Sari direct la conținut

LIVE Invazie în Liban: divizia IDF care a zdrobit Hamas în Khan Yunis conduce acum asaltul împotriva Hezbollah / „Lupte intense în sudul Libanului” / Unde acționează Israelul – VIDEO

LIVE Invazie în Liban: divizia IDF care a zdrobit Hamas în Khan Yunis conduce acum asaltul împotriva Hezbollah / „Lupte intense în sudul Libanului” / Unde acționează Israelul – VIDEO
Blindate israeliene la granița libaneză. FOTO: Baz Ratner / AP / Profimedia

Invazia terestră a Israelului în Liban a demarat în noaptea de luni spre marți, armata israeliană anunțând că a început raiduri „limitate” împotriva țintelor Hezbollah din zona de frontieră, transmit agențiile internaționale de presă. Primele informații sugerează că trupele israeliene acționează la nord de orașele israeliene Metula, Kfar Giladi și Misgav Am. Dimineață, IDF a anunțat că este implicat în confruntări intense cu Hezbollah și a sfătuit localnicii să stea la nord de râul Litani. De asemenea, în ultimele 24 de ore, cel puțin 95 de persoane au fost ucise și 172 rănite în loviturile israeliene asupra regiunilor sudice ale Libanului, în estul Văii Bekaa și în Beirut, a anunțat marți dimineață Ministerul Sănătății din Liban.

Divizia a 98-a a IDF, o formațiune de elită formată din unități de parașutiști și comando, a condus operațiunea terestră de peste noapte din Liban, afirmă armata.

Brigăzilor de parașutiști și de comando ale diviziei li s-a alăturat Brigada a 7-a blindată.

Divizia a 98-a a operat anterior în Fâșia Gaza timp de luni de zile, în războiul împotriva Hamas.

Armata israeliană a declarat marți că lupte intense cu Hezbollah au loc în sudul Libanului, a postat purtătorul de cuvânt Avichay Adraee pe X.

Armata israeliană a făcut apel la civilii libanezi din sudul Libanului să treacă la sud de râul Litani, până la noi ordine.

„Se poartă lupte intense în sudul Libanului, în care agenții Hezbollah folosesc mediul civil și pe dumneavoastră ca scut uman pentru a se organiza în vederea desfășurării de atacuri”, a declarat pe X col. Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt al IDF, în limba arabă.

„Pentru siguranța dumneavoastră, vă cerem să evitați deplasarea în direcția nord-sud, (la sud) de râul Litani”, a spus el.

„Acest avertisment este valabil până la noi ordine”, adaugă Adraee.

Unde acționează forțele israeliene

The Guardian scrie că au început să apară primele detalii privind amploarea incursiunii terestre a Israelului în sudul Libanului. Până în prezent, operațiunea pare să se concentreze asupra unei serii de mici așezări din zona frontierei, la nord de orașele israeliene Metula, Kfar Giladi și Misgav Am.

În acest punct, la nord de orașul Kiryat Shmona, granița israeliană împunge Libanul, fiind expusă pe trei laturi și dominată în anumite puncte de culmi înalte împădurite. Dincolo se află o mică câmpie care duce spre orașul Marjayoun (cândva cartierul general al Armatei Libanului de Sud, aliată a Israelului).

Potrivit corespondenților libanezi din zonă, satele de pe partea de nord a frontierei au fost puternic lovite în cursul nopții de tiruri de artilerie și mitraliere israeliene din zona Metula.

Mai multe detalii, deși vagi, au fost furnizate de Jerusalem Post, care a precizat că IDF a efectuat „manevre marți în mai multe sate din sectorul estic al Libanului, unde, potrivit serviciilor secrete, Hezbollah dispune de infrastructură teroristă.

Orașul israelian Metula, aflat la granița cu LIbanul, ținta atacurilor Hezbollah. FOTO: ILRedAlert/Google Maps

Artileria IDF a tras, de asemenea, în zonă, cu scopul de a distruge infrastructura teroristă, de a ucide teroriștii Hezbollah și de a perturba activitatea teroristă”.

Obiectivele „operațiunii limitate” descrise de Israel sunt deocamdată neclare. În războaiele și operațiunile anterioare – inclusiv Operațiunea Litani din 1978, invazia și ocupația israeliană a Libanului din anii 1980 până în 2000 și al doilea război libanez din 2006, Israelul a avut dificultăți în a obține avantaje durabile în urma operațiunilor sale militare.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a declarat pentru Times of Israel că raidurile limitate pe care IDF le-a lansat împotriva posturilor Hezbollah de pe partea libaneză a Liniei Albastre sunt „în conformitate cu dreptul Israelului de a-și apăra cetățenii și de a permite întoarcerea a civililor la casele lor”.

„Susținem dreptul Israelului de a se apăra împotriva Hezbollah și a tuturor grupurilor teroriste susținute de Iran”, afirmă purtătorul de cuvânt al NSC.

Oficialul a subliniat că soluția diplomatică este totuși cea care va pune capăt conflictului.

„În cele din urmă, o rezoluție diplomatică este singura modalitate de a obține o stabilitate și o securitate durabile la frontiera dintre Israel și Liban”, se arată în declarație, subliniind convingerea SUA că mijloacele militare singure nu vor restabili securitatea în orașele de la frontiera de nord sau de sud a Israelului.

Loviturile aeriene israeliene care au lovit cartierul Dahiyeh din Beirut peste noapte au vizat mai multe site-uri Hezbollah, inclusiv facilități de producție de arme și alte infrastructuri militare, afirmă IDF într-un comunicat.

„Organizația teroristă Hezbollah își construiește în mod intenționat producția de arme și siturile militare în inima Beirutului și le amplasează în centrele populate din oraș”, a afirmat armata, adăugând că IDF continuă să acționeze „pentru a asigura restabilirea securității statului Israel și a cetățenilor săi”.

Hezbollah a declarat marți, într-un comunicat, că a țintit cu focuri de artilerie trupele israeliene de peste graniță, din orașul Metula, dar nu a făcut nicio referire la anunțul Israelului privind începerea unei incursiuni terestre în Liban.

Netanyahu urcă în sondaje

Potrivit unui sondaj de opinie, popularitatea premierului israelian Benjamin Netanyahu, care fusese afectată după atacurile Hamas din 7 octombrie, ar putea fi consolidată de succesele militare împotriva Hezbollah.

Potrivit unui sondaj rapid, realizat pentru Channel 12 din Israel, partidul Likud al premierului israelian ar câștiga mai multe locuri decât oricare altul dacă ar avea loc alegeri parlamentare. Likud conduce acum o coaliție fragilă de partide ultranaționaliste și ultraortodoxe.

Cetățenii îl preferă, de asemenea, pe Netanyahu ca premier în fața liderului opoziției de centru, Yair Lapid, cu un scor de 38% la 27%. (BBC)

Numărul persoanelor strămutate în Liban continuă să crească și depășește acum un milion, relatează presa locală.

„Între ieri și astăzi, numărul celor din adăposturi (școli) a crescut cu aproximativ 40.000, de la 120.000 la 160.000”, a transmis Al-Akhbar News.

Din cele 850 de școli folosite ca adăposturi, mai mult de 600 au ajuns la capacitate maximă. Acestea sunt concentrate în principal în Beirut, Muntele Liban și Sidon.

Potrivit mass-media, există provocări în ceea ce privește furnizarea de ajutor umanitar suficient – inclusiv alimente – către acestea.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că este la fel de convins ca Israelul de „necesitatea de a dezmembra infrastructura de atac a Hezbollah”.

Lloyd Austin a avertizat, de asemenea, Teheranul împotriva unui eventual „atac militar direct asupra Israelului”, subliniind „consecințele grave” pe care acest lucru le-ar implica pentru Iran, potrivit unui comunicat postat pe rețeaua X. Șeful Pentagonului a făcut aceste declarații după discuții cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant.

„Am convenit asupra necesității de a desființa infrastructura de atac de-a lungul frontierei pentru a ne asigura că Hezbollah-ul libanez nu poate efectua atacuri de tipul celor observate la 7 octombrie împotriva comunităților din nordul Israelului”, a spus el. (AFP)

„Raiduri terestre limitate” împotriva țintelor Hezbollah

Forțele israelienen au transmis un comunicat în care spun că au început „raiduri terestre limitate, localizate și țintite, bazate pe informații precise” împotriva țintelor Hezbollah în satele din sudul Libanului, aproape de graniță, care reprezentau „o amenințare imediată la adresa comunităților israeliene din nordul Israelului”.

Forțele aeriene și artileria sprijină forțele terestre cu „lovituri precise”, a adăugat sursa citată.

Locuitorii din orașul libanez de frontieră Aita al-Shaab au spus că au auzit bombardamente intense și zgomote de elicoptere și al drone deasupra lor. Rachete de semnalizare au fost lansate în mod repetat deasupra orașului libanez de frontieră Rmeish.

Informațiile vin după ce, luni, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a transmis șefilor consiliilor locale din nordul Israelului că următoarea fază a războiului de-a lungul frontierei de sud a Libanului va începe în curând pentru ca israelienii care au fugit de rachetele Hezbollah în timpul a aproape un an de război la frontieră să se poată întoarce acasă.

Invazia terestră reprezintă o escaladare a conflictului în Orientul Mijlociu dintre Israel și forțele susțiunte de Iran, declanșat de atacul asupra Israelului de către grupul palestinian Hamas la 7 octombrie 2023.

Nouă lovitură israeliană care a vizat un comandant militar

O lovitură israeliană în Liban ce a avut loc marți dimineață l-a vizat pe Mounir Maqdah. comandantul Brigăzii martirilor Al-Aqsal, filiala libaneză a aripii militare a mișcării palestiniene Fatah, potrivit a doi oficiali palestinieni din domeniul securității. La ora publicării acestui material nu era clară soarta lui Mounir Maqdah.

Lovitura a vizat o clădire din aglomerata tabără de refugiați palestinieni Ain al-Hilweh din apropierea orașului Sidon din sud, au declarat sursele.

Aceasta a fost prima lovitură asupra taberei, cea mai mare tabără palestiniană din Liban, de la izbucnirea ostilităților transfrontaliere dintre Hezbollah și Israel în urmă cu aproape un an.

În august, Israelul a anunţat că l-a ucis pe fratele său, Khalil Maqdah, pe care Israelul îl considera, de asemenea, unul dintre liderii aripii armate a Fatah.

Armata israeliană i-a acuzat atunci pe Mounir şi Khalil Maqdah că „acţionează în numele Gardienilor revoluţiei iranieni”, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, şi că „sunt implicaţi în organizarea de atacuri teroriste” şi „trafic de arme” spre Cisiordania ocupată.

În Siria, trei civili au fost uciși și alți nouă au fost răniți într-un raid aerian israelian asupra capitalei Damasc, a transmis marți presa de stat siriană citând o sursă militară. Armata israeliană a răspuns că nu comentează articole din presa străină

Israelul efectuează de ani de zile lovituri împotriva unor ținte legate de Iran din Siria, dar a intensificat raidurile de la atacul Hamas din 7 octombrie 2023

Referințe:

INTERVIURILE HotNews.ro