Sari direct la conținut

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, nominalizarea României la Premiile Oscar, a apărut în cinematografe

HotNews.ro
Regizorul Emanuel Parvu alaturi de actorii din filmul „Trei kilometri pana la capatul lumii” la premiera de la Cannes, Foto: Mickael Chavet / Zuma Press / Profimedia Images
Regizorul Emanuel Parvu alaturi de actorii din filmul „Trei kilometri pana la capatul lumii” la premiera de la Cannes, Foto: Mickael Chavet / Zuma Press / Profimedia Images

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, premiat la Cannes și ales de Centrul Național al Cinematografiei să fie nominalizarea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional, are vineri premiera generală în cinematografele din țară.

Filmul în regia lui Emanuel Pârvu spune povestea lui Adi, „un adolescent de 17 ani, dintr-un sat din Delta Dunării, care, prin eforturile părinților săi, învață la Tulcea. Venit acasă în vacanța de vară, Adi se simte bine alături de familia sa și de prietena lui cea mai bună, Ilinca”.

„Atunci când familia este confruntată violent cu un adevăr pe care nu îl pot nici înțelege, nici accepta, dragostea necondiționată pe care Adi ar trebui să o primească de la părinții săi dispare brusc, iar lui Adi îi rămâne o singură soluție”, ne mai spune descrierea oficială a lungmetrajului.

Trei kilometri până la capătul lumii a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Cannes, în cadrul căruia a câștigat Premiul Queer Palm.

„O descompunere dură și prețioasă a unui sistem al violenței. Perspectiva sa dezvăluie încet lumea patriarhală în care au crescut personajele noastre în care spațiul de a exista pe deplin este făcut imposibil de structurile ideilor adânc înrădăcinate. […] În acest film hipnotizant, oamenii par să fie ținuți de sfori care îi îndepărtează de lumină, până când unii dintre ei încep să se elibereze”, a explicat atunci regizorul belgian Lukas Dhont decizia juriului.

Queer Palm este decernat din 2010 la Festivalul de la Cannes pentru a celebra filmele cu „personaje sau tematică LGBT sau feministă, sau care provoacă normele legate de gen”, potrivit organizatorilor.

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” apare în 30 de orașe din România

Premiera naţională a avut loc la Cluj, în cadrul TIFF, iar la avanpremiera de la ANONIMUL filmul a fost văzut de peste 4000 de spectatori printre care şi locuitorii din Sfântu Gheorghe – una dintre locaţiile de filmare. Premiera de gală a filmului va avea loc marţea aceasta iar, începând de vineri, filmul regizat de Emanuel Pârvu va putea fi văzut în peste 55 de cinematografe din 30 de orașe.

Premiera sa generală în cinematografe are loc după ce la începutul lunii septembrie Centrul Național al Cinematografiei (CNC) a anunțat că Trei kilometri până la capătul lumii este propunerea României pentru Premiile Oscar din 2025.

„Filmul reușește să captiveze prin complexitatea personajelor, iar locul ales pentru amplasarea poveștii asigură o perspectivă specifică și distinctă în rândul candidaților. Prin nuanțe subtile, pelicula sondează probleme contemporane, aducând o contribuție valoroasă la discuțiile actuale”, a notat comisia de specialitate a CNC care a decis nominalizarea.

Trei kilometri până la capătul lumii este cel de al treilea lungmetraj semnat de Emanuel Pârvu, după debutul Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor care a primit două premii la Festivalul de Film de la Sarajevo în 2018, pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun actor principal (Şerban Pavlu) şi lungmetrajul Marocco, selectat la Festivalul de la San Sebastian în 2021.

Actorii care joacă în noul lungmetraj al regizorului Emanuel Pârvu

Filmul produs de Miruna Berescu, prin casa de producţie FAMart, îi are în rolurile principale pe Bogdan Dumitrache (Pororoca, Sieranevada, Poziţia Copilului), Laura Vasiliu (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile), Ciprian Chiujdea (aflat la debut în lungmetraj), Ingrid Micu-Berescu (Aniversarea, Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor), Valeriu Andriuţă (Miracol, După Dealuri), Adrian Titieni (Familiar, Bacalaureat, Domestic), Richard Bovnoczki (Balaur, Aurora), Alina Berzunţeanu (Metronom, Q.E.D., Moartea Domnului Lăzărescu), Vlad Brumaru (Marocco, Hackerville) şi Radu Gabriel (5 minute, Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor).

Scenariul a fost scris de Emanuel Pârvu şi Miruna Berescu, în timp ce imaginea filmului este semnată de Silviu Stavilă (Marocco, Marfa şi Banii, Niki Ardelean – colonel în rezervă), montajul de Mircea Olteanu (R.M.N., Bacalaureat, Ilegitim). De scenografie şi costume s-au ocupat Bogdan Ionescu (Metronom, Dincolo de calea ferată).

Trei kilometri până la capătul lumii apare în cinematografe după ce Anul Nou care n-a fost, lungmetrajul românesc care a câștigat Premiul Orizzonti la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, a avut la rândul său premiera în cinematografele din țară în data de 24 septembrie.

INTERVIURILE HotNews.ro