FMI își majorează prognoza de creștere globală pentru 2023 la 3% / SUA evită recesiunea, Germania nu
Economia mondială dă semne de ușoară îmbunătățire, potrivit celei mai recente actualizări a datelor de creștere economică publicate marți de Fondul Monetar Internațional (FMI), care prevede acum o creștere ușor mai bună în 2023 și o creștere stabilă în 2024, potrivit AFP.
Instituția se așteaptă acum ca creșterea globală să ajungă la 3% în 2023, față de 2,8% la momentul estimării precedente din aprilie, și să rămână la același nivel în 2024, neschimbată față de estimarea anterioară.
„Proiecția noastră rămâne ușor mai mică decât cea de anul trecut, care a fost de 3,5%, dar care a fost revizuită cu 0,2 puncte procentuale, până la 3%, pentru creșterea globală. Încetinirea este concentrată în principal în economiile avansate, în timp ce creșterea pe piețele emergente rămâne stabilă la 4%. Dar acest lucru ascunde diferențe semnificative între țări”, a declarat Pierre-Olivier Gourinchas, economistul-șef al FMI, în cadrul unei conferințe de presă.
Majoritatea economiilor avansate, precum și principalele țări emergente, par să înregistreze rezultate mai bune decât se temea Fondul, în ciuda unei politici monetare care este acum restrictivă aproape peste tot, pentru a combate inflația care rămâne „încăpățânat de ridicată”.
Inflația continuă să dea bătăi de cap
Și pe acest front, FMI se așteaptă la o ușoară îmbunătățire până la sfârșitul anului, inflația urmând să ajungă la 6,8% la nivel mondial până la sfârșitul anului, cu 0,2 puncte procentuale mai puțin decât prognoza din aprilie.
Dar și inflația ar trebui să dureze mai mult: la sfârșitul anului 2024, ea ar trebui să se situeze tot la 5,2%, în timp ce în martie instituția se aștepta la o scădere cu 0,3 puncte procentuale.
„Încetinirea pe care o observăm se datorează în mare parte relaxării prețurilor în China, în special în industrie în al doilea trimestru”, a declarat pentru AFP Gourinchas.
FMI insistă asupra necesității de a continua înăsprirea monetară pentru a readuce inflația spre ținta sa, chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să aibă un efect asupra economiei, care a fost până acum mult mai rezistentă decât se aștepta, în special în țările emergente.
Statele Unite evită recesiunea, Germania nu
În cadrul G7, Germania va fi probabil singura țară care va cunoaște o recesiune în 2023. FMI prognozează acum o scădere de 0,3%, față de doar 0,1% în aprilie.
În schimb, celelalte mari economii europene rezistă mai bine, prognoza pentru economia franceză crescând la 0,8% (+0,1 puncte față de aprilie), iar cea pentru Italia la 1,1% (+0,4 puncte), în timp ce economia spaniolă pare chiar să dea semne reale de sănătate (2,5% așteptați, +1 punct). Pentru întreaga zonă euro, se așteaptă o creștere de 0,9% (+0,1 puncte).
În ceea ce privește Statele Unite, riscul de recesiune, anticipat de mult timp, pare să fi fost acum evitat, în pofida majorărilor succesive ale ratelor de dobândă din martie 2022: FMI se așteaptă acum la o creștere a economiei americane de 1,8%, față de 1,6% în aprilie anul trecut.
Economia americană s-a dovedit deosebit de robustă în primul trimestru, înregistrând o rată de creștere anualizată de 2%, iar creșterea pentru anul în curs este estimată la 0,9%, potrivit OCDE.
Citește și:
- România de dincolo de discursurile politicienilor. Cifrele care arată cât de săraci suntem. Interviu cu șeful Stabilității Financiare din BNR
- Daniel Daianu: Datorii publice în creștere: de ce piețele nu reacționează cu vehemență?