Sari direct la conținut

Filmul fugii lui Bashar al-Assad din Siria. Dictatorul și-a lăsat în urmă inclusiv rude apropiate

HotNews.ro
Filmul fugii lui Bashar al-Assad din Siria. Dictatorul și-a lăsat în urmă inclusiv rude apropiate
Portret rupt al lui Bashar al-Assad Foto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia

Fuga secretă a liderului sirian Bashar al-Assad a luat prin surprindere pe toată lumea. El nu a vorbit aproape nimănui despre planurile sale de a ieşi din Siria, în timp ce regimul său se prăbuşea. Consilieri, oficiali, chiar şi rude nu au ştiut nimic sau au fost duşi pe piste false. Iar şefii armatei au fost minţiţi, spunându-li-se că ajutorul din partea ruşilor este pe drum. Dar Rusia nu a făcut decât să asigure evacuarea lui Assad din ţară, punând astfel capăt unei domnii de peste 50 de ani a familiei sale, relatează Reuters, care a stat de vorbă cu mai mult de 10 persoane care cunosc evenimentele, transmite News.ro.

Cu câteva ore înainte de a fugi la Moscova, Bashar al-Assad a prezidat sâmbătă o reuniune cu circa 30 de şefi din armată şi securitate care a avut loc la Ministerul Apărării. El le-a spus că sprijinul militar rusesc este pe drum şi a îndemnat forţele terestre să reziste, potrivit unui comandant care a fost prezent şi care a solicitat anonimatul.

Nici personalul civil nu a ştiut mai mult. Assad i-a spus şefului biroului său prezidenţial, sâmbătă, când a terminat lucrul, că merge acasă. Dar de fapt, liderul sirian s-a îndreptat spre aeroport, potrivit unui consilier din cercul său apropiat. De asemenea, Bashar al-Assad şi-a sunat consiliera pentru presă, Buthaina Shaaban, şi i-a cerut să vină la el acasă pentru a-i scrie un discurs, a declarat aceasta. Ajunsă la reşedinţă, ea a constatat că nu era nimeni acolo.

„Assad nici măcar nu a făcut o ultimă demonstraţie. Nici măcar nu şi-a adunat propriile trupe”, a declarat Nadim Houri, director executiv al think-tank-ului regional Arab Reform Initiative. „Şi-a lăsat susţinătorii să îşi ia soarta în mâini”, spune Houri.

Reuters nu l-a putut contacta pe Assad la Moscova, unde i s-a acordat azil politic. Interviurile realizate cu 14 persoane familiarizate cu ultimele sale zile şi ore petrecute la putere conturează imaginea unui lider care a căutat ajutor extern pentru a-şi prelungi domnia de 24 de ani, înainte de a recurge la tertipuri şi discreţie pentru a-şi plănui plecarea din Siria în primele ore ale zilei de duminică.

Fratele mai mic al dictatorului a fugit pe cont propriu

Assad nici măcar nu l-a informat pe fratele său mai mic, Maher, comandantul Diviziei a 4-a blindate de elită a armatei, cu privire la planul său, potrivit a trei consilieri. Maher, la rândul său, a zburat cu un elicopter în Irak şi apoi în Rusia, a declarat una dintre persoane.

Verii materni ai lui Assad, Ehab şi Eyad Makhlouf, au fost, de asemenea, lasaţi în urmă când Damascul a căzut în mâinile rebelilor, potrivit unui consilier sirian şi unui oficial libanez din domeniul securităţii. Cei doi au încercat să fugă cu maşina în Liban, dar au fost prinşi într-o ambuscadă, pe drum, de rebeli, care l-au împuşcat mortal pe Ehab şi l-au rănit pe Eyad. Nu a existat nicio confirmare oficială a decesului, iar Reuters nu a putut să verifice incidentul în mod independent.

Assad însuşi a fugit din Damasc cu avionul duminică, 8 decembrie, zburând sub radar cu transponderul aeronavei oprit, scăpând din ghearele rebelilor care luau cu asalt capitala, au declarat doi diplomaţi regionali. Ieşirea dramatică a pus capăt celor 24 de ani de guvernare şi a jumătăţii de secol de putere neîntreruptă a familiei sale, precum şi celor 13 ani de război civil.

Assad a zburat la baza aeriană rusă Hmeimim din oraşul de coastă sirian Latakia şi, de acolo, la Moscova. Familia apropiată a lui Assad, soţia Asma şi cei trei copii ai lor, îl aşteptau deja în capitala rusă, potrivit a trei foşti colaboratori apropiaţi şi unui oficial regional de rang înalt.

Videoclipuri din casa lui Assad, filmate de rebeli şi de cetăţeni care s-au înghesuit în complexul prezidenţial după fuga sa, postate pe reţelele sociale, sugerează că acesta a plecat în grabă. Mâncarea gătită a fost lăsată pe aragaz şi nu a luat cu el mai multe obiecte personale, cum ar fi albume foto de familie.

Rusia și Iran au refuzat să intervină militar

Assad a fost la Moscova pe 28 noiembrie, la o zi după ce forţele rebele siriene au atacat provincia nordică Alep şi au condus un avans fulgerător în întreaga ţară, dar rugăminţile sale la Kremlin pentru o intervenţie militară s-au lovit de urechi surde, pentru că Putin nu a fost dispus să intervină, au declarat trei diplomaţi regionali.

Hadi al-Bahra, şeful principalei forţe de opoziţie siriană din străinătate, a declarat că Assad nu le-a vorbit asistenţilor săi despre realitatea situaţiei din ţară. Al-Bahra a citat o sursă din cercul apropiat al lui Assad şi un oficial regional. „El le-a spus comandanţilor şi asociaţilor săi, după călătoria sa la Moscova, că va veni sprijin militar. I-a minţit. Mesajul pe care l-a primit de la Moscova a fost negativ”, a spus Bahra.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat jurnaliştilor că Rusia a depus multe eforturi în trecut pentru a ajuta la stabilizarea Siriei, dar că prioritatea sa este acum conflictul din Ucraina.

La patru zile după această călătorie la Moscova, pe 2 decembrie, ministrul iranian de externe Abbas Araqchi s-a întâlnit cu Assad la Damasc. În acel moment, rebelii din gruparea islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) preluaseră deja controlul asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din Siria, Alep, şi se îndreptau spre sud, în timp ce forţele guvernamentale erau în colaps.

Assad a fost vizibil afectat în timpul întâlnirii şi a recunoscut că armata sa era prea slăbită pentru a organiza o rezistenţă eficientă, a declarat pentru Reuters un diplomat iranian de rang înalt. Cu toate acestea, Assad nu a cerut niciodată Teheranului să desfăşoare forţe în Siria, potrivit a doi oficiali iranieni de rang înalt, care au declarat că liderul sirian a înţeles că Israelul ar putea folosi orice astfel de intervenţie ca motiv pentru a viza forţele iraniene din Siria sau chiar Iranul însuşi.

Moscova a depus eforturi mari să-l salveze pe Assad

După ce şi-a epuizat opţiunile, Assad a acceptat în cele din urmă caracterul inevitabil al căderii sale şi a decis să părăsească ţara, punând capăt domniei dinastice a familiei sale, care datează din 1971.

Trei membri ai cercului apropiat al lui Assad au declarat că acesta a dorit iniţial să se refugieze în Emiratele Arabe Unite, în timp ce rebelii cucereau Alep şi Homs şi înaintau spre Damasc. Însă, potrivit surselor, a fost respins de Emiratele Arabe Unite, care se temeau de o reacţie internaţională de respingere pentru adăpostirea unui personaj care face obiectul unor sancţiuni americane şi europene pentru presupusa utilizare a armelor chimice în reprimarea insurgenţilor, acuzaţii pe care Assad le-a respins ca fiind o invenţie.

Cu toate acestea, Moscova, deşi nu doreşte să intervină militar, nu este dispusă să îl abandoneze pe Assad, potrivit unei surse diplomatice ruse care a vorbit sub rezerva anonimatului. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, care a participat sâmbătă şi duminică la forumul de la Doha din Qatar, a condus efortul diplomatic de a-l salva pe Assad, cerând Turciei şi Qatarului să profite de legăturile lor cu HTS pentru a asigura evacuarea liderului sirian în siguranţă în Rusia, au declarat doi oficiali regionali.

Trei dintre surse au declarat că Turcia şi Qatarul au făcut aranjamente cu HTS pentru a facilita plecarea lui Assad, în ciuda afirmaţiilor oficiale ale ambelor ţări că nu au avut contacte cu HTS, care este desemnată de SUA şi ONU drept organizaţie teroristă. Moscova s-a coordonat, de asemenea, cu statele vecine pentru a se asigura că un avion rus care părăseşte spaţiul aerian sirian cu Assad la bord nu va fi interceptat sau vizat de tiruri, au declarat trei dintre surse.

Ultimul prim-ministru al lui Assad, Mohammed Jalali, a declarat că a vorbit ultima dată la telefon cu preşedintele sâmbătă seara, la ora 22.30. „În ultima noastră convorbire, i-am spus cât de dificilă era situaţia şi că exista o deplasare uriaşă (de oameni) din Homs spre Latakia, că era panică şi groază pe străzi”, a declarat el săptămâna aceasta pentru postul de televiziune Al-Arabiya, deţinut de saudiţi. „El a răspuns: ‘Mâine, vom vedea’”, a adăugat Jalali. „’Mâine, mâine’, a fost ultimul lucru pe care mi l-a spus”, a povestit fostul premier. Jalali a declarat că a încercat să îl sune din nou pe Assad în zorii zilei de duminică, dar nu a mai primit niciun răspuns.

INTERVIURILE HotNews.ro