„Fără SUA, NATO este aproape oarbă și surdă”. Germania se teme că Trump va reduce cooperarea serviciilor militare și de informații

Armata americană este responsabilă pentru cea mai mare parte a furnizării de informații din NATO, Germania contribuind doar cu un procent, arată o analiză a Ministerului Apărării german, citată de televiziunile de stat germane WDR și NDR.
În Europa există o mare îngrijorare privind reducerea volumului de informații provenind din SUA, date care ar putea preveni atacurile teroriste, sau informațiile necesare pentru a proteja împotriva posibilelor atacuri rusești asupra țărilor NATO, potrivit analizei, scrie Tagesschau.de.
Autoritățile europene de securitate și militare se întreabă, ce se va întâmpla dacă noua administrație Trump va reduce efectiv cooperarea. Studiul arată că „fără SUA, NATO este aproape oarbă și surdă”, notează sursa citată.
Europa să se apere singură?
Dependența Europei de serviciile militare și de informații americane nu este un secret. Prin urmare, se nasc temeri că multe lucruri se vor schimba, sub administrația „Trump”: ce se întâmplă dacă SUA partajează mai puține informații – în cadrul NATO și, de asemenea, bilateral, între serviciile secrete? Dar dacă unitățile militare americane ar fi retrase din Europa?
Noul secretar al Apărării american, Pete Hegseth, a clarificat poziția SUA cu privire la alianța militară, în timpul vizitei sale la sediul NATO de la Bruxelles, săptămâna trecută. Statele Unite vor rămâne angajate față de NATO. „Dar Statele Unite nu vor mai tolera o relație dezechilibrată, care promovează dependența”, a spus Hegseth, indicând că Europa trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propria sa securitate.
Consecințe majore la marșarierul american
Pentru Germania și alte țări europene, chiar și o retragere parțială a SUA, din anumite zone, ar avea probabil consecințe semnificative pentru capacitățile europene de apărare, reiese din evaluarea internă a Ministerului Federal al Apărării, bazată pe o analiză a NATO, din 2023.
În document este descrisă ponderea fiecărui stat membru în activitățile comune de informații, supraveghere și recunoaștere (JISR) ale alianței militare. Este vorba, așadar, de diferitele forme de colectare a informațiilor militare, folosind avioane de recunoaștere, drone, sateliți, supraveghere tehnică și surse umane – de la fundul mării până în spațiu.
Ponderea SUA a acestor activități NATO JISR în 2023 a fost de 76%, în timp ce ponderea Germaniei a fost de doar 1% din informațiile militare furnizate în cadrul Alianței. Potrivit raportului menționat, Germania are o contribuție mai mică și decât alte țări europene. Iar Norvegia și Marea Britanie contribuie, fiecare, cu 6% din munca informativă.
Întrebat punctual, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a refuzat să comenteze contribuția specifică Germaniei, la activitățile de recunoaștere, ale NATO.
„Din motive de securitate operațională și pentru că serviciile de informații sunt afectate”, nu pot fi făcute „declarații detaliate cu privire la implicarea Germaniei”, a spus purtătorul de cuvânt, potrivit Tagesschau.de.
Acte teroriste dejucate
Cooperarea este de mare importanță în domeniul militar și al contraterorismului german, deși nu există cifre oficiale despre câte planuri de atac au fost dejucate în Germania datorită informațiilor din SUA.
Întrebat de presă, Biroul Federal de Investigații Criminale al Germaniei (BKA) a declarat că, din 2010, un total de șapte din 26 posibile atacuri au fost prevenite, deoarece BKA a primit „informații semnificative” de la serviciile de informații străine. În plus, au existat „ponturi” care nu au fost primite de BKA, ci de serviciile germane de informații.
Pentru cooperarea continuă există un regulament de serviciu, în SUA, privind „datoria de a avertiza”, în cazul unor atacuri teroriste planificate. Iar aceasta se aplică vizand toate țările receptoare, inclusiv Rusia sau Iran.
Chiar și după începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au declarat că au avertizat Rusia în legătură cu un atac terorist în primăvara anului 2024. Câteva zile mai târziu, peste 100 de persoane au fost ucise de jihadiștii IS, într-o sală de concerte din Moscova.
Restructurări și reajustări
Dar acum există reforme majore, în curs de desfășurare, în serviciile americane. Trump nu doar umple posturile de conducere din Pentagon, CIA sau FBI cu apropiații săi, intervențiile merg și mai în profunzime.
Personalul serviciilor urmează să fie înlocuit pe scară largă, scrie publicația germană. Angajaților CIA li s-au oferit deja însemnate compensații salariale, iar unii anchetatori FBI ar putea chiar să fie urmăriți penal pentru implicarea lor în investigații anterioare, cum ar fi asaltul Capitoliului, din 6 ianuarie 2021.
Totuși, noua situație politică din SUA și războiul rus de agresiune din Ucraina au dus la mici reajustări în sectorul de securitate din Europa: în Clubul Berna, de exemplu, puțin cunoscuta asociație a serviciilor de informații interne europene, posibilele schimbări în relația cu serviciile americane au fost deja discutate, de mai multe ori.
Germania, reprezentată de Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV), a inițiat chiar și o reformă a rețelei de servicii secrete, tot pentru a-i face pe europeni mai suverani și mai independenți.
Unele state par să facă un pas mai departe: reprezentanții statelor baltice și scandinave, Polonia și Republica Cehă ar promova deja în secret un nou format pentru schimbul rapid și cuprinzător de informații referitoare la Rusia, în special. Oficial, guvernele și autoritățile acestor țări nu au vrut să comenteze, atunci când au fost întrebate de presa germană.
Neîncrederea în rândul europenilor
Inițiativa colaborării este oarecum subminată însă de faptul că, în cadrul comunității de informații europene, încrederea în unele state este în scădere, din cauza apropierii lor de Rusia: Ungaria a fost mult timp considerată „un copil cu probleme”, iar acum îi calcă pe urme și Slovacia.
Austria tocmai a devenit din nou membru cu drepturi depline al Clubului Berna, dar lacunele de securitate în serviciul de informații și apropierea guvernului anterior de Rusia au zdruncinat încrederea partenerilor. E o situație care s-ar putea repeta, cu un guvern dominat de FPÖ, partid de extremă dreaptă, mai scrie publicația germană.
Clar pentru comunitatea de securitate este că vremurile s-au schimbat. La sfârșitul anului trecut, directorul național în exercițiu al Serviciului de Informații al SUA, Avril Haines, a călătorit la Bruxelles.
A fost un fel de întâlnire de rămas bun, cu reprezentanții serviciilor de informații ale statelor membre NATO, iar Haines ar fi avertizat că europenii trebuie să se pregătească pentru schimbări semnificative, în cadrul actualei administrații americane.
Costisitoarea dependență
În contextul Conferinței de securitate de la München, din 14-16 februarie, secretarul de stat american pentru Apărare, Pete Hegseth, a transmis și el un mesaj care rezonează cu președintele Trump și agenda acestuia, America First.
Hegseth a vorbit despre costisitoarea dependență a Europei de SUA, inclusiv cu desfășurări de trupe militare, pentru apărarea sa.
Considerând că Europa a profitat de Statele Unite, Hegseth a spus, potrivit Reuters: „Nu vă înșelați: președintele Trump nu va permite nimănui să-l transforme pe Unchiul Sam în Unchiul Sucker”.