Sari direct la conținut

Femeile sunt cu adevarat orbite de gelozie

MedLive.ro

De cate ori am auzit expresia “a fost orbita de gelozie”? Doi profesori de psihologie de la Universitatea Delaware au descoperit, in urma unui studiu, ca expresia nu este numai o figura de stil, ci este cat se poate de reala. Femeile geloase sunt atat de distrase de starea emotionala incat nu mai reusesc sa identifice lucrurile pe care le cauta, arata Science Daily.

Cercetatorii sugereaza ca rezultatele studiului, care este publicat in numarul din luna aprilie al revistei Emotion, dezvaluie o latura profunda a perceptiilor si relatiilor sociale. Este binecunoscut faptul ca implicarea emotiilor in relatiile sociale afecteaza sanatatea fizica si psihica, insa acum s-a demonstrat ca aceste sentimente ne afecteaza intr-adevar vederea.

Profesorii Steven Most, Jean-Philippe Laurenceau si colegii lor au testat mai multe cupluri heterosexuale. In timpul experimentului, partenerii au stat unul langa altul si au avut fiecare la dispozitie cate un computer. Femeile au fost rugate sa identifice imaginile placute (peisajele) dintr-o serie de imagini care se derulau rapid, incercand sa ignore imaginile neplacute sau inspaimantatoare.

Barbatii au fost rugati sa evalueze atractivitatea peisajelor care apareau pe ecran. La un moment dat in timpul experimentului, barbatii au fost anuntati ca trebuie sa evalueze nivelul de atractivitate al unor femei singure. La final, femeile au fost intrebate cat de nelinistite s-au simtit atunci cand partenerii lor evaluau alte femei.

Rezultatele? Cu cat s-au simtit mai geloase, cu atat femeile au fost mai distrase de imaginile neplacute si nu au mai reusit sa le identifice pe cele placute. Aceasta relatie dintre gelozie si “orbirea emotionala” s-a manifestat doar in timpul in care partenerii evaluau alte femei, contribuind la uniformizarea diferentelor initiale dintre ele.

Cercetatorii au studiat prin acest experiment numai reactia femeilor geloase. Este nevoie de cercetari suplimentare pentru a afla daca si barbatii au reactii similare.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro