Sari direct la conținut

Fitch apreciaza negativ perspectiva ratingului Rompetrol Olanda

HotNews.ro

Agentia internationala de evaluare financiara Fitch a anuntat luni, revizuirea perspectivei ratingului „B minus” acordat grupului Rompetrol Olanda, de la stabila la negativa, pe fondul investigatiei Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie asupra conducerii companiei, potrivit unui comunicat de presa al agentiei.

In opinia analistilor Fitch, recentele evolutii ale investigatiei, inclusiv sechestrul asigurator aplicat de Parchet asupra unui procent de 25,9% din actiunile detinute de Rompetrol Olanda (TRG) la principala sa subsidiara, Rompetrol Rafinare (RRC), ar putea conduce la inrautatirea mediului operational si politic in care activeaza grupul.

Rompetrol Olanda detine o participatie directa de 51% la Rompetrol Rafinare si controleaza indirect 77% din actiuni. Agentia financiara Fitch apreciaza ca sechestrul interzice vanzarea pachetului de actiuni si limiteaza, intr-o oarecare masura, flexibilitatea financiara a grupului.

Cu toate acestea, Rompetrol Olanda va putea primi in continuare dividende si isi va putea exercita drepturile de vot aferente actiunilor detinute. Ca rezultat, grupul va continua sa detina controlul asupra principalei sale subsidiare.

Fitch noteaza ca recenta investigatie reprezinta un motiv de ingrijorare in privinta capacitatii Rompetrol de a atrage noi finantari, de vreme ce investigatia a afectat reputatia companiei si a distras atentia principalilor manageri de la implementarea strategiei si de la operatiunile curente.

In pofida acestor aspecte, analistii Fitch evidentiaza ca Rompetrol si-a consolidat echipa de conducere si a pregatit planuri detaliate pentru continuarea activitatii in cazul unor evolutii negative.

Fitch considera ca pana in prezent, ancheta nu a avut un impact negativ asupra lichiditatilor Rompetrol, intrucat bancile au continuat sa acorde finantari grupului.

Potrivit Fitch, ancheta care vizeaza actuali si fosti angajati ai Rompetrol, inclusiv pe presedintele Dinu Patriciu si pe adjunctul sau american Phil Stephenson, cuprinde o serie de acuzatii.

Printre acestea se numara nerespectarea unor angajamente de investitii asumate la privatizarea rafinariilor Petromidia si Vega, neplata accizelor si taxei pe valoarea adaugata pentru anumite tranzactii, precum si manipularea pietei de capital la listarea actiunilor RRC la Bursa de Valori Bucuresti.

Fitch mai arata ca in 2005, grupul Rompetrol a inregistrat un profit consolidat inainte de deducerea impozitelor, dobanzilor, deprecierii si amortizarii (EBITDA), record, de 164 de milioane de dolari, comparativ cu 101 milioane de dolari, in 2004.

Agentia de evaluare financiara mai noteaza ca anul trecut, activitatea companiilor din Romania a generat aproape toate profiturile companiei.

In urma achizitiei distribuitorului francez de combustibili Dyneff, in luna ianuarie 2006, ponderea EBITDA va fi de 88% in cazul activitatilor din Romania si de 12% pentru cele din Franta, conform rezultatelor financiare preliminare pentru 2005.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro