Sari direct la conținut

Firme-legenda in insolventa: azi, Neckermann.de

HotNews.ro

Neckermann.de a facut cerere de insolventa. Anuntul a fost facut miercuri de casa de comenzi cu sediul in Frankfurt. Firma are 2.400 de angajati in Germania. Proprietarul firmei este un Sun Capital din SUA. O purtatoare de cuvant a investitorului financiar a declarat ca planul de restructurare a firmei ar reclama costuri prea mari. Secretarul de sindicat Ver.di, Bernhard Schiederig, a spus: „Sun a explicat ca nu mai pune la dispozitie bani pentru finantare, asa incat solvabilitatea firmei n-a mai fost garantata”. Astfel, o intreprindere germana cu o traditie de peste 60 de ani e practic ingropata alaturi de fosta sa rivala, Quelle, ale carei incercari de resuscitare au esuat si ele.

Josef Neckermann si-a intemeiat reteta de succes a firmei sale fondate in 1950 pe sloganul „Neckerman face posibil”. Vreme de peste 20 de ani, cele trei concurente Neckermann, Otto si Quelle si-au disputant intaietatea pe piata comenzilor de catalog. In 1976, Josef Neckermann si-a vandut firma concernului Karstadt. Sub „umbrela” concernului, Neckermann a facut doar pierderi.

In 1999, Karstadt a fuzionat cu Quelle. In 2007, fuziunea a fost rebranduita in Arcandor.

Neckermann.de, ca sector specializat in comertul online, a fost cedat pe jumatate de concernul-mama Arcandor fondului de investitii Sun, aproape pe nimic. In 2009, Arcandor a intrat in insolventa, un caz despre care am scris pe larg aici. Dupa insolventa Arcandor, Neckermann.de a fost complet preluata de Sun.

In toamna lui 2009, a aparut ultimul catalog tiparit Neckermann. Un exemplar de colectie, cum s-ar spune. Insa dupa eliminarea completa si a „comertului de catalog”, in aprilie 2012, Neckermann.de n-a intrat sub o zodie norocoasa. In conceptul managementului Neckermann.de erau prevazute 60 de milioane de euro pentru modernizarea casei de comenzi online. Investitorii ar fi fost dispusi, in luna aprilie, sa puna la dispozitie doar 25 de milioane.

Noile planuri de restructurare prevedeau abandonul comertului propriu cu textile, ca si inchiderea depozitului central de la Frankfurt. 1.400 de locuri de munca au fost taiate din schema. De mai bine de doua luni de zile, sindicatul Ver.di incearca negocierea cu finantatorul american a unui plan social si de recompense financiare pentru angajatii disponibilizati.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro