Finantari pentru turism: companiile nu pot deconta costurile cu pregatirea proiectelor
Proiectele de infrastructura de turism, desfasurate in mediul urban, sau in mediul rural – dar cu valoare totala peste 1,5 milioane euro, pot primi finantare prin Programul Operational Regional. Solicitantii trebuie sa indeplineasca anumite conditii daca proiectul intra sub incidenta ajutorului de stat si altele, daca nu intra in aceasta categorie, au explicat reprezentantii Agentiei de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov.
Separarea intre proiecte care sunt si care nu sunt „sub incidenta” ajutorului de stat este o noutate in Programul Operational Regional, coordonat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si implementat, in teritoriu, de Agentiile de Dezvoltare Regionala (ADR).
Aceasta distinctie apare numai in cadrul „Domeniului de interventie 5.2. – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice”.
„Proiectele care nu intra sub incidenta ajutorului de stat sunt cele de utilitate publica, la care cetatenii au acces neingradit. Celelalte, in cadrul carora se percepe o taxa pentru serviciile prestate, indiferent ca sunt realizate de autoritati publice sau companii, intra sub incidenta ajutorului de stat si au alte conditii pentru finantare”, a explicat Dan Micula, directorul ADR Bucuresti-Ilfov.
Spre exemplu, pentru cele din urma nu se deconteaza cheltuielile pentru proiectare si asistenta tehnica si nici cele aferente implementarii proiectului.
Atasat – Ghidul solicitantului pentru aceasta linie de finantare.