Femeile care l-au dat în judecată pe Andrew Tate pentru viol în Marea Britanie, „îngrijorate” de presupusele presiuni ale administrației Trump asupra României

Patru femei care l-au dat în judecată pe Andrew Tate pentru viol în Regatul Unit s-au declarat „îngrijorate” miercuri după informațiile apărute în presă potrivit cărora administrația Trump i-a cerut României să ridice restricțiile de călătorie impuse influencer-ului, transmite France Presse, conform Agerpres.
„Sperăm că autoritățile române și britanice își vor putea face treaba”, au declarat cele patru femei într-un comunicat comun, în care cer administrației americane să rămână ”în afara urmăririi penale începute contra lui Andrew Tate în România”.
Avocatul lor, Matthew Jury, a catalogat aceste informații drept „scandaloase”, dacă se dovedesc a fi reale.
„Statele Unite nu ar trebui să intervină în funcție de capriciile și preferințele politice ale lui Elon Musk și de banii pe care Tate îi aduce pe X”, a transmis avocatul.
Financial Times a relatat despre „presiuni” făcute de SUA în cazul fraților Tate
Administrația Trump a făcut presiuni asupra autorităților române să ridice restricțiile de călătorie pentru Andrew Tate, un susținător al președintelui american, a scris Financial Times (FT).
Cazul fraților Tate a fost adus în discuție pentru prima dată de oficialii americani într-o convorbire telefonică cu guvernul român, săptămâna trecută, și apoi de trimisul special al lui Trump, Richard Grenell, când s-a întâlnit cu ministrul român de externe la Conferința de Securitate de la Munchen.
O altă sursă FT a declarat că a fost făcută o cerere pentru a returna pașapoartele fraților Tate și a le permite să călătorească în timp ce așteaptă finalizarea procedurilor judiciare.
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat, marți, la Euronews, că a discutat despre „soarta fraților Tate” cu trimisul special al lui Trump, dar spune că nu a perceput discuția cu oficialul american drept o presiune.
Întrebat cum a fost întâlnirea pe care a avut-o cu Grenell, Hurezeanu a spus că s-au întâlnit întâmplător pe hol și au avut o discuție „cordială” și „informală”. El a adăugat și că i-a făcut o invitație lui Grenell la București, pe care acesta a refuzat-o și a încheiat discuția spunând că „rămâne interesat de soarta fraților Tate”.
„N-am sesizat această afirmație drept o presiune, ci doar o repetare a unei stări de fapt, cunoscută în ce-l privește, pentru că nu era la prima afirmație publică de acest gen, și dorind să-mi comunice și mie această părere. Mi-a comunicat asta”, a afirmat Hurezeanu.
Tot marți, premierul Marcel Ciolacu a postat pe pagina lui de X un mesaj în care transmite că nu au existat solicitări făcute României cu privire la anumiți „influenceri străini”.
Frații Tate, victorie în instanța din România
Andrew şi Tristan Tate au scăpat de procesul în care erau judecaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi viol, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, pe 19 decembrie 2024, să restituie dosarul lor la DIICOT pentru refacerea anchetei de la zero.
Ei au fost eliberați din arestul la domiciliu, dar nu au voie să părăsească țara.
De asemenea, Marea Britanie solicită extrădarea fraților Tate după ce poliția din Bedfordshire a obținut un mandat de arestare în cadrul unei anchete privind acuzații de viol și trafic de persoane. Instanța din România a decis anul trecut că aceștia pot fi extrădați după ce va exista o decizie finală în cazul din țara noastră.