Sari direct la conținut

Fost profesor in Armata SUA: Romania va trebui sa investesca mai mult in aparare. Cred ca Donald Trump va incerca sa faca o intelegere cu Rusia

HotNews.ro
Analiza- Romania in era Trump, Foto: Bing Maps
Analiza- Romania in era Trump, Foto: Bing Maps

​Dr. Stephen Blank, fost profesor la Colegiul de Aparare al Armatei SUA, a declarat, miercuri, pentru HotNews, ca Romania va fi nevoita sa investeasca mai mult in aparare pentru a se apropia de viitoarea adminstratie Trump a SUA. Intr-un interviu, prin telefon, analistul din SUA a explicat punct cu punct de ce Romania are motive de ingrijorare dupa alegerea omului de afaceri republican in functia de presedinte al SUA.

HotNews: Care va fi influenta alegerii lui Donald Trump asupra sistemului de securitate din Europa de Est si din Romania?

Stephen Blank: Cred ca Donald Trump va incerca sa faca o intelegere cu Rusia si cred ca efectele vor fi negative pentru toate tarile care au fost in blocul sovietic. Cred ca nu va fi bine pentru nimeni din Europa de Est, sincer. Veti fi supusi unor presiuni mai mari din partea rusilor, iar sustinerea din partea SUA va scadea. Cred ca rezulatul alegerilor din SUA este foarte rau pentru Romania , din pacate.

HotNews: Totusi, Romania are in acest moment o prezenta militara americana. Se va diminua?

Stephen Blank: Va trebui sa luptati pentru a mentine prezenta americana deja existenta in Romania. Vor fi presiuni pentru inlaturarea acestei prezente, aveti scutul de la Deveselu si asta nemultumeste Rusia. Deci vor fi presiuni pentru inlaturarea acelei baze.

HotNews: Autoritatile romane, diplomatia cum se vor putea apropia de administratia Trump?

Stephen Blank: Va trebui sa cheltuiti mai mult cu apararea si sa explicati mai mult administratiei Trump cat de grava este amenintarea rusa si cat de contraproductiv este pentru interesul american sa se retraga din Romania. Trebuie sa le explicati mult mai puternic lui Donald Trump si echipei sale de ce este Romania importanta pentru America. Si nu doar Romania, in acelasi sens toti ceilalti va trebui sa aiba o abordare similara. Cine vrea sa pastreze prezenta americana, va trebui sa vina cu argumente mai multe.

HotNews: Dar Donald Trump si Vladimir Putin credeti ca au afinitati, sunt dornici sa treaca la negoceri in privinta complexului de securitate?

Stephen Blank: Pe baza a ceea ce am vazut pana acum, cred ca Putin si Trump sunt dispusi la negocieri. Putin deja a spus ca vrea sa negocieze cu Trump, Trump a spus ca vrea sa negocieze cu Putin.

HotNews: Ce se va intampla cu NATO, cu Trump presedinte al SUA, de departe cel mai mare contribuabil al aliantei?

Stephen Blank: Faptul ca Daca Trump ameninta lumea ca se va retrage din NATO, ca nu va mai contribui, daca ceilalti membri nu vor plati mai mult, va slabi NATO , iar rusii vor face totul pentru a exploata situatia si pentru a o accelera.

HotNews: Totusi, cat de puternic va fi Donald Trump, in ceea ce priveste aceste decizii de securitate strategice? Mai exista si Congresul (domninat de republicani), generalii din fortele armate…

Stephen Blank: Presedintele SUA este extrem de puternic. Trump va mosteni o Casa Alba foarte puternica, deci va putea sa ia toate aceste decizii strategice, daca va vrea.

Stephen Blank

Stephen Blank

Foto: Hotnews

Dr. Stephen Blank este Senior Fellow la American Foreign Policy Council, in Washington DC. Recunoscut international ca expert in politicile rusesti de aparare dr. Blank a fost profesor de Studii Ruse de Securitate si de Afaceri de Securitate Nationala in cadrul Strategic Studies Institute al U.S. Army War College, in Pennsylvania.

In activitatea sa, dr. Blank a oferit consultanta pentru CIA (Agentia Centrala de Inteligence a SUA), dar si unor corporatii care doreau sa faca investii in Rusia.

A scris si / sau coordonat 15 carti si peste 1.000 de articole si monografii de specialitate in presa americana.

(Sursa foto si bio: strategicstudiesinstitute.army.mil)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro