Filmul unei tragedii. Trei bebelusi morti, o luna de balbaieli, o firma de lactate acuzata in pripa si nicio demisie
Aproape o luna de zile s-a scurs de la inceputul crizei bebelusilor iar autoritatileinca nu si-au dat seama din ce provine bacteria carea omorat trei bebelusi si a imbolnavit zeci de copii. In peisajul tragediei se remarca balbaielile autoritatilor: un ministru al Sanatatii care la inceputul crizei nu a comunicat eficient, un ministru al Agriculturii care s-a grabit sa arunce vina in curtea unei firme de lactate si mai multi manageri de institutii locale care refuza sa isi asume responsabilitatea. Hotnews va prezinta o cronologie detaliata a tragediei care de aproape o luna chinuie zeci de parinti.
Primul copil cu BDA (boala diareica acuta) ajunge in data de 29 ianuarie la Spitalul de Pediatrie din Pitesti iar parintii refuza internarea. Pe 31 ianuarie, copilul este readus in stare grava la Spitalul de Pediatrie Pitesti, unde se decide ca acesta sa fie transferat de urgenta la Spitalul „Marie Curie” din Capitala. Copilul moare patru zile mai tarziu la Bucuresti. Marti, 9 februarie, de la acelasi spital din Pitesti sunt trimisi de urgenta catre Marie Curie alti 12 copii. In aceeasi zi, sunt informate Ministerul Sanatatii si Directia de Sanatate Publice (DSP) Arges despre existenta acestei situatii. (sursa)
- miercuri, 10 februarie. Informatia ajunge in presa
Miercuri, in jurul orei 9, apar primele informatii in presa pe surse. Agentia Nationala de Presa (Agerpres) scrie ca, potrivit unor surse medicale, sase copii infectati (cinci din Arges si unul din Bucuresti) cu bacteria E.coli se afla internati la Spitalul de Copii „Marie Curie”.
Cateva ore mai tarziu, prefectul judetului Arges, Mihai Oprescu, convoaca o sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta in care este discutata situatia si sunt luate primele masuri.
Dupa sedinta, in jurul orei doua dupa-amiaza,Directia de Sanatate Publica din Arges anunta ca au fost inregistrate 12 cazuri de imbolnaviri, in localitati aflate la mare distanta unele de altele (in municipiile Pitesti si Campulung Muscel, orasele Topoloveni si Stefanesti si comunele Titesti, Negrasi, Maracineni si Poiana Lacului). Mai mult, DSP Arges le-a cerut tuturor medicilor din judet sa-i consulte pe toti pacientii cu varsta sub doi ani.
In jurul orei 18, Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti anunta ca a deschis un dosar de cercetare penala in cazul mortii copilului mort la Spitalul de Copii „Marie Curie” pe 4 februarie.
Ministerul Sanatatii emite un comunicat in care se arata ca investigheaza cauzele posibile de imbolnavire a copiilor din Arges.
„In ultimele 24 de ore, MS a fost informat despre inregistrarea unor cazuri de imbolnavire la copii din judetul Arges care au fost transferati de urgenta la unitati medicale din Bucuresti cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic. Din datele preliminare s-a confirmat infectie cu E. coli doar la unul dintre cazuri, la un copil cu varsta sub un an transferat in stare grava la Spitalul ‘Marie Curie’ si care a decedat ulterior. Toti ceilalti copii se gasesc sub ingrijire medicala atenta, fiind aplicate procedurile necesare sustinerii functiilor vitale”, sustin reprezentantii MS, in comunicat.
Seara, medicii de la „Marie Curie” declara pentruAgerpresca in unitatea spitaliceasca sunt internati de fapt 13 copii cu sindrom hemolitic-uremic, si nu 6, asa cum a fost transmisa initial informatia pe surse.
- joi, 11 februarie
Ziua incepe cu altii 13 copii internati in cursul noptii la spitalele din judetul Arges. Directorul DSP Arges sustine intr-o conferinta de presa ca nu se pune problema unei epidemii si exclude posibilitatea ca pacientii sa se fi imbolnavit in spitatele argesene, precizand ca rezultatele analizelor nu au relevat existenta unei surse de infectie in unitatile medicale.
Ministerul Sanatatii anunta, in jurul pranzului, ca o echipa de medici specialisti s-a deplasat la Pitesti pentru a verifica modul in care se desfasoara ancheta epidemiologica.
Spre seara, afirmatiile directorului sunt intarite de secretarul de stat in MS Victor Strambu iarDigi 24 anunta primele masuri luate de ancheta DSP Arges. Asistenta sefa si conducerea Spitalului de Pediatrie din Pitesti au fost amendati, deoarece s-a constat ca intr-un salon au fost internati copii cu afectiuni diferite, respiratorii si digestive. Aceeasi institutie media informeaza ca, in total, sunt 12 copii internati la Marie Curie, iar alti 3 la Matei Bals.
Intervine si Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie. El declara intr-o interventie telefonica laDigi 24ca nu exista o legatura intre cazurile copiilor din Arges care au ajuns la spital cu afectiuni grave, ci este vorba doar de o asociere nefericita pe cazul de boala diareica acuta.
- vineri, 12 februarie
Politistii solicita copii ale foilor de observatie ale copiilor internati la Marie Curie care prezinta acelasi diagnostic.
Avocatul Poporului se sesizeaza din oficiu si monitorizeaza situatia din Arges iar ancheta in cazul decesului fetitei de un an din Topoloveni, care a murit pe 4 februarie, la Marie Curie, este preluata de Parchetul de pe langa Tribunalul Arges. Mai mult, procurorii cer deshumarea copilului, insa parintii refuza. (sursa)
Pe internet apare o petitie online intitulata „Respect pentru copii (Spitalul de Pediatrie Pitesti)”, in care mai multi parinti fac referire la conditiile de igiena precare ale Spitalului de Pediatrie din Pitesti si cer ca activitatea spitalului sa fie oprita pentru o perioada, semnaleazaAdevarul.
- sambata, 13 februarie
Dr. Radu Tabacaru, seful sectiei de Terapie Intensiva de la Marie Curie, anunta ca copii internati cu sindromul hemolitic-uremic sunt in stare stabila. El precieaza ca „fiecare pacient are evolutia lui, ne asteptam ca marea majoritate sa-si revina, dar boala poate produce insuficiente renale cronice si chiar decese.„
Adevarulscrie ca Inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare din Arges iau probe din mai multe magazine care apartin unui lant de hipermarketuri. Vizate de control sunt portocale despre care parintii spun ca ar putea fi cauza imbolnavirilor in lant.
„Am stabilit, impreuna cu Ministerul Agriculturii, sa demaram controale in Arges. Se recolteaza probe din lantul de magazine de acolo, vor fi trimise la Bucuresti si, pana cel tarziu marti vom avea rezultatele. Magazinele nu se inchid, doar se preleveaza probe pe loturile care ne intereseaza. Daca gasim nereguli, proprietarii risca amenzi mari, chiar si inchiderea magazinelor“, a spus Andrei Butaru, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterianre si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) la Digi24.
Mama unuia dintre copiii internati la Marie Curie declara pentruAdevarulca pista pe care merg cei de la ANSVSA este falsa si ca virusul nu ar fi in portocale.
”Nu portocalele au imbolnavit-o pe fetita mea. Copilul nu a consumat acest fruct si nici suc de potocale. Ganditi-va ca are doar 5 luni. Nici n-am trecut la diversificarea alimentatiei. Nici macar nu am alaptat-o ca sa presupunem ca ar fi fost ceva transmis de la mine dupa ce as fi consumat fructe. Pana la trei luni i-am dat lapte praf Nan fara lactoza, iar de la trei luni, cu lactoza. N-a consumat decat lapte praf“, a mai declarat, pentru Adevarul, Maria Dulgheru, care inca nu stie daca fetita s-a imbolnavit din cauza apei, a laptelui sau a contactat infectia in spital.
- duminica, 14 februarie
Medicii de la Marie Curie anunta ca doi copii cu sindrom hemolitic-uremic sunt ventilati mecanic, dupa ce in noaptea trecuta starea unui copil s-a inrautatit si a fost intubat.
Cotidianul Adevarul scrie despre spaima prin care trec parintiilor copiilor din Arges, internati la Marie Curie. Parintii se declara ingrijorati de faptul ca autoritatile inca nu au gasit sursa imbolnavirii si spun ca nu si-au hranit copiii cu portocale sau suc de portocale iar pista pe care merg acum autoritatile ar putea fi falsa.
„A trecut atata timp si nu ne spun ce ne-a infectat copiii. Vad ca s-au orientat spre portocale. Sunt aici parinti care nu i-au dat deloc portocale copilului. Nici noi nu prea i-am dat baiatului citrice, ci mai mult banane cu biscuiti. In rest, lapte praf cu lactoza. Dar vad ca de lapte nu spun nimic, nici de banane si nici de apa”, a declarat, pentruAdevarul, Bobi Modan.
Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, declara pentruAgerpresca pana cand rezultatele probelor nu vor sosi nu poate fi incriminat niciun produs de contaminarea copiilor de la Marie Curie.
„Colegii nostri din Arges la ora aceasta recolteaza probe de portocale, vor fi ambalate, sigilate si trimise in cel mai scurt timp (…) la Laboratorul National de Referinta de la Bucuresti. Noi am stabilit sa avem astazi echipe de lucru la laboratorul de la Bucuresti maxim luni dupa amiaza sau cel mai tarziu marti dimineata vom avea rezultatele analizelor”, a spus sambata presedintele ANSVSA intr-o interventie telefonica la Realitatea TV. El a adaugat ca ANSVSA s-a autosesizat in urma incriminarii acestor fructe.
„Noi ne-am autosesizat in urma incriminarii acestor fructe si am stabilit sa recoltam deocamdata aceste fructe, daca vor aparea pe parcursul anchetei putem sa analizam si alte alimente incriminate. Deocamdata au fost incriminate doar portocale”, a explicat Butaru.
- luni, 15 februarie
In jurul orei 8,Agerpreslanseaza pe surse informatia ca o alta fetita cu sindromul hemolitic-uremic a murit la Spitalul „Marie Curie”, la ora 3.30.
La ora 9.40, vestea se confirma.Digi 24scrie ca fetita a facut stop cardio-respirator si nu a raspuns la manevrele de resuscitare. Copilul din Pitesti fusase adus la spital pe 10 februarie, la 24 de ore de la debutul afectiunii. Bacteria E.coli i-ar fi provocat fetitei sindromul hemolitic-uremic, scrieAdevarul. Alti 4 copii din cei 10 internati la Marie Curie sunt in stare grava, mai anunta ziarul.
Probele de lapte praf si apa plata analizate sunt conforme, iar apa din retelele publice folosita la prepararea hranei copiilor internati la Bucuresti este potabila, anunta reprezentantii DSP Arges. Inspectorii spun ca au fost verificate apa folosita la blocul alimentar al Spitalului de Pediatrie Pitesti, precum si domiciliile mai multor copii din Pitesti, Topoloveni si Stefanesti. Ei au stabilit ca si apa minerala necarbogazoasa recoltata din doua retele de hipermarketuri este potabila. In schimb, au fost depistate probleme la apa din sursa proprie folosita intr-o gospodarie din Maracineni, care din declaratiile parintilor era folosita doar la prepararea supelor, precum si cea de la un izvor public din Stefanesti, despre care tatal a declarat ca nu a fost folosita pentru hrana copilului, a fost gasita ca fiind nepotabila.
Tot DSP anuntaca niciun copil din judetul Arges nu mai a fost transferat in ultimele patru zile la vreo unitate sanitara din Bucuresti cu boala diareica acuta complicata.
Dupa-amiaza, Liviu Dragnea anunta ca Biroul Permanent al PSD a decis sa solicite autoritatilor sa ceara sprijin extern in cazul bebelusilor din Arges.
Medicii din Bucuresti anunta ca un alt copil este ventilat cu ajutor aparatelor.
„Ironia sortii face ca la foarte scurt timp dupa ce s-a dupa ce s-a stins primul pacient, un al doilea sa aiba o evolutie izbitor de asemanatoare cu degradarea brusca, violenta a starii generale. A fost si el intubat, resuscitat. Este in momentul de fata ventilat de aparatele de respiratie artificiala. (…) Medicamentos sustinem tensiunea arteriala si bataile inimii. Am reusit sa facem o tomografie care ne confirma faptul ca a avut o sangerare cerebrala. Incercam sa stabilizam situatia, insa si starea lui generala si parametrii biologici si nici analizele nu arata deloc bine”,a spus dr, Radu Tabacaru, la Spitalul „Marie Curie”.
Ministrul Agriculturii anunta ca rezultatele probelor din portocale sunt negative, iar copiii din judetul Arges s-au imbolnavit din alte cauza.
„Am vorbit cu presedintele ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor — n.r.) care a confirmat ca rezultatele pe portocale au fost negative. Cred ca sunt de vina alte cauze pentru contaminarea copiilor internati la Spitalul „Marie Curie”. Mi-e greu sa ma pronunt de unde ar fi problema dar cred ca e ceva pe partea de sanatate, bacterii, dar nu pot sa ma pronunt”, a declarat Irimescu. Pe de alta parte, seful Directiei Sanitar-Veterinare, subalternul ministrului, declara la Digi 24 ca a fost verificat doar nivelul de pesticide din portocale, nu si daca sunt purtatoare ale bacteriei E.coli. Directorul arunca vina in curtea Ministerului Sanatatii, care nu ar fi cerut analize si pentru E.coli.
Adevarulpublica o fotografie cu unul dintre copii de la Marie Curie postata de un parinte pe Facebook. Tatal unei fetite de 11 luni acuza autoritatile de incompententa si sustine ca toate alimentele cu care a fost hranit copilul au fost pregatite corespunzator.
Doi dintre cei sase copii bolnavi din Arges, internati la Sectia Nefrologie a Spitalului „Marie Curie”, vor fi externati, anunta sefa sectiei, Mihaela Balgradean. Ea precizeaza ca cei doi copii nu au necesitat dializa, ceilalti patru internati pe sectie avand in continuare nevoie de dializa. La sectia de Terapie Intensiva, unde sunt internati alti 4 copii, situatia nu este la fel de buna. Unul dintre copiii internati pe aceasta sectie a suferit o hmoragie cerebrala, iar medicii sunt rezervati. (sursa) Ceilalti 3 isi continua dializa peritoneala si sunt in stare grava, dar nu au protezare ventilatorie, anunta purtatorul de cuvant al spitalului.
PSD mai face un pas. Europarlamentarii PSD solicita Guvernului sa ceara sprijin european si atrag atentia asupra lipsei de coordonare a autoritatilor in cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic, fapt care contribuie la agravarea situatiei, periclitand viata acestora.
„Situatia copiilor suferinzi de infectii digestive este una de gravitate extrema, iar responsabilii guvernamentali nu dau dovada ca sunt capabili sa gestioneze aceasta criza. Ca in multe alte ocazii, eforturile medicilor care ii trateaza direct pe cei mici sunt admirabile, dar se simte acut lipsa coordonarii intre diferitele institutii care ar trebui sa elucideze originea si cauzele acestei crize. Deja doi copii au murit. Vorbim despre o drama, dar autoritatile de la nivel inalt lasa in continuare intreaga greutate pe umerii cadrelor medicale. Cauzele infectiei nu au fost depistate si izolate”, au mai spus europarlamentarii PSD.
Corpul de control al premierului intervine. Corpul de control al premierului initiaza o actiune de verificare a modalitatii in care este asigurat tratamentul copiilor, dar si modalitatea in care este realizata investigatia epidemiologica. Corpul de control este trimis atat la Marie Curie cat si la Spitalul de Pediatrie din Arges.
Si la Pitesti incep verificari. Prefectul vrea sa verifice daca medicii de la Spitalul de Pediatrie din Pitesti au actionat cum trebuie in cazul bebelusilor care au fost internati acolo, iar apoi transferati in stare grava in Bucuresti. Controlul va fi facut de medici specialisti in sanatate publica, medici de familie si medici din Colegiul Medicilor Arges.
Este gasita si o explicatie pentru care Ministerul Sanatatii nu a cerut analiza pe E.coli la portocale. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, explica laDigi FMca analiza nu a fost ceruta pentru ca nu era cazul, intrucat nu s-a pomenit vreodata E.coli la portocale in literatura de specialitate.
Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas- Cadariu, este asteptat miercuri la Comisia de Santate a Camerei Deputatilor pentru a prezenta un raport privind situatia copiilor.
Directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) iese la declaratii. Adriana Pistol anunta ca sunt facute demersuri pentru ca o echipa a Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor sa vina alaturi de medicii romani, pentru rezolvarea situatiei. Ministrul Achimas spune si el ca a fost in contact „continuu” cu specialistii din strainatate privind situatia copiilor.
Institutul National Cantacuzino infirma prezenta E.coli in cazul celui de-al doilea copil mort.
„Unul dintre copii a decedat in 4 februarie 2016, confirmat cu E.coli nepatogen. Al doilea deces a survenit in dimineata zilei de 15 februarie 2016. In acest caz, Institutul National „Cantacuzino” a infirmat prezenta E.coli. Copilul din Craiova s-a prezentat cu diagnostic de invaginatie intestinala in vederea unei interventii chirurgicale. Copilul din Bucuresti este diagnosticat cu infectie virala digestiva cu rotavirus. Coprocultura recoltata de la acest copil si testata la Institutul „Cantacuzino” este negativa pentru E.coli”, sustine sursa citata.
In jurul ore 17 este anuntat al treilea deces. Este vorba despre o fetita in varsta de un an si patru luni, care a fost internata in stare foarte grava. Fetita era internata la Terapie Intensiva si era ventilata si intubata. Ministrul Sanatatii transmite ca toti copiii au avut surse diferite de alimentare si de apa, provin din Craiova, Pitesti si Bucuresti, astfel ca nu s-a gasit o sursa comuna de imbolnavire. (sursa)
Spre seara, acelasi minister publica pe site o informare despre bacteria E.colisi masurile de preventie a infectiei Shiga toxina E.coli.
La cateva minute dupa ora 20,apare o declaratiea premierului Dacian Ciolos referitoare la o posibila demitere a ministrului Sanatatii. Ciolos afirma ca o eventuala demitere a lui Patriciu Achimas-Cadariu, pentru felul in care agestionat situatia bebelusilor nu ar ameliora lucrurile si ca asteapta rezultatele investigatiilor in acest caz.
- miercuri, 17 februarie
Sapte copii cu sindromul hemolitic-uremic sunt in continuare internati la Marie Curie, trei dintre acestia in stare grava pe sectia de Terapie Intensiva, iar patru la Nefrologie prezentand o stare buna.
O ancheta preliminara arata ca desi primul caz de sindrom hemolitic uremic a fost confirmat pe 29 ianuarie, o sesizare a fost transmisa de spitalul pitestean catre DSP Arges abia peste 9 zile, scrieAdevarul.
Ministrul Sanatatii viziteaza Spitalul „Marie Curie” pentru a vedea care situatia copiilor.
„Am venit sa vad copiii si sa ii incurajez pe medici. Nu vreau sa pun presiune pe ei, vreau sa ii incurajez si vreau sa stiu sigur ca nu putem face ceva mai mult sau daca au nevoie de ceva din partea MS. (…) De asta am venit sa vad daca lipseste ceva. Vreau sa vad exact despre ce este vorba”, a declarat ministrul.
Dupa aproape o ora, ministrul pleaca de la spital declarand ca a venit la unitatea sanitara in calitate de medic, nu de ministru, scrie Adevarul.
Sefa sectiei de Nefrologie de la Marie Curie anuntaca nu este nevoie de niciun medicament suplimentar fata de ceea ce unitatea medicala are la dispozitie.
DSP anunta ca in spitalele din Arges sunt internati 42 de copii cu forme usoare si medii ale bolii diareice, niciun pacient cu complicatii ale bolii nefiind transferat in ultimele sase zile la unitati medicale din Bucuresti. La Spitalul de Pediatrie Pitesti sunt internati 33 de copii, dintre care o treime s-au prezentat la unitatea medicala in ultimele 24 de ore. Alti cinci copii sunt internati la Spitalul Judetean de Urgenta din Pitesti, trei la Spitalul Municipal Curtea de Arges si unul la Spitalul Orasenesc Costesti.
Digi 24transmite ca inca doi copii din Arges au ajuns in ultimele 24 de ore la spitalele din Bucuresti cu enteroviroza si rotavirus. Ancheta continua la spitalul din Pitesti, unde a ajuns inclusiv un secretar de stat din Ministerul Sanatatii in incercarea de a gasi soluti in aceasta criza.
Dupa-amiaza, la Palatul Parlamentul se afla premierul si ministrul Sanatatii. Premierul este invitat la Senat, pentru a da explicatii in cazul Intact, insa mai multi senatori i-au semnalat situatia copiilor cu sindrom hemolitic-uremic. Ciolos anunta ca a cerut ministrului Sanatatii sa prezinte zilnic informatii despre rezultatele anchetei efectuate in acest caz.
In tot acest timp, la Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor, ministrul Achimas le explica deputatilor ca nu crede ca demisia lui va rezolva problema copiilor, dupa ce doi deputati din comisie i-au cerut sa renunte la functie.
Dupa discutiile din comisie, Achimas sustine intr-o conferinta de presaca joi vor sosi in Romania specialisti ai Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor. El spune ca nu il poate demite pe managerul spitalului pitestean intrucat unitatea medicala este in subordinea Consiliului Local.
Patriarhul Daniel le transmite parintilor sa isi pastreze credinta si sperantele, in aceste clipe grele.
„Suntem alaturi de familiile intristate ale copilasilor pe care le incredintam de intreaga noastra compasiune, ajutandu-le financiar, prin intermediul Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului, si indemnandu-le sa isi pastreze credinta si speranta, prin rugaciune.”, se aratain comunicatul BOR.
Seara, la Pitesti, peste 200 de argeseni, majoritatea parinti, se aduna in piata Vasile Milea, revoltati de felul in care decurge ancheta epidemiologica, care nu mai reuseste sa ofere o concluzie cu privire la sursa valului de imbolnaviri din judetul lor, relateazaAdevarul.
Protestatarii au venit cu pancarte pe care erau scrise mesaje la adresa medicilor si autoritatilor din Arges: “Medici, respect, spitale, nu povesti cu portocale”, “Guvernul tehnocrat este grav virusat”, “Argesul bogat tine economia Romaniei in spate iar copiii din Arges mor in spitale mizere”, “Parintii care <> cer demisia doctoritei care s-a spalat pe maini”, ultimul dintre mesaje fiind cu aluzie la faptul ca, intr-o prima faza, medicii din Arges au afirmat ca in mare masura vina pentru imbolnaviri ar purta-o mamele, care le pregasesc hrana micutilor si care n-ar respecta conditiilile minime de igiena la prepararea acesteia.
Tot seara,la TVR, ministrul Sanatatii spune ca s-au parcurs toate etapele unei anchete standard in cazul copiilor, insa nu a fost descoperit „agentul etiologic”, ci acesta este doar „banuit”. Ministrul mai spune ca raportarea cazurilor nu a fost facuta la timp si insinueaza ca lipsa de specialisti din cadrul DSP-urilor ar fi cauzat aceasta problema.
„Am organizat inclusiv concursuri la DSP-uri, au fost 13 locuri, 3 persoane au trecut de examenul scris. Din 13 oameni, doar 3 si-au luat scrisul. Ca director de directie sanitara nu este neaparat un salariu mic, dar sigur este si responsabilitate si cineva trebuie sa isi asume responsabilitatea. Daca fugim de responsabilitate si daca tratam lucrurile cu superficialitate, acesta este rezultatul, 3 din 13”, a afirmat ministrul Sanatatii.
- joi, 18 februarie
Trei copii internati la Marie Curie pe sectia de Terapie Intensiva sunt in stare grava, iar alti doi sunt mai bine si ar putea fi externati. In acest moment, mai sunt sapte copii internati la Bucuresti. Bunicul celui de-al treilea copil mort anunta ca parintii se vor constitui intr-o asociatie si vor da statul in judecata.
Ministrul Sanatatii anunta ca sefa sectiei de Gastroenterologie de la Marie Curie este la Pitesti, unde va sosi in cursul zilei de astazi si o echipa de epidemiologi de la INSP. Achimas precieaza ca expertii internationali vor veni astazi in jurul orei 15.30. In fata ministerului condus de Achimas, un grup de oameni cu carucioare goale protesteaza pasnic fata de moul in care institutia gestioneaza situatia.
FOTO: Cristian Soare, prefectul judetului Arges
Premierul Ciolos schimba 19 prefecti din functie, printre care si Mihai Oprescu, prefectul din Arges. El este inlocuit de liberalul Cristian Soare, fost prefect al judetului la inceputul guvernarii USL.
PSD ameninta cu motiunea. Deputata PSD Sonia Draghici, membra in Comisia de sanatate si familie, declara ca PSD ar putea sa depuna o motiune simpla pe santate, din cauza modului in care Ministerul Sanatatii gestioneaza situatia copiilor din Arges. (sursa)
Peste 200 de oameni se aduna din nou, spre seara, in piata Vasilea Milea din Pitesti pentru a-si striga indignarea cu privire la conditiile „mizere” din Spitalul de Pediatrie si legat de atitudinea medicilor, insa marea nemultumire ar fi nefinalizarea anchetei.
Ori sunt incompetenti si nu pot afla, ori stiu care e cauza si nu ne-o spun. Tind sa cred ca e vorba de ultima ipoteza: tratamente cu antibiotice administrate gresit la Pitesti“, a declarat, pentruAdevarul,Anca Dumitru, mamica unui copil de trei ani.
Ziua se incheie cu ministrul Achimas care declara, la Digi 24, ca o ancheta sociala nu ar strica, avand in vedere ca la originea imbolnavirii copiilor ar putea fi lipsa unor masuri de igiena.
„Poate ca in alergatura ultimilor ani s-au pierdut multe masuri igienice normale, probabil ca scoala nu ne invata suficient. Unul din principalele puncte ale programului de guvernare este educatia pentru sanatate. Sunt si alte nevoi pe care populatia ar putea sa le aiba”, a spus ministrul.
- vineri, 19 februarie
Dimineata, ministrul Achimas merge la Adevarul Live, pentru a da noi explicatii. El sustine in cadrul interviului ca „nu putem spune ca medicii de la Pitesti au respectat protocoalele” si anunta ca specialistii de la Stockholm au venit in Romania ieri.
„Au ajuns in cursul zilei de ieri, vor fi niste concluzii preliminare, ei cauta cauzele, sunt specialisti care vor lucra la stabilirea cauzelor, vor verifica ce s-a facut. Cand am vazut ca ne indreptam spre o astfel de situatie, cum a fost cea din Germania in 2011, am decis sa ii contactam. Europenii de la CEDC au experienta in astfel de situatii in care nu se gaseste cauza”, a declarat ministrul laAdevarul Live. Ministrul a mai adaugat ca isi asuma problema legata de comunicare.
La Marie Curie, sefa sectiei de Nefrologie spune ca pericolul vital a trecut pentru toti cei sapte copii cu sindrom hemolitic-uremic iar in prezent mai sunt dializati peritoneal cinci copii. Ea reitereaza faptul ca boala are „o relatie cu anumite alimente”, cu modul lor de preparare, de igiena.
„In acest sens, spalatul mainilor inainte de folosirea unor alimente precum carnea, ouale, branza este extrem de important. La fel de important este felul in care pregatim alimentele, ma refer la modalitatea de fierbere a carnii de vita, dar si a celei de pasare care trebuie fiarta timp indelungat, trei-patru ore, cel putin, pentru ca apoi sa fie preparata sub forma de supa sau piureuri. Aceeasi grija trebuie sa o avem in legatura cu modul de preparare a laptelui care trebuie pregatit cu apa imbuteliata. Fructele si legumele trebuie foarte atent spalate, tinute in mai multe ape”, a aratat medicul.
In jurul orei 12, in Arges, sicriul cu trupul fetitei de doar un an si 4 luni, al treilea copil decedat la Marie Curie, pleaca intr-un cortegiu funerar spre cimitirul Sf. Gheorge, unde copila isi va odihni somnul de veci. „De ce a trebuit sa se intample asta…? Pana in ultimele clipe am sperat ca ceva tot se mai poate face pentru copilul meu!“, a inganat, sfasiat de durere, Bog¬dan Olarescu, tatal micutei, citat deAdevarul.
Tot in Arges se afla si premierul, unde a vizitat Spitalul de Pediatrie din Pitesti. Ciolos spune la iesirea din spital ca „problemele mari au trecut” in cazul bebelusilor bolnavi, insa ancheta trebuie sa continue, pentru a identifica sursa epidemiei.
„Un lucru care nu stiu cat ar fi avut impact pozitiv, sau nu, aici, faptul ca spitalul nu are epidemiolog si totusi pentru un spital de pediatrie mi se pare important sa fie printre prioritati. Problema nu poate fi rezolvata pe termen scurt, dar trebuie sa gasim o modalitate si de stimulare salariala si apoi sa vedem cum putem prioritiza anumite spitale, pentru ca mai ales spitalele pentru copii mi se pare esential sa aiba epidemiolog”, a mai spus prim-ministrul.Digi 24noteaza si faptul ca Ciolos a aprins o lumanare, la Pitesti, pentru bebelusii care au murit.
PSD intervine din nou. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, spune, intr-un interviu la DC News Live, ca nu intelege de unde „izvoraste aceasta balbaiala, aceasta nesiguranta, lipsa de decizie”. Dragnea spune ca nu crede ca este vorba despre o „lipsa de pricepere” din partea medicilor, adaugand ca exista si solutia solicitarii unui sprijin de specialitate extern.
FOTO: Liviu Dragnea, presedinte al PSD
DSP Bacauinformeazaca in cursul zilei de vineri a aparut un caz de sindrom hemolotic la Spitalul Judetean din Bacau. Este vorba despre un copil de 1 an din orasul Bacau, internat pe 19 februarie la spitalul judetean si transferat, in aceeasi zi, la Spitalul de Pediatrie din Iasi.
- sambata, 20 februarie
Apar primele vesti de la Iasi. Starea copilului de la Bacau, internat la Spitalul „Sf. Maria” din iasi, este relativ buna, anunta medicii.Si de la Marie Curie vin vesti bune. Sefa sectiei de nefrologie, Mihaela Balgradean, spune ca doi dintre copii internati in Sectia de Terapie Intensiva vor fi transferati la nefrologie. In spitalul bucurestean mai sunt internati sapte copii cu sindromul hemolitic-uremic, precizeaza medicul. Balgradean precizeaza ca in cazul bebelusului internat la Iasi „s-a rdicat suspeciunea sindromului hemolitic-uremic, acesta boala nefind confirmata.
- duminica, 21 februarie
Ministrul Sanatatii declara laPro TVca in momentul finalizarii anchetelor se vor lua masurile care se impun, iar MS va face recomandari pentru schimbarea unor manageri.
Dupa cateva ore, prezent Marie Curie, Achimas spune ca toti copii internati sunt in stare mai buna, doar uul singur fiind pe Sectia de Terapie Intensiva. Sefa de la Nefrologie spune ca in cursul saptamanii urmatoare doi copii ar putea fi externati.
- luni, 22 februarie
Cei 7 copii de la Marie Curie au o evolutie buna iar, cel mai probabil, spre sfarsitul saptamanii vor mai fi externati alti doi copii si de la inceputul saptamanii viitoare altii, anunta sefa sectiei de nefrologie de la Marie Curie.
- marti, 23 februarie
Copii de la Marie Curie sunt bine si fac progrese vizibile, iar unul dintre ei va pleca astazi din spital, anunta ministrul Sanatatii si sefa sectiei de Nefrologie intr-o conferinta de presa.
- miercuri, 24 februarie
Medicul Mihaela Balgradean spune ca evolutia copiilor este din ce in ce mai buna. Balgradean afirma ca in sectia de nefrologie sunt internati patru copii cu sindrom hemolitic-uremic, dintre care doi sunt dializati, iar un altul se afla la Terapie intensiva.
In jurul pranzului, un copil de un an si patru luni din Pitesti, cu diarie acuta severa, se indreapta catre Marie Curie.
„Nu putem sa spunem nimic pana nu ajunge la noi. Este o suspiciune de copil bolnav cu o diaree severa si trebuie sa vedem despre ce este vorba. Este vorba de un copil de un an si patru luni”, a afirmat Mihaela Balgradean.
Seara, copilul adus de la Pitesti este diagnosticat cu sindromul hemolitic-uremic, anunta Ministrul Sanatatii, cerand demisia conducerii unitatii argesene sau demiterea acesteia de catre Consiliul Judtean din cauza neraportarii la DSP Arges. Achimas spune ca este „foarte nemultumit” de faptul ca „din nou” conducerea spitalului din Pitesti nu a raportat cazul la DSP Arges.
Cu cateva minute inainte de miezul noptii, pe Agerpres este publicat un comunicat al MS in care se arata ca situatia copilului adus de la Pitesti, in cursul zilei de astazi, era cunoscuta de medicii pitesteni din 13 februarie.
- joi, 25 februarie
Dimineata. La Bucuresti, Ministrul Sanatatii este din nou la Marie Curie, pentru a verifica starea copiilor. La Pitesti, noul prefect, Cristian Soare, cere intr-o conferinta de presa demisia conducerii Spitalului de Pediatrie, dar si a conducerii DSP Arges. Soare isi motiveaza cererea prin reactia tarzie a conducerii spitalului, dar si o criza de comunicare intre DSP si spitale, ceea ce a fost de natura sa induca teama in populatie. Prefectul informeaza ca in spitalele din judet sunt internati 32 de copii cu scaune diareice, din care 28 la Spitalul de Pediatrie din Pitesti.
Pe de alta parte, la spitalul pitestean de pediatrie, angajatii unitatii medicale se solidarizeaza cu conducerea si ameninta ca vor iesi in strada, aceasta va fi demisa. Tot aici, la pranz, conducerea organizeaza o conferinta de presa in care managerul spitalului, doctorul Vasile Stan, spune ca nu intentioneaza sa demisioneze, chiar daca ministrul Sanatatii si prefectul ia-u cerut sa renunte la functie.
„Eu am fost pus aici manager ca sa am grija de aceasta unitate. Eu va spun cu toata raspunderea, spitalul acesta nu are nicio vina. Al doilea lucru, toti dau telefon sa intrebe daca imi dau demisia. Nu mi-o dau niciodata, vreau sa fi demis si sa vad argumentele pentru care ma demit”, a declarat managerul Spitalului de Pediatrie Pitesti in cadrul unei conferinte de presa.
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) da din umeri. Florin Tecau, presedintele CJ Arges, explica ca schimbarea conducerii unui spital din subordine nu se numara printre atributiile sale iar aceasta schimbare poate fi facuta numai de Consiliul de Administratie al Spitalului.
„Din punct de vedere al functionarii si al desfasurarii activitatii la Spitalul de Pediatrie Pitesti, nu am nicio atributie in a demite conducerea spitalului. Conducerea spitalului poate fi demisa de Consiliul de Administratie, in baza unor acte grave care se incalca. In acest moment, conducerea Spitalului de Pediatrie Pitesti este numita prin concurs, in baza unei metodologii aprobate de Ministerul Sanatatii. Demisia este unilaterala, nu am avut nicio discutie cu doctorul Stan in aceasta privinta”, a declarat Florin Tecau.
In jurul orei 14, Achimas anunta de la Marie Curie ca a fost indentificata cauza imbolnavirii bebelusilor internati in ultimele zile. Ministrul spune ca de vina ar fi o tulpina a bacteriei E.coli. „Dupa intalnirea de astazi cu specialistii de la Centrul European de Control al Bolilor, va putem spune faptul ca s-au identificat cauzele imbolnavirii, respectiv o tulpina de E-coli si specialistii vor detalia acest lucru”, a spus demnitarul.
In ceea ce priveste situatia conducerii DSP Arges, ministrul a spus ca se deruleaza o ancheta a Corpului de control al Ministerului Sanatatii care are termen de finalizare data de 4 martie.
Peste doua ore, Dr. Balgradean de a Marie Curie spune ca alti trei copii, care au ajuns in cursul serii de miercuri de la Pitesti si Festesti, li s-a depistat in coprocultura verotoxina existenta in tulpinile de E-coli enterohemoragica, insa acestia nu pun problema, la acest moment, a unei evolutii catre o boala de tip sindrom hemolitic-uremic.
ANSVSA anuntaca echipa de inspectori sanitar-veterinari din Arges si Dolj vor preleva probe de produse lactate, de carne, dar si de fructe si legume care urmeaza sa fie analizate de Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV) pentru E-coli, in cadrul anchetei epidemiologice desfasurata de Ministerul Sanatatii. Determinarea de laborator dureaza intre 2 zile (in cazul in care probele sunt negative) si minim 4 zile in cazul probelor pozitive, mai spun inspectorii.
Seara, la Marie Curie, intr-o conferinta de presa Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, declara ca Escherichia coli enterotoxigen serotipul 026 este cauza imbolnavirii copiilor cu sindrom hemolitic-uremic si este diferita de E-coli gazduita in mod obisnuit in intestinul uman. El spune ca exclude alte ipoteze cum ar fi imbolnaviri virale, rotavirus, vaccinarea sau intoxicatii cu substante chimice.
- vineri, 26 februarie
Ministru Sanatatii este din nou la Marie Curie, de unde transmite ca toti copiii cu SHU prezinta o stare mai buna.
„Sunt bine copiii. Toti copiii sunt mai bine. Cel care ramasese pe Terapie intensiva am inteles ca va ajunge pe sectie”, a spus ministrul, dupa vizita efectuata la Spitalul „Marie Curie”. Dr. Mihaela Balgradean spune ca o forma de sindrom hemolitic-uremic a fost confirmata la inca un copil internat la Marie Curie. Sunt si vesti bune, niciun copil nu mai este internat pe sectia de terapie intensiva, iar o fetitie a fost externata, mai anunta medicul.
Seful DSP Arges refuza sa isi dea demisia, dupa ce joi prefectul judetului Arges i-a cerut sa renunte la functie.
„Nu demisionez. Astept destituirea de la Ministerul Sanatati. Sunt numita de Ministerul Sanatatii. Daca Ministerul mi-o va cere, voi face acest lucru.”, a declarat, directorul Directiei de Sanatate Publica Arges, Sorina Hontaru, citat deAdevarul.
Institutia Prefectului din Arges informeaza ca 39 de copii cu scaune diareice mai sunt internati in spitalele argesene, cei mai multi la Spitalul de Pediatrie Pitesti. Dintre acesti copii, la Spitalul de Pediatrie Pitesti se aflau 34, dintre care 25 mai mici de doi ani. Alti cinci copii cu varste sub doi ani sunt internati la alte unitati medicale din judet, patru la Spitalul Municipal Campulung Muscel si unul la Spitalul Municipal Curtea de Arges.
In Vaslui, un bebelus este izolat la Spitalul Judetean de Urgenta, fiind diagnosticat cu boala diareica acuta.
In jurul orei 13,Prefectul de Arges decreteaza stare de alerta in judet, din cauza contaminarii cu E.coli.
Spre seara aflam ca ancheta penala este extinsa. Ancheta, preluata in urma cu aproape 20 de zile de Parchetul de pe langa Tribunalul Arges, evolueaza si pe langa acuzatia de ucidere din culpa, procurorii adauga si acuzatia de neglijenta in serviciu si rele tratamente aplicate minorilor. (sursa)
Apar primele concluzii ale corpului de control. Corpul de control al premierului spune ca exista probleme de ordin administrativ la Spitalul de Pediatrie din Pitesti, deoarece unitatea a raportat constant, din ianuarie anul trecut si pana in februarie 2016, ca nu exista infectii nosocomiale in spital, desi nu s-a efectuat nicio analiza
- sambata, 27 februarie
In Arges, numarul cazurilor de copii care prezinta scaune diareice se inmultumesc – numarul lor ajungand la 42. Cei mai multi sunt internati la Spitalul de Pediatrie Pitesti, anunta reprezentantii Insitutiei Prefectului.
- duminica, 28 februarie
Medicii de la Marie Curie anunta ca pe sectie de Nefrologie a spitalului sunt internati sase copii, iar un altul se afla la Terapie Intensiva. Prefectura Arges informeaza ca in spitalele din judet numarul de copii internat cu scaune diareice a ajuns la 45, iar un bebelus a fost transferat la Bucuresti. Bebelusul, in varsta de un an si 10 luni, a fost transferat in cursul zilei de sambata din comuna Poiana Lacului, adus initial la Spitalul de Pediatrie Pitesti.
- luni, 29 februarie
Medicul Mihaela Balgradean anunta ca un copil de la Marie Curie va fi externat astazi iar un altul ar putea pleca acasa marti.
Cu cateva minute inainte de ora 17, Ministrul Agriculturii intervine.Achim Irimescu declara pentru Agerpres ca bacteria E.coli a fost descoperita in branza de vaci DE la firma Lactate Branet din Curtea de Arges. Dupa cateva zeci de minute, ANSVSA emite un comunicat in care se arata ca inspectorii veterinari au identificat prezenta bacteriei E-coli in probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de branza proaspata de vaci, produsa de o unitate de prelucrare a laptelui din judetul Arges si in probe de pui (spate cu gat) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate in ancheta Ministerului Sanatatii
La ora 22,Daniel Lupu de la DSP Arges declara pentru B1 TVca bacteria descoperita in branza de la Bradet nu are nicio legatura cu moartea bebelusilor.
- marti, 1 martie
Medicul Balgradean de la Marie Curie anunta ca un copil va fi externat astazi, iar un alt copil, transferat de la Mioveni, se simte putin mai bine.
Achim Irimescu, prezent la Comisia de buget a Camerei Deputatilor, declara ca vor continua controalele pentru depistarea motivului care a adus la imbolnavirea grava a zeci de bebelusi din Arges. Irimescu sustine ca infectarea nu s-ar fi produs in comert, ci in procesul de productie, desi personalul fabricii a fost gasit sanatos, in urma controalelor.
”S-a verificat, iar personalul din fabrica respectiva este sanatos, deci nu e purtator de E-coli. Este greu de crezut ca in comert s-ar fi putut realiza contaminarea, dar verificam si acolo”, a declarat Irimescu, citat deAdevarul.
Patronul firmei Lactate Bradet organizeaza o conferinta de presa in care declara ca va inchide productia si ca nu mai crede in reabilitarea unitatii, desi este posibil ca „ministrul sa se fi grabit sa arate” spre firma. Marius Badea a spus, cu lacrimi in ochi, ca nu crede ca fabrica va mai putea sa isi continue activitatea, desi in mod oficial i s-a cerut doar sistarea activitatii in sectia de branzeturi.
„Eu nu am facut rau in viata mea la nimeni. Suntem printre singurele fabrici care am platit pana la ultimul leu fermierilor. Nu este vreun fermier in tara care sa se planga de noi. Intotdeauna am platit mai mult pe laptele materie prima decat era pretul pietei, pentru a avea un lapte de calitate. Am mers sa cumparam lapte si la 400-500 kilometri distanta numai sa luam de la niste ferme sigure si sa oferim niste produse de calitate. Ceea ce se intampla astazi, probabil, ca va fi ultima conferinta. Eu unul nu cred ca se poate reabilita fabrica. E ca un copil pe care l-ai crescut si trebuie sa te desparti de el”, a spus Badea, citat deMediafax.
Procurorii spun ca lotul de branza proaspata in care a fost descoperita bacteria E.coli a fost produs la o saptamana dupa moartea ultimului dintre cei trei copii decedati.
„Nu am extins cercetarile la producatorul de branza, pentru ca rezultatele verificarilor DSVSA arata ca este vorba de un singur lot de 25 de kilograme produs pe 22 februarie, dupa decesele celor trei copii. Cercetarile in rem vizeaza in continuare, deocamdata, o singura infractiune, aceea de ucidere din culpa”, a precizat, pentruAdevarul, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalului Arges, procurorul Iolanda Dragut.
Prefectura Arges anunta ca in ultimele 24 de ore, cifra micutilor spitlizati cu probleme digestive a crescut cu 11 cazuri – numarul total al copiilor din spitalele argesene fiind de 62.
- miercuri, 2 martie
In spitalele din Arges mai sunt 45 de copii cu scaune diareice, iar un alt bebelus este transferat la Bucuresti, anunta Institutia Prefectului.
In jurul orei 12. Seful Consiliului Judetean Arges sustine ca Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, incearca sa arunce responsabilitatea imbolnavirii in lant a bebelusilor din Arges in sarcina brandului local Lactate Bradet, inainte de finalizarea anchetei.
„A fost o reactie nesabuita a ministrului Irimescu! Incet incet o sa ajungem groapa de gunoi a ministerelor. Cine va raspunde daca niste oameni raman fara locuri de munca in conditiile in care ancheta este nefinalizata. Inca nu se stie unde si cum s-a contaminat acel lot. Contaminarea putea sa aiba loc si la manipulare, de exemplu, nu neaparat in fabrica. In urma cu patru ani a existat o problema si cu Danone, dar atunci nimeni nu a vorbit de la un nivel atat de inalt despre probleme si firma respectiva! Ne bucuram acum ca se inchide o fabrica din Arges cu capital romanesc? Reactia ministrului Agriculturii este de o iresponsabilitate crasa”,a declaratvicepresedintele CJ Arges, Dorin Marasoiu.
Ora 18. Achim Irimescu publica pe pagina sa de Facebook un mesaj in care explica de ce a ales sa faca public numele societatii de lactate, unde ar fi fost depistata bacteria E.coli.
„Referitor la situatia rezultata in urma depistarii lotului de branza contaminata cu e-coli, precizez urmatoarele:
Am dat informatia in mod absolut transparent. De fapt, ceea ce mi se imputa acum este prea marea transparenta de care am dat dovada. Poate am gresit, poate nu. Pe de alta parte, informatia era deja cunoscuta in mass media, jurnasistii necerandu-mi decat confirmarea ei. Alte persoane avusesera deja grija sa o dea, “pe surse” cum se spune, inainte.
„Eu o sa va spun cum se vede situatia de la mine si de ce am decis sa fiu atat de transparent. In primul rand, cred ca se face o confuzie imensa intre valori. Nu cred ca putem pune in balanta viata unor copii cu orice altceva. Nu cred ca este un mod corect si moral a vedea astfel lucrurile. Desigur, nu exista dovada legaturii dintre branza incriminata si cazurile respective, fiind de datoria Ministerului Sanatatii sa duca la capat ancheta. Insa, din informatiile pe care le aveam cand am iesit public, rezulta ca lotul de branza de 25 kg de la fabrica respectiva, NU A MAI FOST REGASITA NICI LA PRODUCATOR, NICI LA UNITATILE DE COMERCIALIZARE. Ce inseamna lucrul acesta? Inseamna ca acea cantitate de branza SE AFLA IN FRIGIDERUL OAMENILOR! Chiar in momentul in care eu faceam declaratia, aceasta branza infestata cu e-coli putea face alte victime! Iar oamenii aceia NU STIAU CE AU IN FRIGIDER SI CE PUTEAU SA LE DEA COPIILOR! Sper ca nu a fost afectat grav un producator, DAR POATE AM SALVAT ASTFEL VIATA UNOR COPII, si asta moral imi da liniste. In cazul in care ar fi fost afectati alti copii, mi s-ar fi reprosat ca am stiut numele producatorului si l-am tainuit.”, scrie Achim Irimescu pe Facebook.
Patronul firmei Lactate Bradet,Marius Badea, este invitat de Mihai Gadea la Antena 3. El raspunde mai multor intrebari si isi exprima pe larg punctul de vedere fata de situatia creata. Spre sfarsitul emisiunii, o parte din invitatii emisiunii „Sinteza Zilei” gusta in direct produsele pe care Marius Badea le-a adus in studio.
- joi, 3 martie
Ora 10. Numarul cazurilor de copii internati in spitalele din Arges cu scaune diareice ajuns la 46. Ministerul Sanatii emite un comunicat in care se arata ca cei patru copii internati la Marie Curie sunt in stare stabila, trei dintre ei fiind supusi procedurilor de dializa peritoneala.
Vicepresedintii ALDE Varujan Vosganian si Andrei Gerea, fosti ministri ai Economiei, critica iesirile publice si actiunile ministrilor Sanatatii si Agriculturii, intr-o conferinta de presa la Pitesti. Cei doi fosti ministri au consumat in timpul conferintei produse de la firma Bradet, relateazaMediafax.
La ora 16.41, Ministerul Agriculturii emite un comunicatcu privire la situatia rezultata in urma depistarii lotului de branza contaminata cu e.colo in care se arata ca anuntul facut de ministrul Achim Irimescu este in conformitate cu prevederile europene si nationale.
Peste aproximativ o ora, presedintele Klaus Iohannis declara ca urmareste cu ingrijorare situatia copiilor din Arges si isi exprima speranta ca autoritatile isi vor face treaba bine in acest caz.
„M-am informat, pentru ca tema ma preocupa. Am avut chiar doua discutii cu domnul ministru al Sanatatii si astept in continuare sa primesc un raport pe aceasta tema. Urmaresc cu aceeasi ingrijorare cu care urmariti si dumneavoastra evolutia si sper ca autoritatile competente sa-si faca treaba bine si sa gasim toate raspunsurile”, a spus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.
- vineri, 4 martie
Medicii anunta ca trei copii raman la Marie Curie, iar al patrulea copil, un baietel de 7 luni urmeaza sa fie externat in cursul zilei de astazi.
ANSVSA anunta intr-un comunicat ca primele rezultate pe analizele prelevate de la fermele din Arges si Dolj sunt negative.
„Noi facem controale in fermele din Arges si Dolj pentru ca asa ne cere procedura, iar cand se vor finaliza toate analizele pe care le-am recoltat vom face declaratii sau vom transmite un comunicat de presa. Primele rezultate au iesit negative, dar mai avem si altele in lucru. Nu pot spune cand se vor finaliza, dar cand le vom avea le vom face publice. Am vrut sa fac aceste precizari pentru ca s-a creat o psihoza in randul populatiei si oamenii trebuie sa stie ca laptele este conform, ca nu sunt probleme pe lapte, iar fermierii trebuie sa isi duca activitatea in mod normal”, declara Andrei Butaru, presedintele ANSVSA.
Premierul Dacian Ciolos declara la Cluj ca ministrul Agriculturii, Achrim Irimescu, a comunicat prea repede, fara a avea toate datele, numele firmei „Bradet”. Ministrul Sanatatii a fost si el criticat pentru lipsa initiala de reactie in acest caz.
„Deciziile nu le iau in felul acesta; atunci cand le iau, le pregatesc, orice tip de decizie. Nu vreau sa comentez prea mult lucrurile acestea pentru ca inca nu stiu sa existe o legatura dovedita intre E Coli, susa aceea care a fost gasita la copiii imbolnaviti, si cea care a fost gasita si in proba respectiva de branza de la acea intreprindere. Am inteles de la domnul ministru al Sanatatii ca urmeaza sa se faca o analiza genetica, pentru a vedea daca exista o legatura directa intre branza respectiva si imbolnaviri. Aici probabil ca domnul ministru n-ar fi trebuit sa comunice, atata timp cat n-avea toate elementele si oricum, ce i-am spus eu e ca nu cred ca ar fi fost cazul sa comunice dansul. Daca la dl. ministrul al Sanatatii, in urma cu cateva saptamani, a fost o problema de lipsa de comunicare, pe care intre timp a corectat-o, dl. ministru al Agriculturii a comunicat prea repede pe lucruri pe care ar fi trebuit sa comunice Autoritatea Sanitar-Veterinara, care e cea mai indreptatita. Mi-a spus dl. ministru ca a fost o presiune pe dansul, tot din partea presei, sa spuna si sa nu tina ascunse informatiile pe care le are si dansul a considerat ca avand informatiile respective trebuia sa le spuna public pentru a evita alte probleme care puteau sa apara”, a raspuns Dacian Ciolos, citat de Agerpres.