Sari direct la conținut

Yahya Sinwar, liderul Hamas, arhitect al atacului din 7 octombrie, a fost ucis într-o operațiune în Gaza, confirmă Israelul / Netanyahu: „Hamas nu va mai conduce Gaza” / Kamala Harris: „S-a făcut dreptate”

HotNews.ro
Yahya Sinwar, Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia
Yahya Sinwar, Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Israelul a confirmat că liderul Hamas, Yahya Sinwar, arhitectul atacului din 7 octombrie asupra Israelului de anul trecut, a fost ucis în Gaza, ministrul de externe Israel Katz catalogând decesul acestuia drept o „victorie pentru întreaga lume liberă”, relatează Reuters.

Moartea sa reprezintă un impuls major pentru armata israeliană și pentru prim-ministrul Benjamin Netanyahu, după o serie de asasinate importante ale liderilor inamicilor săi în ultimele luni.

Anterior, poliția israeliană a examinat probe ADN pentru a stabili dacă Sinwar, ținta principală a Israelului, a fost ucis.

Armata a declarat inițial că verifică posibilitatea ca Sinwar să fie printre cei trei militanți uciși în timpul unei operațiuni în Fâșia Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, Daniel Hagari, a prezentat un videoclip despre care IDF susține că redă ultimele clipe ale liderului Hamas, Yahya Sinwar, înainte de a fi ucis

Președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu au vorbit joi după confirmarea informației că Israelul l-a ucis pe liderul Hamas Yahya Sinwar, a declarat un oficial pentru CNN.

Biden a lăudat Forțele de Apărare Israelului pentru „treaba excelentă”, potrivit unei declarații a biroului primului ministru israelian.

Cei doi lideri au convenit, de asemenea, că există o oportunitate de a „avansa eliberarea” ostaticilor, potrivit declarației, și că vor lucra împreună pentru a atinge acest obiectiv.

„I-am spus că suntem încântați de acțiunile lui și, în plus, că acum este momentul să trecem mai departe”, le-a spus Biden reporterilor la Berlin. Președintele SUA a mai spus că intenționează să-l trimită în curând pe secretarul de stat al SUA Antony Blinken în regiune.

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, încerca să evadeze în nord, când a fost ucis de Forțele de Apărare Israelului în Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Daniel Hagari, într-un briefing de presă joi.
„Cred că fugea, s-a mutat dintr-un complex subteran în case încercând să evadeze spre nord într-un complex mai sigur”, a spus Hagari, adăugând că trupele IDF au continuat să opereze în tabăra de refugiați din Tal al Sultan din Rafah, unde a fost ucis în cele din urmă, fără să știe că acesta se afla acolo la momentul respectiv.

Uciderea liderului Hamas  Yahya Sinwar ridică întrebări cu privire la soarta ostaticilor aflați încă în captivitatea Hamas. Sinwar era implicat în negocieri care ar fi putut duce la eliberarea lor, relatează Reuters.

Vicepreședintele SUA Kamala Harris a numit joi uciderea de către Israel a lui Yahya Sinwar un pas către eliminarea amenințării pe care o reprezintă Hamas pentru Israel, după ce Israelul a confirmat că a ucis liderul grupării militante.

„S-a făcut dreptate”, a spus Harris reporterilor din Milwaukee, Wisconsin. „Sinwar a fost responsabil pentru uciderea a mii de oameni nevinovați, inclusiv a victimelor din 7 octombrie și a ostaticilor”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, oferă șansa păcii în Orientul Mijlociu, dar a avertizat că războiul din Gaza nu s-a încheiat și că Israelul va continua până când ostaticii săi vor fi eliberați.

Este „începutul zilei de după Hamas”. „Hamas nu va mai conduce Gaza”, promite Netanyahu într-o declarație video.

„Astăzi răul a primit o lovitură, dar misiunea noastră încă nu a fost finalizată”, a mai spus premierul israelian. 

Într-un mesaj dedicat familiilor ostaticilor, Netanyahu a spus „acesta este un moment important în război. Vom continua cu toată forța până când toți cei dragi vouă, cei dragi nouă, vor fi acasă”.

Armata israeliană a confirmat joi că l-a ucis pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, miercuri, într-o operațiune din sudul Fâșiei Gaza, relatează Reuters.

Armata israeliană a confirmat într-o postare pe X că Sinwar a fost mort.

Ministrul de externe israelian, Israel Katz, a declarat că liderul Hamas Yahya Sinwar a murit.

„Ucigașul în masă Yahya Sinwar, care a fost responsabil pentru masacrul și atrocitățile din 7 octombrie, a fost ucis astăzi de soldații IDF”, a spus Katz într-o declarație scrisă din biroul său.

„Aceasta este o mare realizare militară și morală pentru Israel și o victorie pentru întreaga lume liberă împotriva axei răului a islamului radical condus de Iran”.


Șeful NATO, Mark Rutte, a comentat, într-o conferință de presă, subiectul: „Dacă a murit, eu, personal, nu-i voi simți lipsa”

O sursă din cadrul Hamas spune că toate indiciile sugerează că Sinwar a fost ucis în Gaza, în timp ce Poliția din Israel spune că legiștii lucrează pentru a stabili dacă într-adevăr liderul Hamas este printre militanții uciși, relatează Reuters.

În acest moment, nu există niciun comentariu partea Hamas cu privire la informațiile cu privire la informația că, cel mai probabil, armata israeliană l-a ucis pe Yahya Sinwar. Nici grupul, nici Israelul nu au confirmat identitatea celor uciși în timpul unei operațiuni militare din Gaza mai devreme.

Reuters raportează că Al-Majd, un site legat de Hamas, care publică de obicei informații despre probleme de securitate, i-a îndemnat pe palestinieni să aștepte informații despre Sinwar de la grup și nu de la presa israelienă.

În mediile online circulă fotografii neverificate cu ceea ce ar fi, potrivit instituției de securitate israeliană, cel mai probabil, cadavrul liderului Hamas, Yahya Sinwar.

Membrii cabinetului de securitate al Israelului au fost informați că liderul Hamas, Yahya Sinwar, este foarte probabil mort, au declarat joi doi oficiali la curent cu această chestiune, relatează Reuters.
Doi dintre radiodifuzorii din Israel, KAN și N12 News, au citat, de asemenea, oficiali israelieni spunând că Sinwar a murit.

Channel 12 citează un înalt oficial israelian care a confirmat că liderul Hamas Yahya Sinwar a fost eliminat.

„În acest stadiu, identitatea teroriştilor nu poate fi confirmată”, se arată într-un comunicat.

Potrivit documentului, nu există semne că ar fi fost prezenți ostatici în clădirea în care cei trei militanți au fost uciși, după ce au existat informații că el se ascundea printre ostatici, folosindu-i ca scuturi umane, potrivit Times of Israel

IDF a emis comunicatul în timp ce în mediul online au apărut speculații. 

Canal 12 relatează că trupele au deschis focul asupra unui grup de teroriști la parterul unei clădiri. Când au intrat ulterior în clădire, și-au dat seama că unul dintre teroriștii morți „semăna foarte mult cu” Sinwar.

Postul spune că se așteaptă ca o identificare clară va dura câteva ore. Se spune că cele trei cadavre au fost luate pentru testare ADN.

Yahya Sinwar, numit lider al Hamas în august 2024

Sinwar, considerat arhitectul atacului din 7 octombrie 2023 asupra Israelului care a declanșat războiul din Gaza, a fost numit lider al Hamas după asasinarea fostului lider Ismail Haniyeh la Teheran în august.

Născut în tabăra de refugiaţi Khan Younis, Sinwar a fost ales ca lider al Hamas în Gaza în 2017. În vârstă de 61 de ani şi-a început cariera ca un executant nemilos care îi pedepsea şi ucidea pe cei care colaborau cu Israelul, înainte de a ajunge la un rol de lider, după eliberarea sa din închisoare în 2011 şi întoarcerea sa în Gaza.

Wall Street Journal a relata pe 9 octombrie că Sinwar a ordonat comandanților din Cisiordania să reia atacurile sinucigașe în Israel la scurt timp după ce l-a înlocuit pe Ismail Haniyeh în fruntea organizației teroriste, în urma asasinării acestuia din urmă la Teheran.

În decembrie 2022, liderul militant declara la un miting în Gaza că gruparea palestiniană Hamas va desfăşura un „potop” de luptători şi rachete împotriva Israelului. Era un discurs adresat susţinătorilor săi, care purta semnele unei hiperbole, pentru a face pe plac mulţimii. Sau cel puţin, aşa părea.

La momentul discursului, Sinwar şi liderul militar al militanţilor islamişti Mohammed Deif elaboraseră deja planuri secrete pentru atacul din 7 octombrie, cea mai tragică zi din istoria de 75 de ani a Israelului.

La mai puţin de un an de atunci, Israelul a descoperit că nu era o ameninţare deşartă. Luptătorii Hamas au străpuns gardul care delimita Fâşia Gaza la 7 octombrie 2023, organizând un atac în care au ucis, în comunităţile israeliene din apropierea graniţei, 1.200 de persoane, au luat 152 de ostatici şi au distrus reputaţia Israelului de inamic invincibil.

INTERVIURILE HotNews.ro