Finlanda acuză Rusia de o campanie de sabotaje și atacuri cibernetice. „Sunt dezinteresați de victimele colaterale”
Finlanda se confruntă cu acte de sabotaj și crede că Rusia este angajată într-o gamă largă de operațiuni de influență, a afirmat ministrul finandez de Interne, Lulu Ranne, citată de Reuters.
„Ne confruntăm cu perturbări, acte de sabotaj, diverse tipuri de avarii și migrație instrumentalizată, printre altele. Asta creează un sentiment de nesiguranță și ambiguitate în față de ce este adevărat și ce nu”, a declarat Ranne.
Ea a precizat că mai multe anchete sunt în curs de desfășurare. „Bazându-ne pe informațiile furnizate de serviciile de informații civil și militar, avem indicii clare care arată către Rusia”, a spus ministrul adăugând că legătura a fost evidentă în ce privește interferențele în sistemul GPS cu care Finlanda s-a confruntat în traficul aerian și maritim.
„În momentul de față, Rusia este principala entitate care declanșează o gamă largă de operațiuni de influență împotriva noastră”, a declarat oficialul de la Helsinki.
În această lună, compania de utilități Fortum a anunțat că se confruntă în Finlanda și Suedia cu atacuri cibernetice aproape în fiecare zi, iar uneori au fost zărit drone sau indivizi suspecți în apropierea instalațiilor sale. De asemenea, conexiunile prin satelit ale centralelor sale electrice au fost perturbate.
Cea mai mare bancă din Europa nordică, Nordea, a fost ținta unei campanii fără precedent de perturbare a serviciilor sale, caracterizată ca „foarte neobișnuită” de către către șeful Direcției Naționale de Securitate Cibernetică, Rauli Paananen. Din acest motiv, Biroul Național de Investigații din Finlanda a declanșat vineri o anchetă în ce privește atacurile cibernetice asupra sectorului financiar.
„Valul recent de atacuri DDoS, care au început la mijlocul lui septembrie în țările nordice, este cel mai agresiv pe care l-am întâlnit. Atacurile au dus la încetinirea temporară sau indisponibilitatea serviciilor onlinne”, a precizat Nordea într-o declarație pe email pentru Reuters. Compania susține că a blocat în jur de 90% dintre acest atacuri.
Autoritățile finlandeze au încercat să verifice toate zborurile de drone zărite în zona infrastructurii critice, însă poliția finlandeză nu a reușit să prindă pe nimeni. Pe lângă drone, a fost înregistrat un număr considerabil de furturi la instalațiile de furnizare a apei în care echipamentul tehnic furat nu avea o valoare financiară evidentă, ceea ce ridică suspiciuni privind implicarea unui actor statal, a spus Tomi Vuori, director general al poliției.
Serviciul de Informații și Securitate (Supo) al Finlandei susține că Rusia și serviciile sale secrete au trebuit să-și regândească operațiunile după ce țările europene au expulzat peste 700 de diplomați ruși după începerea războiului din Ucraina.
„Modul de operare al Rusiei este din ce în ce mai agresiv, este un actor mai periculos și sunt din ce în ce mai puțin interesați de victimele colaterale”, a declarat adjunctul șefului Supo, Teemu Turunen. „Pe de altă parte, Rusia nu este atotputernică, așa cum îi place adesea să se descrie. Nu sunt capabili chiar de orice din ceea ce sunt acuzați în momentul de față”, a adăugat Turunen.