FMI: Romania are nevoie de progrese privind atragerea fondurile UE si reforma companiilor
Atingerea tintei de deficit de catre Romania pentru anul viitor va fi dificila si este nevoie, totodata, de progrese mai rapide in cresterea ratei de absorbtie a fondurilor UE si reforma companiilor de stat, iar riscurile privind sistemul bancar trebuie monitorizate atent, apreciaza FMI, potrivit Mediafax.
„Autoritatile sunt pe drumul cel bun pentru atingerea tintelor fiscale pentru acest an. Totusi, indeplinirea obiectivului de deficit pentru anul urmator (de 3%, n.r.) ramane dificila. Sunt necesare masuri mai ample pentru a asigura sustenabilitatea sectorului sanatatii. Este nevoie, de asemenea, de progrese mai rapide pentru a imbunatati capacitatea Romaniei de absorbtie a fondurilor UE. O reforma mai ampla a companiilor de stat – impreuna cu reglementari mai bune si o politica de preturi orientata catre piata – vor fi esentiale pentru a creste eficienta economica si pentru a sustine dezvoltarea”, a declarat intr-un comunicat directorul general adjunct al Fondului Monetar International (FMI), David Lipton.
Consiliul Director al FMI a aprobat joi a doua evaluare a noului acord, de tip preventiv, si va pune la dispozitia Romaniei inca o transa, a treia, in valoare de 495 de milioane de euro, astfel ca totalul asigurat pana in prezent, in caz de urgenta, este de 1,06 miliarde euro. Autoritatile romane au anuntat ca nu intentioneaza sa traga fondurile disponibile, mentioneaza FMI.
Lipton a afirmat ca Romania a facut progrese in cadrul noului acord si a indeplinit toate criteriile de performanta convenite.
„Hotararea autoritatilor de a continua reforma a ajutat la restabilirea increderii pietelor si a stabilitatii economice”, a spus el.
Oficialul FMI a atentionat insa ca desi sectorul bancar romanesc este bine capitalizat situatia din Europa genereaza riscuri care trebuie monitorizate atent.
„Sistemul bancar ramane lichid si bine capitalizat, dar au aparut riscuri din cauza dificultatilor din alte zone ale Europei si este necesara o vigilenta sporita a autoritatilor de supraveghere. Sunt necesare o monitorizare mai atenta si planuri detaliate pentru situatii de urgenta cu scopul de a proteja impotriva unei posibile contagiuni. Politica monetara ramane in mod adecvat precauta, avand in vedere persistenta riscurilor inflationiste”, a mai spus Lipton.