Sari direct la conținut

Fata nestiuta a gruparii Bittner-Cocos: Cum a cumparat Palatul Reginei Maria de pe litoral si 1, 5 hectare in inima statiunii Mamaia. Plus legatura Udrea – Mazare

HotNews.ro

Publicatia infosud-est dezvaluie cum a fost vandut, la inceputul anilor 2000, Palatul Reginei Maria de pe litoralul romanesc unei firme in al carei actionariat se vor perinda reprezentanti ai grupului Bittner-Cocos, inclusiv Sorin Ovidiu Vantu. Interesant este modul cum, dupa pierderea puterii de catre Adrian Nastase, grupul se retrage in umbra punand la conducerea firmelor intermediari. Investigatia scoate la iveala legaturi nebanuite intre unii politicieni si oameni de afaceri si explica bunele relatii dintre primarul Radu Mazare si fostul ministrul al dezvoltarii si turismului, Elena Udrea.

  • Redam mai jos un pasaj din investigatia cu titlul „Palatul Reginei Maria si 1,5 hectare in inima statiunii Mamaia, facute „cadou” grupului Cocos-Bittner!”

„SC Light System SRL, firma care a fost „cadorisita” de SC Mamaia SA si Primaria Constanta la inceputul anilor 2000, are o istorie controversata prin prisma actionariatului acesteia si a schimbarilor de asociati de-a lungul ultimului deceniu.

Pe la conducerea firmei s-au perindat:

-varul lui stefan Bogdan Lucov, care este fratele finului de cununie al lui Dorin Cocos;

-SC Radoway Limited, firma prin care Sorin Ovidiu Vantu a tranzactionat Realitatea Tv;

-Mastertrade Group Ltd, o firma controversata cu sediul social in Marea Britanie, controlata de Alexandru Bittner, prieten apropiat al fostului premier Adrian Nastase;

-SC Cofigen SA, o firma elvetiana care i-a finantat un proiect imobiliar fostului premier italian Silvio Berlusconi si care are actiuni in alte societati ce apartin cuplului Bittner-Petrache, dar si la societatea Trei Cocosi – Complex International SRL, infiintata de Dorin Cocos si Alexandru Bittner s.a.

Va invitam sa cititi in continuare care a fost soarta Palatului Reginei Maria de pe litoralul romanesc, transformat in Club „Castel”, dar si cum au hotarat mai marii orasului ca cel mai important monument istoric din statiunea Mamaia si terenul aferent de 1,5 hectare in inima statiunii, sa fie tributurile aduse poate celor mai importanti afaceristi cu influenta la cel mai inalt nivel in sfera politica si care, astazi, sunt protagonistii unor rasunatoare dosare de coruptie.

Preturi de batjocura! In mijlocul statiunii Mamaia: Teren vandut pe 23 euro/mp si un Palat Regal vandut la pretul unui apartament

In vara anului 2014, ziarul Info Sud-Est a publicat in exclusivitate o ancheta in care am aratat cum Palatul Reginei Maria din statiunea Mamaia, monument istoric de importanta nationala (categoria A), a fost vandut, in iunie 2003, de compania de stat SC MAMAIA SA catre controversata firma SC Light System SRL, la un pret derizoriu, de doar 700.000 de lei.

Jumatate din aceasta suma reprezenta valoarea inventarului deci, practic, monumentul istoric cu o suprafata, la sol, de 1200 mp, omologul Palatului de la Balcic, a fost vandut pentru 350.000 de lei, adica pretul unui apartament.

Ulterior, ziarul Info Sud-Est a publicat, tot in exclusivitate, o ancheta despre cum, un an mai tarziu, in 2004, Primaria Constanta a vandut, catre aceeasi firma SC Light System SRL, prin negociere directa, 1,5 hectare de teren in inima statiunii Mamaia la un pret hilar de mic: doar 23,56 euro/mp! Suprafata imensa reprezenta curtea Palatului Reginei Maria, deci se afla in patrimoniul monumentului istoric, dar in proprietatea administratiei locale.

La scurt timp dupa publicarea celor doua anchete, primarul suspendat al Constantei a fost invitat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie din Constanta pentru a i se aduce la cunostinta ca procurorii au deschis un nou dosar penal pe numele sau si au inceput cercetarile referitoare la vanzarea terenului aferent Palatului Reginei Maria la un pret derizoriu.

<>, a declarat primarul Constantei in cadrul unei emisiuni moderate de Victor Ciutacu la postul de televiziune Romania Tv.

Jumatate de an mai tarziu, in luna aprilie 2015, Radu Mazare a fost trimis in judecata, fiind acuzat de procurorii DNA Constanta de savarsirea a patru infractiuni de abuz in serviciu, una dintre acestea facand referire la vanzarea terenului de la Castel.

In rechizitoriu, procurorii cer, in premiera in dosarele din colectia Radu Mazare, anularea contractului de vanzare-cumparare a Palatului Reginei Maria din statiunea Mamaia, dar si a terenului aferent, dat fiind faptul ca, dincolo de preturile derizorii in schimbul carora au fost tranzactionate, cele doua imobile au fost vandute si fara instiintarea Ministerului Culturii deci, implicit, fara ca statul sa isi exercite dreptul de preemtiune.

Cererea procurorilor DNA Constanta confirma concluziile demersului jurnalistic al Ziarului Info Sud-Est care, in ianuarie 2015, a demarat o campanie de mediatizare a situatiei in care se afla cel mai important monument istoric din municipiul Constanta si unul dintre cele mai importante din tara. Initiativa noastra vizeaza readucerea monumentului istoric in patrimoniul national, avand in vedere si procesul de degradare continua la care acesta a fost supus din momentul privatizarii.

In anul 2003, monumentul istoric a fost vandut, in schimbul unei sume ridicole, de compania de stat SC Mamaia SA, catre compania privata SC Light System SRL. Privatizarea Palatului Reginei Maria s-a facut fara avizul Ministerului Culturii si, deci, fara exercitarea dreptului de preemtiune al Statului.

Prin urmare, conform legii 422/2001, contractul de vanzare-cumparare este nul, fapta este imprescriptibila, iar monumentul istoric se poate intoarce in patrimoniul national, printr-o hotarare judecatoreasca! Informatia este confirmata si de conducerea Directiei Judetene de Cultura din Constanta, subordonata Ministerului Culturii, dar singura conditie este ca Ministerul Culturii sa porneasca o actiune in instanta prin care sa ceara anularea contractului de vanzare-cumparare al Palatului Reginei Maria din Mamaia.

Ramane de vazut insa care este nivelul de interes al Ministerului Culturii in ce priveste recuperarea unui monument istoric de importanta nationala, mai ales avand in vedere ca fosti ministri ai Culturii ridica din umeri atunci cand vine vorba de soarta Palatului Reginei Maria, unii dintre ei sustinand chiar ca nu stiau de existenta vreunui palat regal in statiunea de pe litoralul romanesc.

Increngatura firmei SC Light System SRL si legaturile cu grupul Cocos-Bittner-Finis

Firma SC Light System SRL este infiintata in anul 2001. Ulterior, in 2003, dupa schimbarea sediului social de pe Bulevardul Magheru nr. 7, la malul marii, in Palatul Reginei Maria din Mamaia, societatea ¬renaste¬ juridic sub un actionariat nou-nout care, de-a lungul anilor, devine tot mai interesant.

Unul dintre noii asociati din 2003 este Radoway Limited, o societate cu sediul social in Cipru, controlata de Sorin Ovidiu Vantu, aceeasi firma prin care a tranzactionat postul de televiziune Realitatea TV.

Alaturi de aceasta firma, printre asociati se mai numara si Marius Constantin Cotruta, iar administratorul firmei si persoana imputernicita din punct de vedere juridic este Teodor Cezar Camentu. Doua nume care nu ne spun nimic si despre care nu se gasesc niciun fel de informatii. Insa, in spatele celor doi anonimi, oamenii de afaceri si politicienii de la cel mai inalt nivel si-au tesut interesele intr-o increngatura formidabila.

In rechizitoriul intocmit, procurorii DNA au notat cum Marius Constantin Cotruta si Teodor Cezar Camentu au fost abordati de un var al lui Cotruta care le-a propus tot felul de combinatii juridice si financiare, in urma carora cei doi au preluat conducerea firmei.

<<martorul -="" 2004.

Martorul Camentu Teodor Cezar a declarat ca in anul 2006 a fost abordat de catre Lucov Bogdan Stefan si Popa Ionel care i-au propus sa devina administrator al SC Light System SRL. Martorul, care la momentul respectiv administra o baza sportiva, a acceptat propunerea, urmand sa se ocupe de ingrijirea si igienizarea Clubului Castel, lucru care s-a si intamplat, fara a se implica in alt mod in activitatea firmei>>, se arata in rechizitoriul procurorilor DNA Constanta.

Elena Udrea si vecinul Lucov. Cum a ajuns un lider al PDL in mijlocul cartierului PSD?

Interesant este ca ambii martori sustin si ca activitatea lor se rezuma doar la semnarea hartiilor si nu aveau nici o putere decizionala. sefii informali ai firmei erau varul lui Marius Constantin Cotruta, Bogdan stefan Lucov, si prietenii accestuia: Alexandru Bittner, nasul Dorin Cocos si Bartolomeu Finis.

De altfel, tanarul Bogdan stefan Lucov i-a inlocuit pe Alexandru Bittner si Adrian Petrache in societatile GRI SA si Lipsca 2000 si a preluat 45% din actiunile Realitatea, la doar patru luni dupa ce postul de televiziune a fost infiintat de Silviu Prigoana. Pe atunci, in 2001, Lucov era un student de doar 22 de ani.

In alta ordine de idei, norocosul Bogdan stefan Lucov a devenit proprietarul unei case de lux, alaturi de mai multi demnitari PSD sau rude ale acestora. Vilele ANL construite pe Strada Fabrica de Caramida au fost vandute in secret, fara ca ANL sa mediatizeze ori sa faca publicitate acestui program. Bogdan stefan Lucov a avut vecini de soi, alesi pe spranceana, cum ar fi mama lui Miron Mitrea, fiul lui Victor Opaschi, fost consilier al lui Ion Iliescu, Alexandru Athanasiu, Adrian Petrache, Bejenaru, garda de corp a fostului premier Adrian Nastase si, cireasa de pe tort, un lider democrat-liberal al acelor vremuri: Elena Udrea, sotia lui Dorin Cocos in acel moment. Cum a ajuns un membru marcant al PDL sa se pricopseasca cu un asemenea cadou, alaturi de personalitati importante din PSD? De ce a fost Elena Udrea inclusa pe lista rasfatatilor PSD?

Conform declaratiilor lui „Niro” la DNA, fratele lui Lucov era intermediarul spagii in dosarul „Microsoft”

In timpul scandalului „Microsoft”, in presa au aparut mai multe declaratii ale omului de afaceri Dumitru Nicolae, cunoscut drept „Niro”, referitoare la traseul pe care il urmau banii pentru ca afacerea sa nu fie blocata de Alexandru Bittner, un apropiat al premierului Adrian Nastase.

Psnews.ro a publicat o declaratie a lui „Niro” in care acesta le-a spus procurorilor DNA ca omul de legatura, cel care lua banii si nota intr-un caiet, este nimeni altul decat Gabriel Mihnea Lucov, finul lui Dorin Cocos si fratele lui Bogdan stefan Lucov, cel care controleaza firma Light System, proprietara Palatului Reginei Maria din Mamaia si a terenului aferent.

Pe de alta parte, Steluta Lucov, sotia tanarului afacerist devine asociata in firma D&D Global SRL, o societate care a avut relatii comerciale cu Primaria sectorului 6 si este controlata de sora lui Dorin Cocos, Anca Dinu.

Cumetrii profitabile intre Dorin Cocos si Bartolomeu Finis. Finii stiu de ce!

In decembrie 2003, Light System, societate cu raspundere limitata, este transformata in societate pe actiuni, iar auditul este intocmit de SC Dana Management SRL, firma lui Dan Radu Rusanu si a fiicei acestuia, liberal cu interese economice transpartinice, satisfacute cu succes si de lideri marcanti ai PSD, printre care si Adrian Nastase, prin intermediul prietenul sau Alexandru Bittner, despre care fostul premier vorbea folosind diminutivul „Alex”.

In 2005, alaturi de Radoway Limited, in Light System mai apar doi noi asociati: Mastertrade Group Ltd, o societate cu sediul social in Marea Britanie si SC Cofigen SA, o societate cu sediul social in Elvetia. Impreuna, cele doua firme atat de indragite de Alexandru Bittner detin 60% din Light System. Un an mai tarziu, aceasta firma revine la statutul de societate cu raspundere limitata. si de aceasta data, auditul este intocmit de Dana Management SRL, societatea familiei Rusanu.

De altfel, Dan Lucian Victor, directorul SC Mamaia SA in momentul in care societatea a vandut Palatul Regal din Mamaia catre SC Light System SRL, in schimbul unei sume ridicole, este finul omului de afaceri Bartolomeu Finis. Acesta din urma este partener de afaceri si prieten bun cu Alexandru Bittner, un apropiat al fostului premier Adrian Nastase.

SC Cofigen SA, asociat incepand din 2005, in firma care a cumparat Palatul Regal din Mamaia, este o societate controversata in Elvetia mai ales din cauza scandalului care l-a avut ca protagonist pe fostul premier italian Silvio Berlusconi, si caruia elvetienii i-au finantat un proiect imobiliar in urma cu 40 de ani.

Pe fondul scandalului Armaghedon I, atunci cand presa a dezvaluit legaturile dintre Alexandru Bittner si Adrian Nastase, omul de afaceri a fost inlocuit, formal, din afacerile imobiliare controlate de Cofigen.

Cele doua firme l-au inlocuit pe Bittner si in alte zeci de afaceri imobiliare infloritoare in perioada guvernarii PSD, ajutandu-l practic sa fie mai putin vizibil.

Un alt element interesant este faptul ca in cele mai multe dintre societatile infiintate de Alexandru Bittner, Cofigen SA apare mai mereu in tandem cu Mastertrade Group Ltd. si in cazul Palatului Reginei Maria din Mamaia lucrurile stau intocmai: Mastertrade si Cofigen intra la brat in randul asociatilor firmei care a cumparat monumentul istoric la pretul unui apartament.

SC Cofigen SA este asociata in alte 13 societati, printre care si Trei Cocosi ¬ Complex International SRL, firma infiintata de Dorin Cocos, Elena Udrea si Alexandru Bittner, care are sediul in Parcul Herastrau, pe soseaua Nordului, nr. 7-9. La aceeasi adresa figureaza si firma SC Domino Impex 94 SA, al carei proprietar majoritar este sotia lui Bartolomeu Finis, nasul lui Dan Lucian Victor, cel care a vandut Palatul Regal din Mamaia la un pret derizoriu catre firma controlata de grupul Cocos-Udrea-Bittner.

Domino Impex 94 a fost implicata in scandalul celor sapte hectare de teren de pe malul Lacului Herastrau in posesia carora a intrat, dupa ce, in 1999, societatea a incheiat un contract de asociere in participatiune cu Biroul de Turism si Tineret. Aceeasi smecherie a functionat si in cazul tranzactionarii Palatului Reginei Maria din Mamaia. (…) „

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro