Sari direct la conținut

Fenomenul climatic El Nino a ieșit din scenă. Ce va aduce La Nina?

HotNews.ro
Fenomenul climatic El Nino a ieșit din scenă. Ce va aduce La Nina?
Inudații în China (sursa IMAGO / imago stock&people / Profimedia)

Fenomenul climatic El Nino – care s-a făcut simțit din vara lui 2023 – a dispărut acum scena globală și, după o scurtă perioadă neutră, va urma faza mai rece, denumită La Nina. La ce să ne așteptăm? Ce a lăsat în istoria climatică fenomenul natural El Nino „ediția 2023-2024?”.

Diferența dintre El Nino și La Nina

Ce se întâmplă când apare El Nino? Alizeele își diminuează din intensitate, uneori se ajunge la o inversare a lor, ca urmare apar ape tot mai calde, care se încălzesc și mai mult, pentru că nu prea mai bat vânturile. Apa se încălzește tot mai mult și apare o sursă suplimentară de căldură. Pe de altă parte, când pornește La Nina, fenomenul opus, vânturile se amplifică, devin mai intense, iar apele ajung să fie mai reci decât este normal. Apar și în acest caz consecințe asupra circulației generale a atmosferei și asupra temperaturii medii globale.

El Nino și La Nina NU au o influență directă asupra climei României și Europa este în general mai puțin influențată direct față de ce se întâmplă în zonele mai îndepărtate, care sunt în „prima linie”. La Nina și El Nino sunt fenomene naturale ce se produceau cu mult timp înainte ca omul să influențeze clima Terrei.

El Nino s-a simțit din iunie 2023, faza maximă a fost pe timpul iernii și acest fenomen natural a contribuit mult la apariția inundațiilor din Brazilia, la apariția ploilor torențiale din „Cornul” Africii. la producerea secetelor din Indonezia și Filipine și la producerea multor fenomene extreme, cum ar fi episodul de ploaie torențială din Dubai.

Deși La Nina este faza rece, nu ar trebui să ne așteptăm la o răcire la nivel planetar și nici la perioade mai lungi cu temperaturi plăcute. Încălzirea globală care s-a resimțit puternic în ultimul deceniu a diminuat diferențele medii de temperatură dintre cele două fenomene opuse ca efect.

Ultimele perioade de la Nina au prilejuit și noi recorduri de căldură. La Nina duce și la scăderea temperaturii apei oceanelor pe zone extinse, dar după atingerea multor temperaturi record în 2023 și 2024, este de așteptat ca această ușoară răcire să NU se facă simțită imediat, fiindcă oceanele se răcesc greu.

La Nina va începe curând, cel mai probabil în iulie, după o așa-numită, „perioadă neutră”. Este foarte posibil ca în unele zone din SUA să fie mai multe uragane decât în mod obișnuit, în India musonul va fi mai puternic, iar în zone din Australia ar putea fi ploi torențiale și inundații. Există și posibilitatea să fie perioade mari de secetă în sudul SUA, în „Cornul” Africii și în Asia Centrală.

Surse: CNN, New York Times

INTERVIURILE HotNews.ro