Fosta judecătoare din dosarul lui Vlad Pascu, acuzată de „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”. Inspecția judiciară cere sancționarea Ioanei Ancuța Popoviciu
Inspecţia Judiciară a anunțat marţi că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecatoarea Ioana Ancuţa Popoviciu, prima judecătoare din dosarul accidentului de la 2 Mai, calificând drept „neprofesionistă” maniera ei de conducere a unui proces, ceea ce ar avea consecinţe „grave” asupra drepturilor procesuale ale părţilor şi a înfăptuirii actului de justiţie.
Inspecția judiciară precizează, într-o informare de presă, că solicită Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consliliului Superior al Magistraturii (CSM) sancţionarea judecătoarei pentru „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.
„Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Popoviciu Ioana-Ancuţa, judecător din cadrul Judecătoriei Mangalia, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. s) teza a II-a, raportat la art.272 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”, a anunțat Inspecţia Judiciară.
Precizările Inspecției Judiciare:
- „Inspectorii judiciari au reţinut că nerespectarea dispoziţiilor referitoare la studiul dosarului şi pregătirea judecăţii, maniera aparte, neprofesionistă de conducere a unui proces, chiar dacă anterior judecătorul a fost sancţionat pentru aceeaşi abatere disciplinară, încălcarea principiului contradictorialităţii şi a principiului soluţionării cauzei cu celeritate, refuzul de a pune în discuţie la momentul procesual stabilit de lege a cererilor şi excepţiilor care vizau extinderea cadrului procesual, dispunerea de măsuri care nu au aplicabilitate în procesul penal (introducerea în cauză a unor terţi în calitate de intervenient accesoriu în interesul părţilor civile), dispunerea unor soluţii fără furnizarea unei motivări care să fundamenteze soluţia şi să expliciteze raţionamentul logicojuridic al magistratului, nesocotirea dispoziţiilor procesuale care reglementează judecata în cameră preliminară şi în primă instanţă, deşi dispoziţiile legale încălcate de magistrat nu comportă niciun fel de dificultate, nu sunt dispoziţii legale recente ori cu totul deosebite, nu pun în discuţie probleme de drept deosebite, fiind aplicate în mod constant şi uniform la nivel naţional, toate acestea având consecinţe grave asupra drepturilor procesuale ale părţilor, a înfăptuirii actului de justiţie, deteriorarea încrederii şi a respectului justiţiabililor faţă de magistrat, afectarea imaginii justiţiei ca serviciu public, întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. s) teza a II-a raportat la art.272 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi al procurorilor.
- Subliniem că în prezenta acțiune disciplinară ceea ce se reproşează intimatei nu sunt soluţiile adoptate, ca atare, ci faptul că acestea fie nu au fost puse în discuţia părţilor, fie nu au fost puse în discuţie la momentul procesual potrivit, fie nu au fost motivate în niciun fel.
- Acceptând faptul că litigiul dedus judecăţii a fost unul cu o expunere mediatică considerabilă, că o atare expunere ar fi putut fi de natură să determine o presiune pe judecătorul cercetat disciplinar, totuşi nu se poate reţine ca o cauză exoneratoare de răspundere, cu atât mai mult cu cât magistratul a mai fost sancţionat anterior pentru comportament similar.
- De asemenea, maniera de desfăşurare a procesului penal, dispoziţiile legale încălcate de magistrat nu comportă niciun fel de dificultate, nu pun în discuţie probleme de drept deosebite, sunt aplicate în mod constant şi uniform la nivel naţional, nu sunt dispoziţii legale recente ori cu totul deosebite”.
Ioana Ancuţa Popoviciu este primul magistrat care a avut în soluţionare, la Judecătoria Mangalia dosarul lui Vlad Pascu, şoferul drogat care anul trecut a accidentat mortal doi tineri în localitatea 2 Mai.
Judecatoarea a fost recuzată din dosar, iar întregul dosar a fost reluat de la zero cu un nou magistrat.
Pe 21 mai, Secţia pentru judecători a CSM a admis solicitarea de transfer la Judecătoria Constanţa, de la Judecătoria Mangalia, a Ioanei-Ancuţa Popoviciu. Ea şi-a început activitatea la noua instanţă în data de 1 iunie.
Ancuța Ioana Popoviciu ceruse CSM să fie mutată fie la Judecătoria Sectorului 2, fie la Judecătoria Constanța.
Judecătoarea Popoviciu, acuzată de comportament nepotrivit
Ioana Ancuţa Popoviciu, desemnată inițial să soluţioneze dosarul în care este judecat Vlad Pascu, a fost acuzată de comportament nepotrivit de familiile victimelor şi de avocaţii acestora.
În luna februarie, Inspecţia Judiciară a anunțat că s-a sesizat din oficiu şi face verificări privind comportamentul magistratului în sala de judecată.
La primul termen, când s-a dispus amânarea, judecătoarea Popoviciu a întrebat dacă este în sală și Sebastian Olariu, băiatul ucis în accident.
Tatăl lui Sebastian Olariu a ieșit plângând de la Judecătoria Mangalia, spunând că judecătoarea ar fi întrebat, în sală, „unde este Sebastian” și a cerut buletinul băiatului: „Nu am simțit în viața mea așa ceva, nu am văzut un asemenea judecător. Îi voia buletinul (buletinul lui Sebastian Olariu, băiatul mort în accident, n.r.)”.
Conform CV-ului său, Ancuța Ioana Popoviciu a absolvit în 2006 Facultatea de Științe Juridice a Universității din Oradea, apoi a urmat un masterat în Drept Privat.
A devenit judecător în 2011, când s-a angajat la Judecătoria Ineu (județul Arad), unde a lucrat până în 2022. De atunci, este judecător la Judecătoria Mangalia. În 2023, judecătoarea a fost vizată de o acțiune a Inspecției Judiciare, fiind sancționată cu avertisment de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după cum a scris Ziua de Constanța.
Inspecția judiciară a cerut ca judecătoarea să fie sancționată după ce a întrebat dacă una dintre victimele decedate se află în sala de judecată. Totuși, CSM a decis să nu o sancționeze pe Ancuța Ioana Popoviciu.
La ieşirea de la CSM judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu a stat 70 de secunde în faţa jurnaliştilor, dar nu a răspuns la nicio întrebare și nu a avut nicio reacție. Ea a refuzat să spună de ce nu a studiat dosarul înainte de a intra în sala de judecată, de ce a mestecat gumă în timpul şedinţei, dar şi de ce a cerut buletinul tânărului care a decedat în accident, neştiind că acesta a murit, sau de ce a întrebat dacă este în sală.
Avocatul Adrian Cuculis, apărătorul uneia dintre familiile victimelor, a declarat jurnaliştilor că şi la termenul de judecată din 9 mai „gafele din sala de judecată au fost multiple”.
„A întrebat doamna judecător dacă aceşti copii mergeau către punctul unde au fost accidentaţi, ca şi cum acel punct ar fi fost, nu ştiu, un loc de distracţie sau…Nu, pur şi simplu era pe drumul judeţean, în faţa unei baze militare şi atâta tot. Sigur că şi întrebarea dacă familia Robertei s-a prezentat la înmormântarea ei a fost de-a dreptul ridicolă, dar trecând peste toate elementele acestea au fost zeci de întrebări adresate”, a relatat avocatul, citat de News.ro.
La termenul din 23 mai, judecătoarea a cerut ca Vlad Pascu să fie prezent fizic în sala de judecată, pentru prima dată de la începerea procesului.
„Chiar a fost surprinzător și asta a venit din partea judecătoarei. Aștept peste două săptămâni sa mă uit ochi în ochi cu domnul Vlad Pascu și să îl întreb dacă vede durerea noastră. Vreau să văd dacă măcar conștientizează ce a făcut”, le-a declarat, la acea vreme, Valentin Olariu (tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu) jurnaliștilor prezenți la Judecătoria Mangalia.