Sari direct la conținut

Fostul președinte al Hondurasului a fost condamnat la 45 de închisoare pentru că a protejat  transporturile de cocaină către SUA

HotNews.ro
Fostul preşedinte hondurian Juan Orlando Hernandez a fost condamnat, miercuri, de un judecător american la 45 de ani de închisoare pentru infracţiuni legate de droguri şi arme de foc, transmite Reuters, potrivit News.ro.
Juan Orlando Hernandez a condus Honduras timp de 8 ani, Foto: Richard Drew / Associated Press / Profimedia Images
Juan Orlando Hernandez a condus Honduras timp de 8 ani, Foto: Richard Drew / Associated Press / Profimedia Images

Sentința înseamnă că Hernandez, în vârstă de 55 de ani, își va petrece probabil restul vieții în spatele gratiilor, cu excepția cazului în care face recurs și câștigă.

În martie, un juriu din Manhattan l-a găsit pe Hernandez, în vârstă de 55 de ani, vinovat de acceptarea a milioane de dolari sub formă de mită pentru a proteja transporturile de cocaină cu destinaţia SUA aparţinând traficanţilor pe care el a proclamat public că îi va combate.

Judecătorul districtual american Kevin Castel a pronunţat sentinţa în cadrul unei audieri la tribunalul federal din Manhattan.

Hernandez risca o pedeapsă minimă obligatorie de 40 de ani de închisoare.

Procurorii federali au insistat pentru o sentinţă pe viaţă, susţinând că aceasta ar trimite un mesaj altor traficanţi şi complicilor lor din guvern.

Hernandez a condus Hondurasul, un aliat al Statelor Unite în America Centrală, din 2014 până în 2022.

Avocatul său, Renato Stabile, a solicitat o pedeapsă de cel mult 40 de ani, numind-o efectiv o condamnare pe viaţă, şi a declarat că Hernandez va continua să lupte împotriva condamnării sale.

„Dl Hernandez a făcut mai mult pentru combaterea narcotraficului în Honduras decât orice alt preşedinte hondurian înainte sau după”, a scris Stabile.

Hernandez a fost încarcerat în Brooklyn de la extrădarea sa din aprilie 2022 din Tegucigalpa.

Într-un document depus marţi seară la tribunal, Stabile i-a cerut lui Castel să îl lase pe Hernandez să rămână la Metropolitan Detention Center în timp ce face apel.

Hernandez, acuzat că a folosit bani proveniți din droguri pentru a manipula votul în timpul alegerilor prezidențiale

În timpul unui proces de două săptămâni, procurorii au declarat că Hernandez a folosit bani proveniţi din droguri pentru a mitui oficiali şi a manipula rezultatele votării în timpul alegerilor prezidenţiale din Honduras din 2013 şi 2017. Mai mulţi traficanţi condamnaţi au declarat că l-au mituit pe Hernandez.

Hernandez a negat că ar fi luat mită de la cartelurile de droguri.

Între timp, avocaţii săi i-au acuzat pe traficanţii condamnaţi că doresc să se răzbune pe politicile antidrog ale lui Hernandez.

În mai, Castel a respins cererea lui Hernandez pentru un nou proces.

Hernandez a susţinut că un agent american de combatere a drogurilor a declarat în mod eronat că traficul de cocaină a crescut, nu a scăzut, în timpul preşedinţiei sale.

Judecătorul a calificat însă acest aspect drept „irelevant” pentru a stabili dacă Hernandez a conspirat cu traficanţii

Fratele mai mic al lui Hernandez, Tony Hernandez, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în martie 2021 pentru trafic de droguri.

INTERVIURILE HotNews.ro