Sari direct la conținut

LIVE Liderul Hamas și arhitectul atacului din 7 octombrie, Yahya Sinwar, „foarte posibil” a fost ucis/ Membri ai Consiliului de Securitate al Israelului, informați de lichidarea sa

HotNews.ro
Yahya Sinwar, Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia
Yahya Sinwar, Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Armata israeliană a declarat joi că verifică posibilitatea ca liderul Hamas, Yahya Sinwar, să fi fost ucis în urma unei operațiuni în Fâșia Gaza despre care a spus că a vizat trei militanți, relatează Reuters.

O sursă din cadrul Hamas spune că toate indiciile sugerează că Sinwar a fost ucis în Gaza, în timp ce Poliția din Israel spune că legiștii lucrează pentru a stabili dacă într-adevăr liderul Hamas este printre militanții uciși, relatează Reuters.

În acest moment, nu există niciun comentariu partea Hamas cu privire la informațiile cu privire la informația că, cel mai probabil, armata israeliană l-a ucis pe Yahya Sinwar. Nici grupul, nici Israelul nu au confirmat identitatea celor uciși în timpul unei operațiuni militare din Gaza mai devreme.

Reuters raportează că Al-Majd, un site legat de Hamas, care publică de obicei informații despre probleme de securitate, i-a îndemnat pe palestinieni să aștepte informații despre Sinwar de la grup și nu de la presa israelienă.

În mediile online circulă fotografii neverificate cu ceea ce ar fi, potrivit instituției de securitate israeliană, cel mai probabil, cadavrul liderului Hamas, Yahya Sinwar.

Membrii cabinetului de securitate al Israelului au fost informați că liderul Hamas, Yahya Sinwar, este foarte probabil mort, au declarat joi doi oficiali la curent cu această chestiune, relatează Reuters.
Doi dintre radiodifuzorii din Israel, KAN și N12 News, au citat, de asemenea, oficiali israelieni spunând că Sinwar a murit.

Channel 12 citează un înalt oficial israelian care a confirmat că liderul Hamas Yahya Sinwar a fost eliminat.

„În acest stadiu, identitatea teroriştilor nu poate fi confirmată”, se arată într-un comunicat.

Potrivit documentului, nu există semne că ar fi fost prezenți ostatici în clădirea în care cei trei militanți au fost uciși, după ce au existat informații că el se ascundea printre ostatici, folosindu-i ca scuturi umane, potrivit Times of Israel

IDF a emis comunicatul în timp ce în mediul online au apărut speculații. 

Canal 12 relatează că trupele au deschis focul asupra unui grup de teroriști la parterul unei clădiri. Când au intrat ulterior în clădire, și-au dat seama că unul dintre teroriștii morți „semăna foarte mult cu” Sinwar.

Postul spune că se așteaptă ca o identificare clară va dura câteva ore. Se spune că cele trei cadavre au fost luate pentru testare ADN.

Yahya Sinwar, numit lider al Hamas în august 2024

Sinwar, considerat arhitectul atacului din 7 octombrie 2023 asupra Israelului care a declanșat războiul din Gaza, a fost numit lider al Hamas după asasinarea fostului lider Ismail Haniyeh la Teheran în august.

Născut în tabăra de refugiaţi Khan Younis, Sinwar a fost ales ca lider al Hamas în Gaza în 2017. În vârstă de 61 de ani şi-a început cariera ca un executant nemilos care îi pedepsea şi ucidea pe cei care colaborau cu Israelul, înainte de a ajunge la un rol de lider, după eliberarea sa din închisoare în 2011 şi întoarcerea sa în Gaza.

Wall Street Journal a relata pe 9 octombrie că Sinwar a ordonat comandanților din Cisiordania să reia atacurile sinucigașe în Israel la scurt timp după ce l-a înlocuit pe Ismail Haniyeh în fruntea organizației teroriste, în urma asasinării acestuia din urmă la Teheran.

În decembrie 2022, liderul militant declara la un miting în Gaza că gruparea palestiniană Hamas va desfăşura un „potop” de luptători şi rachete împotriva Israelului. Era un discurs adresat susţinătorilor săi, care purta semnele unei hiperbole, pentru a face pe plac mulţimii. Sau cel puţin, aşa părea.

La momentul discursului, Sinwar şi liderul militar al militanţilor islamişti Mohammed Deif elaboraseră deja planuri secrete pentru atacul din 7 octombrie, cea mai tragică zi din istoria de 75 de ani a Israelului.

La mai puţin de un an de atunci, Israelul a descoperit că nu era o ameninţare deşartă. Luptătorii Hamas au străpuns gardul care delimita Fâşia Gaza la 7 octombrie 2023, organizând un atac în care au ucis, în comunităţile israeliene din apropierea graniţei, 1.200 de persoane, au luat 152 de ostatici şi au distrus reputaţia Israelului de inamic invincibil.

INTERVIURILE HotNews.ro