Sari direct la conținut

Fortăreața strategică ucraineană Vuhledar a rezistat timp de 31 de luni. Acum, Rusia a preluat controlul total. Cât de importantă e însă capturarea orașului estic

HotNews.ro
Fortăreața strategică ucraineană Vuhledar a rezistat timp de 31 de luni. Acum, Rusia a preluat controlul total. Cât de importantă e însă capturarea orașului estic
Vuhledar, Ucraina. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Moscova consideră că preluarea controlului asupra Vuhledar reprezintă un pas către încorporarea efectivă a întregii regiuni Donețk în Rusia. Momentul nu va schimba substanțial cursul războiului, însă orașul este important datorită poziției sale, pe un teren înalt, și pentru că se află la intersecția fronturilor de luptă din est și din sud, scriu Reuters și Forbes.

Trupele ruse au preluat controlul total asupra orașului Vuhledar, un bastion strategic din estul Ucrainei care a rezistat atacurilor intense ale Rusiei de la începutul războiului din 2022, au anunțat miercuri bloggerii de război și presa rusă.

Canalele rusești de Telegram au publicat înregistrări video cu militari fluturând steagul tricolor rusesc peste clădirile distruse ale orașului care avea o populație de peste 14.000 de locuitori înainte de război.

Ziarul Moskovski Komsomoleț, citat de Reuters, a scris că Vuhledar a căzut în cele din urmă după ce ultimele forțe ucrainene din Brigada 72 Mecanizată, o unitate renumită pentru capacitatea sa de reziliență, au abandonat orașul, marți târziu.

Canalul de Telegram SHOT și bloggerii de război ruși au confirmat acest lucru, deși nu a existat niciun răspuns oficial din partea armatei ruse sau ucrainene.

Marți, un oficial regional ucrainean anunțase însă că trupele ruse au ajuns în centrul localității.

Un punct strategic

Vuhledar – în traducere, „darul cărbunelui” – este un oraș minier din regiunea Donețk, în estul Ucrainei. A fost construit de Uniunea Sovietică la mijlocul anilor 1960 în jurul unei mine. În prezent, acolo există două mine cu rezerve semnificative de cărbune. Rușii numesc orașul Ugledar.

Moscova susține că Donețk este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care le-a anexat începând cu 2022, o afirmație respinsă de Kiev și de comunitatea internațională, care nu recunoaște această anexare.

Rusia consideră că preluarea controlului asupra Vuhledar reprezintă un pas important către încorporarea efectivă a întregii regiuni în Rusia.

Atât Rusia, cât și Ucraina consideră că controlul asupra orașului este important. Asta datorită poziției sale, pe un teren înalt, și pentru că se află la intersecția fronturilor de luptă din est și din sud, ceea ce îi conferă o importanță sporită în ceea ce privește aprovizionarea forțelor implicate în lupte.

În timp ce forțele ucrainene dețineau controlul deplin asupra Vuhledar, acestea puteau utiliza orașul ca platformă pentru a bombarda liniile de aprovizionare militare ruse din zonă.

Orașul se află în apropierea unei linii de cale ferată care leagă Crimeea de regiunea industrializată Donbas din Ucraina, care cuprinde Donețk și provincia estică Luhansk, controlată în cea mai mare parte de Moscova.

Unul dintre ultimele bastioane ucrainene din Donețk

Cucerirea orașului, pe care Rusia îl prezintă ca fiind unul dintre ultimele bastioane ucrainene din sudul Donețkului, deschide calea forțelor ruse pentru a avansa în alte locuri.

Cât de mult valorează Vuhledar pentru ambele părți este însă un subiect de dezbatere.

Este posibil ca Bohoiavlenka, un oraș aflat la câțiva kilometri mai la nord, să îndeplinească funcțiile Vuhledar, scrie și Forbes. Dar asta rămâne de văzut.

„Este puțin probabil ca eventuala cucerire a Vuhledar de către Rusia să modifice fundamental cursul operațiunilor ofensive din vestul regiunii Donețk”, a concluzionat Institutul pentru Studiul Războiului din Washington, înainte de cucerirea orașului.

Cum au capturat rușii orașul

În ultimele luni, forțele ruse au avansat rapid în estul Ucrainei, chiar dacă o incursiune ucraineană în regiunea rusă Kursk a încercat să forțeze Moscova să redirecționeze o parte din trupe.

Rușii au presat soldații din oraș în mod constant, încercuind treptat localitatea din toate părțile și făcând astfel realimentarea și rotația trupelor din ce în ce mai dificile.

Atunci când încercuirea se închide complet, ceea ce, potrivit bloggerilor militari ruși, s-a întâmplat deja, nu mai există nicio cale de intrare sau de ieșire pentru apărători.

Liniile de apărare din est se clătinau deja, înainte ca Kievul să extragă o parte a militarilor pentru a lansa incursiunea din Kursk. Ulterior, situația s-a înrăutățit.

Forțele ruse au lansat anterior cel puțin patru încercări majore de a cuceri Vuhledar, dar toate au fost respinse, Brigada 72 Mecanizată Separată din Ucraina reușind o rezistență acerbă.

Niciuna dintre părți nu a dezvăluit numărul de morți și răniți, însă oficialii ucraineni au afirmat că pierderile suferite de Rusia în timpul încercărilor anterioare de a cuceri orașul au fost semnificative. Moscova afirmă că Ucraina a plătit, de asemenea, un preț uman ridicat în tentativa de a păstra orașul.

INTERVIURILE HotNews.ro