Sari direct la conținut

Fosta șefă a diplomației austriece care a dansat cu Putin a fost numită în consiliul director al Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia

HotNews.ro
Fosta sefa a diplomatiei austriece Karin Kneissl a declansat un val de critici in 2018 dupa ce l-a invitat pe Vladimir Putin la nunta sa, Foto: Roland Schlager / AFP / Profimedia Images
Fosta sefa a diplomatiei austriece Karin Kneissl a declansat un val de critici in 2018 dupa ce l-a invitat pe Vladimir Putin la nunta sa, Foto: Roland Schlager / AFP / Profimedia Images

Karin Kneissl, o fostă șefă a diplomației austriece care a făcut înconjorul presei internaționale după ce a dansat cu președintele rus Vladimir Putin la nunta acesteia, a fost numită în consiliul director al Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, anunță Moscow Times.

Kneissl, fost ministru de externe al Austriei între 2017 și 2019, se va alătura boardului Rosneft, o companie controlată de stat, potrivit unui comunicat remis miercuri.

Fosta șefă a diplomației austriece a provocat un scandal la nivel european în august 2018 când l-a invitat pe Putin la nunta sa, fiind fotografiată dansând cu acesta la doar câteva luni după ce Uniunea Europeană a expulzat zeci de diplomați ruși ca urmare a otrăvirii cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie.

Numirea fostului ministru austriac în consiliul director al Rosneft a fost confirmată de un vot al acționarilor companiei la prima adunare generală a acestora din 2021 după ce Kneissl a fost propusă pentru poziție în luna martie.

Rosneft, asupra căruia statul rus are controlul majoritar, gestionează o treime din extracțiile petroliere din Rusia. Igor Secin, directorul companiei, este un aliat apropiat al lui Vladimir Putin și este considerat drept una dintre cele mai influente persoane din Rusia.

Kneissl a devenit al doilea membru de guvern din Uniunea Europeană numit în boardul Rosneft după cancelarul german Gerhard Schroeder care este de asemenea și președintele controversatului proiect Nord Stream 2.

Alte trei persoane din Occident se află în consiliul director al Rosneft, două dintre acestea fiind Bob Dudley și Bernard Looney, fostul și actualul CEO al British Petroleum care deține 19,75% din acțiunile companiei rusești.

Restul boardului de 11 membri este alcătuit din oficiali guvernamentali ruși și reprezentanți din Qatar, stat care deține la rândul său 18,53% din acțiunile Rosneft.

Compania a raportat un profit de 147 de miliarde de ruble (aproximativ 2 miliarde de dolari) în 2020, în scădere cu 80% față de perioada de dinaintea pandemiei în contextul în care a tăiat producția pentru a preveni prăbușirea prețurilor ca parte a unui acord dintre Rusia și Arabia Saudită.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro