Sari direct la conținut

Foștii șefi de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate și de la Serviciul Antidrog din Oradea, anchetați pentru favorizarea lui Victoraș Micula

HotNews.ro
Sediul DNA, Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro
Sediul DNA, Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Cei doi comisari șefi de poliție sunt acuzați că au emis ilegal documente pentru ca Victoraș Micula să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepselor într-o cauză penală. Procurorii de la Oradea au dispus miercuri începerea urmării penale sub control judiciar, a transmis DNA într-un comunicat de presă.

Cele două persoane vizate în dosar sunt Laviniu Mugurel Poinar, la data faptelor șeful Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (B.C.C.O.) Oradea, și Alin-Nicușor Tărău, la data faptelor șef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (B.C.C.O.) Oradea și în prezent șeful Brigăzii de Operațiuni Speciale Oradea.

Potrivit procurorilor, la data de 23 decembrie 2020, cei doi „ar fi emis, deși nu aveau acest drept, o adresă oficială în favoarea unei persoane (fiul unui om de afaceri din județul Bihor), astfel încât acesta din urmă să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepselor într-o cauză penală aflată pe rolul instanței de judecată”.

Fiul omului de afaceri nu este identificat cu numele în comunicat, dar potrivit G4Media este vorba de Victoraș Micula, fiul unuia dintre cei mai bogați români.

Adresa respectivă stipula în fals că „în cursul lunii noiembrie 2018, s-ar fi reușit prinderea în flagrant a doi traficanți de droguri de mare risc în baza informațiilor furnizate de către fiul omului de afaceri din Oradea”.

„Ulterior, în data de 15 martie 2023, s-ar fi constatat că această adresă nu ar fi fost reală, întrucât datele comunicate de către B.C.C.O. Oradea, prin adresa menționată anterior, au fost infirmate în totalitate de către D.I.I.C.O.T. – Serviciul teritorial Oradea printr-o altă adresă emisă către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor”, spun procurorii.

Documentul era folosit pentru a-l ajuta pe Victoraș Micula să beneficieze de o pedeapsă redusă într-unul din dosarele cu care era inculpat. Micula Jr a avut mai multe dosare penale, între care unul în care era acuzat de uzurpare de funcție după ce a participat la o percheziţie utilizând cagulă şi geacă de poliţist. Dosarul s-a închis prin prescrierea faptelor. De asemenea, a primit un an şi trei luni de închisoare cu suspendare, în dosarul în care a fost judecat pentru că a tras cu o armă de asalt pe un pod din Oradea.

Laviniu Mugurel Poinar este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și uzurparea funcției.

La rândul său, Alin-Nicușor Tărău este anchetat pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și uzurparea funcției.

INTERVIURILE HotNews.ro