Sari direct la conținut

Fizicianul Cristian Presură despre fake news-ul legat de 5G: În Olanda și în Anglia chiar au fost atacate turnuri cu antene 5G / Blocarea site-urilor de fake news este o solutie ineficientă

HotNews.ro
Cristian Presura despre 5G si fake news, Foto: Hotnews
Cristian Presura despre 5G si fake news, Foto: Hotnews

În România, autoritățile au închis acele siteuri care legau apariția coronavirusului de implementarea tehnologiei 5G. În SUA au avut loc proteste, în Anglia și Olanda au fost chiar atacate turnuri de antene 5G. Profilul celui care răspândește teorii ale conspirației este, in general (dar nu mereu), cel care are mai puține preocupări științifice, spune cunoscutul fizician și cercetător Cristian Presură, care nu crede că cenzura din partea autorităilor ar putea avea vreun efect, decât unul pe termen scurt. Frica de tehnologia nouă este una generală, dar ”cand cunosti știința și știi diferența dintre volt si amper, îți pui întrebările tehnice corecte si oprești multe idei conspiraționiste din fașă.”

Ionuț Baiaș: În România, cam cele mai multe site-uri blocate pentru fake news promovau teoria conspirației că tehnologia 5G a provocat apariția sau mutația virusului. Tu ți-ai dedicat mult timpcombaterii acestei teorii. De ce crezi că persista această teorie a conspirației?

Cristian Presură:Explicația că 5G a provocat virusul nu are așa de mulți adepți în România. Teoria persistă pentru că mereu se găsește un GicăContra care mai aruncă paie pe foc. Cred că explicațiile mele și ale altora au oprit la timp pe cei care ar fi căzut în capcană. Spre exemplu în Anglia și Olanda au fost chiar atacate turnuri de antene 5G.

NotăDiscuția din interviul video nu a fost transcrisă integral

Rep: Avem ”un pacient zero al dezinformării”, ca să-i zicem așa, pe dr Cowen. E un doctor, a scris o carte, unde face legături de la gripă spaniolă la coronavirus, electrificare, sateliți și 5G. Care e profilul omului care răspândește așa ceva?

Cristian Presură: Eu mă lupt pentru omul de rând, încercând să-l fac să înțeleagă că, în multe cazuri, poate face diferența cu mintea lui, aducându-și aminte ce a învățat la școală și căutând în surse corecte. Profilul celui care răspândește este, în general (dar nu mereu), cel care are mai puține preocupări științifice. Asta pentru că, atunci când nu cunoșți știință bine, ți se pare oarecum magie și cazi pradă la tot felul de speculații. Când știi diferența dintre volt și amper, ca să dau doar un exemplu, îți pui întrebările tehnice corecte și oprești multe idei conspiraționiste din fașă. La 5G de exemplu este vorba de putere care se măsoară în Jouli, de faptul că radiația este termală. Desigur că pot fi și efecte subtile, dar în mare înțelegi că radiația nu poate fi tot atât de cancerigenă ca cea ultravioletă, de exemplu. Pe de altă parte, se vede la mulți dintre cei care împrăștie ideile conspiraționiste că își fac din asta un război personal, un motiv al existenței lor. E ca și cum caută ceva cu care să iasă în evidență, într-o lume în care, din păcate, valoarea oamenilor este evaluată în numărul de like-uri pe care le primește.

Rep: Cat de important e motorul social-media pentru ”conspiraționiști” în răspândirea unor astfel de teorii? Blocarea unor astfel de site-uri e o soluție?

Cristian Presură: Mediul online împrăștie astfel de teorii conspiraționiste, dar la fel de bine împrăștie și informația corectă. Decizia de a-i bloca poate fi folosită în cazuri extreme, dar nu trebuie abuzat, pentru că îi legitimează. Până la urmă, soluția e una: educația!, iar regula educației este „gândește cu mintea ta”. Oricine trece printr-o școală care te învață să gândești cu mintea ta, care descoperă exactitatea științei, va rămâne „vaccinat:” împotriva pseudostiinței și a exagerărilor conspiraționiste.

Cum s-a folosit și Edisonde teoria conspirației împotriva lui Tesla

Rep: Are rădăcini adânci teoria conspirației. În clipul tău de pe youtube folosești și foarte multe exemple din propria familie, ceea ce mi se pare că umanizează mult subiectul și-l face mai digerabil. Astfel, combați vechea teorie a conspirației cu ”gripa spaniolă apărută că urmare a electrificării Europei”, dând exemplul satelor din România care nu au fost electrificate, dar cazuri au fost, inclusiv al străbunicii tale care s-a îmbolnăvit. Știi să fi circulat și atunci în spațiul românesc o anumită teorie a conspirației?

Cristian Presură: În spațiul românesc nu știu, dar a fost povestea din New York cu oamenii care vor muri pe liniile de electricitate. Interesant, în poză apare un cal mort, care este o întâmplare reală. Oamenii din laboratorul lui Edison au omorât un cal folosind curent alternativ ca să îl oprească pe Tesla…

Rep: Crezi că societatea va privi cu ochi mai buni de acum încolo și va deveni mai conștientă de importanța cercetării sau a sistemului medical?

Cristian Presură: În cazul în care se va reuși găsirea unui vaccin, cred că da. Se poate însă să nu se reușească, nu din cauze de cercetare, ci pur și simplu pentru că nu este posibil. Atunci vor crește teoriile conspiraționiste. Pe de altă parte, depinde și de generațiile viitoare. Dacă ele sunt educate bine, vor vedea adevărul.

Despre redacția virtuală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea).

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro