Fizicienii de la CERN au reusit sa provoace prima coliziune de particule
Fizicienii Centrului European de Cercetari Nucleare (CERN), cu sediul in Elvetia, au anuntat ca au reusit sa provoace prima coliziune de particule in cel mai mare accelerator de particule din lume (LHC), un aparat a carui constructie a costat aproximativ 5 miliarde de dolari.
Evenimentul s-a petrecut la doar trei zile dupa repunerea in functiune a LHC, ale carui reparatii au durat un an.
La sediul CERN de langa Geneva, cercetatorii au izbucnit in urale cand au constatat ca au realizat primele coliziuni de fascicule de protoni, calificand succesul ca fiind „inceputul unei ere fantastice in fizica”.
LHC, aceasta „jucarie stiintifica” in valoare de peste 3,76 miliarde de euro, care ar trebui sa permita progrese majore in cunoasterea compozitiei materiei si a universului, a fost victima a doua defectiuni succesive imediat dupa lansarea sa, in 10 septembrie 2008.
LHC isi propune sa recreeze, pentru o fractiune de microsecunda, conditiile care au existat in Univers imediat dupa Big Bang, cand particulele elementare nu se asociasera pentru a forma atomii.
Expertii isi propun in special sa dovedeasca existenta particulei efemere denumita bosonul lui Higgs, care sta la originea notiunii de masa in fizica teoretica, precum si intelegerea compozitie materiei neagre.