distributia canalelor noastre pe platforma UPC expira la doua date patru statii la sfirsitul acestei saptamini, una luna viitoare. Avem discutii. (…) Scrisorile noastre au fost pentru toti cei trei mai operatori DTH.”, Sorin Alexandrescu
Brusc, odata cu declaratia asta, s-a luminat totul. Scandalul cu RCS-RDS este doar o moneda de negociere cu ceilalti operatori. Daca Intact ii convinge pe RCS-RDS sa le dea bani, pot cere cit vor ei de la UPC si de la Romtelecom. Daca nu, concurentii RCS pot cere sa fie distribuiti gratuit, mai ales ca, in anii anterior, ei au platit pentru DTH, ceea ce nu se poate spune despre RCS.
In momentul asta, daca as fi RCS, as tine cu dintii de gratuitate. O sa vedeti, in zilele urmatoare, graba mare la Protectia Consumatorului si la ANCOM, pentru a-i obliga pe cei de la RCS sa le preia pe bani, pe DTH, posturile. Intact, va sa zica, e in groapa, si fara un acord cu RCS, risca sa nu primeasca nimic nici de la ceilalti. Or, in atare conditii, daca as fi in locul celorlalti operatori, as proceda exact cum a procedat RCS-RDS.
Cine si ce pierde
E vorba, pina la urma, despre bani, vorbim de afaceri cu incasari de sute de milioane de euro, iar Intact risca foarte mult. In primul rind, daca ceilalti operatori se hotarasc sa nu mai preia pe DTH posturile Intact, Antena Group pierde citeva milioane de telespectatori, care ar trebui scosi din contorizarile de audienta, ceea ce le distruge incasarile din publicitate. Nu ma mai mir, acum, ca au iesit Mihai Gidea si Alessandra Stoicescu pe sticla, tunind si fulgerind. Ei chiar sint la un pas de a fi ingropati de RCS.
Mai mult, daca RCS risca sa ramina fara citeva sute de mii de abonati, o face cu scopul de a si-i recupera ulterior. Daca se ajunge la Protectia Consumatorului, nu se intimpla nimic. Contractul nu garanteaza Antenele, ci garanteaza un numar minim de programe. La ANCOM, cel mai probabil, daca nu vedeti, cit de curind, niste investigatii, pe Antene, de tip Ziua, cu informatii despre afacerile celor din conducerea Autoritatii, si cu alte discutii pe la CNA, must carry de cablu s-ar putea sa devina must carry si pe DTH. RCS cistiga si pentru simplul fapt ca sint cei mai ieftini, iar multi utilizatori se vor intoarce.
In concluzie, eu as recomanda tuturor operatorilor de DTH sa nu mai negocieze nimic.
Comenteaza pe Subiectiv.ro