Sari direct la conținut

FBI investighează cum au ajuns pe Telegram documente secrete despre planurile Israelului de a ataca Iranul

HotNews.ro
Sediul FBI din Washington, Foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia
Sediul FBI din Washington, Foto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

FBI a anunțat marți că investighează dezvăluirea publică a unor documente cu un grad ridicat de clasificare, care descriu pregătirile Israelului pentru un atac de retorsiune asupra Iranului, relatează Reuters

„FBI investighează presupusa scurgere de documente clasificate și lucrează îndeaproape cu partenerii noștri din Departamentul Apărării și Comunitatea de Informații”, a anunțat biroul federal într-un comunicat remis presei.

John Kirby, secretarul de presă al Casei Albe, declarase cu o zi în urmă că încă nu a fost stabilit dacă documentele secrete distribuite săptămâna trecută pe Telegram au fost obținute în urma unui atac cibernetic sau dacă ele au fost scurse din interiorul guvernului.

Kirby a spus de asemenea că președintele Joe Biden urmărește subiectul cu atenție.

„Nu suntem exact siguri cum și-au găsit drumul aceste documente către domeniul public”, le-a spus secretarul de presă al Casei Albe reporterilor.

„Președintele rămâne profund îngrijorat de orice scurgere a unor informații clasificate în domeniul public. Asta nu trebuie să se întâmple și este inacceptabil când totuși se întâmplă”, a subliniat John Kirby.

Documentele secrete includeau analize făcute pe baza imaginilor din satelit

Agenția Reuters notează că documentele par să fi fost redactate de Agenția Națională de Informații Geospațiale a SUA și descriu cum au interpretat analiștii de securitate americani mutările forțelor aeriene și navale ale Israelului din 15-16 octombrie.

Guvernul lui Netanyahu a promis că va răspunde atacului masiv cu rachete lansat de Iran asupra Israelului la începutul acestei luni, însă până acum s-a abținut de la noi acțiuni militare împotriva Teheranului.

Iranul susține că și-a lansat atacul asupra teritoriului israelian drept răspuns la incursiunea terestră declanșată de Israel în Liban, unde activează organizația militantă Hezbollah.

În schimb, forțele armate israeliene și-au intensificat în ultimele zile acțiunile din Fâșia Gaza și Liban, guvernul lui Netanyahu fiind impulsionat de uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas și artizanul atacului sângeros din 7 octombrie 2023.

INTERVIURILE HotNews.ro