Sari direct la conținut

Fost ministru de externe ucrainean: Vizita lui Basescu la Kiev, amanata pentru ca Romania a incercat politizarea problemelor bilaterale pentru a servi agendei interne 

HotNews.ro

Boris Tarasiuk, fost ministru de externe ucrainean si sef grupului parlamentar din Rada de la Kiev pe relatia cu Romania, sugereaza ca vizita presedintelui Basescu in Ucraina a fost amanata pentru ca s-ar fi incercat politizarea problemelor bilaterale pentru a servi agendei proprii interne, fapt inacceptabil pentru ucraineni. Totusi, a spus el intr-un interviu pentru HotNews.ro, nu este de acord cu declaratia ministrului ucrainean al apararii ca Romania ar reprezenta un pericol pentru granitele Ucrainei.

Chiar daca nu este de acord cu ministrul apararii ucrainean – care a spus ca Romania reprezinta un pericol pentru Ucraina pentru ca politicienii sai pun la indoiala actualele granite -, Tarasiuk spune ca exista suficiente motive de suspiciune in Ucraina. „Probabil ca ministrul a dat glas acelor suspiciuni. Mai ales ca am avut declaratiile presedintelui roman care se refera la greseala de a fi semnat tratatul de frontiera cu Ucraina. Asta nu duce la incredere. Iar el nu este orice politician. Imi amintesc insa timpuri si mai rele, cand in 1991 Parlamentul Romaniei a luat doua decizii care puteau fi interpretate ca pretentii teritoriale, in ceea ce priveste nordul Bucovinei si sudul Basarabiei. Asa ca nu sunt suspiciuni fara temei”, a spus fostul ministrul de externe al Ucrainei. Nu este conform standardelor, valorilor si abordarilor europene sa pui sub semnul intrebarii, ca stat membru al UE, granita cu vecinii, crede Tarasiuk.

El a remarcat ca Romania este singura tara care are cu Ucraina probleme nesolutionate inca din anii ’90, cu exceptia uneia singure, si aceea transata de Curtea Internationala de Justitie: este vorba despre impartirea platoului continental al Marii Negre.

Solutia CIJ a dat dreptate URSS

Tarasiuk crede inca ca si aceasta problema putea fi rezolvata bilateral – in ciuda faptului ca Romania a indicat mereu ca acest lucru a fost imposibil. Solutia data de CIJ este una de compromis, cea mai buna posibila, crede politicianul ucrainean. „Solutia a fost una de compromis si o salut, pentru ca e cea mai buna posibila. Decizia Curtii a coincis cu solutia delegatiei URSS din negocierile cu Romania din anii ’80, pe care Romania nu a acceptat-o”, a spus el, adaugand ca demiterea ministrului de externe jucrainean in urma acelei decizii a fost o greseala a Radei.

Romania politizeaza problemele bilaterale

Intrebat daca verdictul a afectat si programata vizita a presedintelui Basescu la Kiev, care s-a amanat pentru o data neprecizata, fara nicio explicatie din partea Administratiei Prezidentiale sau MAE, Boris Tarasiuk a dat o alta explicatie:

„Din nefericire si regretabil, uneori o parte incearca sa foloseasca relatiile bilaterale pentru o agenda interna proprie si nu putem accepta o astfel de abordare. Suntem in favoarea unor relatii bilaterale echilibrate si a unor solutii benefice ambelor parti. Mi se pare ca in pregatirea acesti vizite o partea a remarcat o abordare dezechilibrata”, a spus el. Parlamentarul ucrainean a insinuat ca presedintele Basescu ar fi vrut politizarea chestiunilor bilaterale in scopul unei agende interne.

Este si cazul politizarii problemei minoritatilor, spune el, sau al unei chestiuni economice, precum canalul Bastroe. „In mod nejustificat Romania politizeaza chestiunea minoritatilor nationale. Cred ca sunt pretentii nejustificate la adresa Ucrainei. De aceea am sugerat sa permitem grupurilor impartiale ale OSCE si Consiliului Europei sa se ocupe de aceste probleme. Saptamana trecuta trebuia sa fie o noua intalnire in Odessa, dar partea romana nu s-a prezentat. Cum putem interpreta asta?”, s-a intrebat retoric Tarasiuk.

Ce justificare a absentei a dat Romania? „Nu stiu nicio justificare, dar a existat sansa continuarii unei munci de a elimina suspiciunile, de a creste increderea, prin a lasa niste experti impartiali sa evalueze situatia”, a raspuns el.

„Si mai avem niste probleme nerezolvate care ne complica relatia. Nu poti sa te astepti sa-ti fie satisfacut interesul tau economic, fara sa te gandesti la interesul celuilalt”, a afirmat el, referindu-se la canalul Bastroe. „Da aveti dreptate, ma refer la Bastroe, este pura economie, nu ar trebui politizat”.

Relatiile bilaterale sunt complicate de faptul ca niciuna dintre problemele grave nu au fost rezolvate si ele au ramas aceleasi de la inceputul anilor ’90, a fost concluzia lui Boris Tarasiuk.

Boris Tarasiuk a fost ministrul de externe al Ucrainei de doua ori, intre 1998-2000 si 2005-2007, iar acum este parlamentar, presedintele comisiei de integrare europeana a Radei si seful grupului parlamentar pe relatia cu Romania. A fost consilier pe politica externa al presedintelui Iuscenko si a fost ministru in guvernele conduse de iulia Timosenko, Iuri Iekhanurov si Victor Ianukovici.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro