Sari direct la conținut

Filmul tragediei de la Crevedia. La momentul exploziilor acolo erau trei cisterne încărcate cu GPL

HotNews.ro
Statia GPL din Crevedia unde au avut loc mai multe explozii, Foto: Hotnews
Statia GPL din Crevedia unde au avut loc mai multe explozii, Foto: Hotnews

La momentul deflagrațiilor la depozitul GPL din Crevedia care funcționa ilegal și figura ca fiind închis din toamna lui 2020 se aflau trei cisterne cu GPL, din care două parcate pe stradă. În timpul transferului de gaz dintr-o cisternă în alta, în curtea firmei, sub una dintre cisterne a apărut o sursă de foc, moment în care unul dintre angajați a încercat să oprească circulația pe stradă, alertând alți patru angajați, cetățeni nepalezi care erau cazați acolo.

Filmul evenimentelor, prezentat de procurorul general, Alex Florența, duminică, într-o conferință de presă:

  • Sâmbătă, 26 august, în clădirea de birouri din curtea stației care funcționa ilegal se aflau patru angajați ai societății, cetățeni nepalezi angajați ai firmei, dar care figurau scriptic ca angajați la alte puncte de lucru ale societății decât cel în care se aflau.
  • În jurul orei 8.30, un angajat al societății care se ocupă în general de administrarea spațiului respectiv ajunge la punctul de lucru din Crevedia, unde găsește parcate două cisterne goale, fără cap de livrare.
  • În intervalul 12:00-14.00 au sosit din cursă alte două autocisterne care au fost parcate pe marginea șoselei din apropiere în diferite poziții.
  • În jurul orei 18:00, apare a treia autocisternă încărcată cu GPL care a fost parcată în curte, lângă cele două cisterne goale deja existente acolo.
  • Șoferul i-a explicat angajatului că avea o problemă la mașină, respectiv o roată blocată, motiv pentru care ar vrea să transfere gazul din acea cisternă într-una din cisternele goale aflate în incinta punctului de lucru și cere să discute cu șoferul respectivei cisterne care se afla în clădirea de birouri.
  • Cei doi şoferi se întâlnesc, se cunoşteau, fiind angajaţi ai societăţii, și inițiază transferul de gaz dintr-o cisternă în cealaltă, montând în acest scop un furtun.
  • În condiții care nu sunt pe deplin elucidate, sub cisterna în care era transferat GPL a apărut o sursă de foc.
  • În acel moment, angajatul de la stația ilegală remarcă acest aspect și intră în clădirea de birouri pentru a le cere celor patru angajați nepalezi să iasă afară.
  • Ulterior, le cere să meargă cu el în stradă și să încerce să oprească traficul rutier, temându-se de un potențial incident major
  • În acest timp, cei doi șoferi ai autocisternelor rămân lângă autovehicule încercând să stingă incendiul.
  • La scurt timp, are loc prima explozie – o explozie foarte puternică, despre care martorii spun că a împins flăcările până în stradă și care a produs primele victime.
  • Într-un interval de circa o oră încep să își facă apariția la fața locului diferite echipaje de poliție, mai multe mașini de pompieri care încep să securizeze zona, încercând să facă acea intervenție de eliminare a incendiului și a sursei de risc.
  • Ulterior, are loc cea de-a doua explozie, o explozie mult mai puternică decât prima și care duce la numărul mai mare de victime și la avarierea severă a bunurilor din jur, inclusiv a două imobile.

Dosarul Parchetului General vizează infracțiunea de distrugere din culpă având ca urmare un dezastru, dar, în funcție de cercetări, poate fi schimbată încadrarea faptei.

„Dosarul de urmărire penală preluat la nivelul Parchetului de pe lângă ÎCCJ urmăreşte infracţiunea de distrugere din culpă, având ca urmare un dezastru, prin dezastru înţelegându-se în accepţiunea Codului penal inclusiv situaţia când un astfel de eveniment are ca urmare moartea sau vătămarea corporală a două sau mai multe persoane”, a declarat procurorul general.

Cele două explozii de la o stație GPL din Crevedia au provocat două decese și 56 de răniți, cea mai mare parte a victimelor fiind din rândul forțelor de intervenție. Mai multe persoane sunt în stare gravă, iar autoritățile au început să transfere răniți în străinătate prin mecanismul de protecție civilă. Din totalul răniților, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi). Populația din zona afectată de cele două explozii masive de sâmbătă din Crevedia a fost evacuată.

Stația GPL era a firmei Flagas SRL, ai cărei acționari sunt Ionuţ Daniel Doldurea (51%) – fiul primarului din Caracal – si Cosmin Ionuţ Stîngă (49%), potrivit Termene.ro, scrie News.ro. Primarul din Caracal, Ion Doldurea, este la primul mandat. Este om de afaceri din Caracal şi preşedinte al organizaţiei municipale PSD.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro