Sari direct la conținut

„Fie susții războiul, ori nu-l susții” – Zelenski respinge vehement inițiativa de pace „distructivă” propusă de China şi Brazilia

HotNews.ro
„Fie susții războiul, ori nu-l susții” – Zelenski respinge vehement inițiativa de pace „distructivă” propusă de China şi Brazilia
Volodimir Zelenski (Foto: Laurent Cipriani / AP / Profimedia)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat în termeni duri o inițiativă de pace prezentată de Brazilia și China, pe care a denunțat-o ca fiind „distructivă”, într-un interviu acordat publicației braziliene Metropoles, citează Kyiv Independent.

„Fie susțineți războiul, ori nu îl susțineți. Dacă nu îl susțineți, atunci ajutați-ne să oprim Rusia”, a spus Zelenski în acest interviu, care a fost publicat joi.

„(Ar trebui) să renunțăm pur și simplu la pământul nostru, să uităm că ne omoară oamenii? Care este compromisul în asta? Acestea sunt pur şi simplu nişte lucruri inacceptabile. De aceea consider că este distructiv. Este doar o declarație politică” – a afirmat șeful statului ucrainean.

În luna mai, Brazilia și China au prezentat un plan de pace în șase puncte, în care îndemnau atât Rusia cât și Ucraina să evite „escaladarea ostilităților” și „provocările”.

Era o inițiativă ce venea în paralel cu eforturile de pace ale Ucrainei bazate pe Formula de pace în 10 puncte a președintelui Zelenski, care au inclus și un summit global pentru pace desfășurat în Elveția în luna iunie.

China nu a participat la acest summit în pofida invitației, în timp ce reprezentantul Braziliei care a fost prezent nu a semnat declarația finală. Documentul a fost susținut în principal de partenerii occidentali tradiționali ai Ucrainei, ceea ce a arătat că Ucraina a avut puțin succes în a atrage angajamentul Sudului Global, notează The Kyiv Independent.

„Să fiți la mijloc? La mijloc de ce? Noi nu luptăm la mijloc. Luptăm pe pământul nostru”

„Cum ne puteți spune „Iată inițiativa noastră” fără absolut nicio consultare în ceea ce ne privește pe noi?” a întrebat Zelenski, afirmând că respectivul plan nu respectă Ucraina și integritatea sa teritorială. Liderul de la Kiev a menționat că s-a oferit să discute aceste propuneri cu liderii din China și Brazilia.

„De ce ați decis brusc că trebuie să fiți de partea Rusiei sau să fiți pe undeva la mijloc? La mijloc de ce?”, a întrebat iarăși Zelenski, catalogându-l pe președintele rus Vladimir Putin drept un criminal și afirmând că acesta trebuie el însuși să ia măsuri pentru a pune capăt războiului.

„Noi nu luptăm la mijloc. Luptăm pe pământul nostru. Trebuie să-i opriţi pe ruşi. Arătaţi că sunteţi ţări puternice”, a spus el, adresându-se liderilor celor două ţări.

Zelenski a mai afirmat că vede guvernul Braziliei ca fiind unul „mai pro-rus” şi a avertizat: „Este necesar să ne amintim că dragostea Rusiei este temporară, iar lipsa de respect a Rusiei pentru statul de drept este permanentă”.

„Planul de pace China – Brazilia”

Pe 24 mai, agenția Reuters a relatat că Brazilia și China au solicitat discuții de pace între Rusia și Ucraina, cu participarea ambelor țări, deoarece o astfel de mișcare „este singura modalitate de a rezolva «criza ucraineană»”.

Declarația respectivă a fost semnată de consilierul special al președintelui Braziliei, Celso Amorim, și de ministrul chinez de externe, Wang Yi.

Documentul notează că ambele țări sprijină o conferință internațională de pace „organizată la momentul oportun, recunoscută atât de Rusia, cât și de Ucraina, cu participarea egală a tuturor părților, precum și discutarea onestă a tuturor planurilor de pace”.

Brazilia și China cer, de asemenea, ca toate părțile să adere la cele trei principii de dezescaladare a conflictului: să nu extindă câmpul de luptă, să nu escaladeze ostilitățile și să evite provocările.

În declarație, țările menționează, de asemenea, inadmisibilitatea utilizării armelor de distrugere în masă, în special a armelor nucleare, chimice și biologice, și atrag atenția asupra necesității de a preveni proliferarea nucleară și de a evita o criză nucleară.

Moscova a declarat deja anterior că ar accepta Brazilia și China ca intermediari pentru eventuale negocieri de pace. Cele două țări au refuzat să se poziționeze public cu privire la război, China servind în mod discret drept principala cale de salvare economică a Rusiei și o sursă de bunuri cu dublă utilizare.

Moscova a menționat drept condiții pentru orice discuții de pace ca Ucraina să renunțe la teritoriile deja ocupate de ruși și chiar să cedeze teritoriu suplimentar. În schimb, Formula de pace în 10 puncte a Kievului include o retragere completă a Rusiei din țară.


INTERVIURILE HotNews.ro