Sari direct la conținut

Fostul decan al Facultății de Teologie din Constanța, cercetat pentru fapte de corupție, achitat

HotNews.ro
Sediul DNA, Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro
Sediul DNA, Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Fostul decan al Facultăţii de Teologie din Universitatea „Ovidius” Constanţa, trimis în judecată pentru fals intelectual şi complicitate la instagare la abuz în serviciu, pentru că ar fi ajutat un candidat să obţină, ilegal, posturi universitare, a fost achitat. Decizia este definitivă.

Curtea de Apel Constanța a decis, miercuri, să respingă apelul formulat de procurorii DNA împotriva deciziei de achitare a Tribunalului Constanța pentru decanul Facultății de Teologie, Bogdan Moise, scrie Mediafax.

Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.

Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada 2013 – 2015, Bogdan-Florin Chiriluţă – urmărit penal şi el în acest dosar -, în calitate de candidat la posturile didactice scoase la concurs de Universitatea Ovidius Constanţa – Facultatea de Teologie, a falsificat şase declaraţii pe propria răspundere, pe care le-a depus la dosarul personal.

„Ulterior, conducerea Universităţii Ovidius Constanţa, acţionând fără vinovăţie, i-a acordat inculpatului titlurile de lector respectiv conferenţiar universitar şi l-a numit pe aceste posturi, concomitent cu, efectuarea în perioada februarie 2014 – iunie 2017, a unor plăţi ilegale (salarii brute) în sumă totală de aproximativ 118.570 lei”, precizează DNA.

În acelaşi context, în cursul lunii aprilie, Chiriluţă a prezentat Comisiei de verificare a activităţii ştiinţifice şi de cercetare a candidaţilor înscrişi la concursul pentru ocuparea posturilor didactice de conferenţiar şi profesor în cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, în fotocopie, o revistă susţinând că în cuprinsul ei ar fi publicat un articol de specialitate. În realitate, bărbatul a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său.

„La data de 13 septembrie 2017, cu ocazia audierii, inculpatul a depus la dosarul cauzei, din proprie iniţiativă, un exemplar al aceleiaşi reviste fotocopiate în care şi de această dată a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său”, conform sursei citate.

Pentru a reuşi să inducă în eroare conducerea Universităţii Ovidius Constanţa, în 2013, Chiriluţă a fost ajutat de fostul decan al Facultăţii de Teologie Moise Bogdan, potrivit DNA.

„Concret, inculpatul Moise Bogdan având şi calitatea de persoană însărcinată de către Senatul Universităţii Constanţa cu verificarea criteriilor de promovare a candidaţilor, a declarat pe proprie răspundere că inculpatul Chiriluţă Bogdan-Florin îndeplineşte criteriile respective, ceea ce a condus la consecinţele prezentate mai sus”, precizează procurorii anticorupţie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro