Sari direct la conținut

Fostul șef al armatei din Moldova, informator pentru un colonel rus din GRU: „Trebuie să închidem granița cu România cât mai repede posibil!” / Reacția Chișinăului: „Trădare de patrie”

HotNews.ro
Igor Gorgan, fost șef al armatei moldovene, Foto: Captura YouTube
Igor Gorgan, fost șef al armatei moldovene, Foto: Captura YouTube

Fostul șef al Statului Major General al Republicii Moldova, Igor Gorgan, a raportat omului său de legătură din serviciul rus GRU, colonelul Alexei Makarov informații despre situația politică de la Chișinău și despre vizitele ucrainenilor veniți să cumpere armament, scrie publicația rusă independentă The Insider, care a avut acces la conversațiile de pe Telegram ale celor doi.

„Legătura moldovenească” a lucrat în cadrul Statului Major General până la sfârșitul anului 2021, până când noul președinte Maia Sandu l-a pus să demisioneze. Iar înainte de expulzarea în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, în iulie 2023, a obținut un post la ONU.

Folosindu-se de vechile sale conexiuni din Ministerul moldovean al Apărării, Gorgan a rămas un informator important al GRU (serviciul de spionaj militar extern din Rusia), potrivit The Insider.

Igor Gorgan și Alexei Makarov au început să aibă contacte deosebit de active în aprilie 2022, adică după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Întâlnirile conspirative au avut loc în principal în cafenele din Chișinău sau în excursii de pescuit: „Pot să mă întâlnesc cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să mergem mai repede înainte! Ar trebui să mergem la pescuit și să vorbim despre orice! Trăim în vremuri istorice! Și trebuie să facem această istorie!” – este unul dintre mesajele generalului moldovean.

Judecând după aceste rapoarte, GRU era interesat în special de ce arme cumpăra Kievul în țările vecine, inclusiv în Moldova.

„Ukroboronexportul ucrainean încearcă să răscumpere (sau să ia cu ajutorul unor «parteneri») șase Mig-29 din Moldova, care se află la Marculești. Ei insistă foarte mult… Deocamdată avioanele sunt la locul lor. Vor să facă operațiunea prin intermediul unei companii-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat”, i-a transmis generalul Gorgan colonelului rus din GRU.

În aceeași zi, un alt mesaj: „Trenuri cu combustibil merg de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia spre localitatea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea, în timpul zilei stă pe loc pentru a nu deveni o țintă a aviației rusești”.

„Mulțumesc”, răspunde colonelul Makarov.

„Trebuie să închidem granița cu România cât mai repede posibil!”

Un alt mesaj către curator nu întârzie să apară: „De trei săptămâni, ucrainenii se plimbă pe la Ministerul nostru al Apărării și cer totul, mai ales obuze pentru artilerie”.

Potrivit The Insider, un alt mesaj către legătura sa din GRU nu a întârziat să apară: „De trei săptămâni, ucrainenii se plimbă pe la Ministerul nostru al Apărării și cer de toate, în special obuze pentru artilerie”.

Agentul Gorgan era neliniștit în privința livrărilor de arme către Ucraina din România și îi dă sfaturi colonelului Makarov: „Este necesar să închidem granița cu România cât mai repede posibil!”

„Este o gaură mare! De acolo vin o mulțime de încărcături pentru Ucraina. Mai ales încărcături militare! Românii încă mai au câteva fabrici militare care produc arme și muniții”, a adăugat generalul moldovean.

Reacția Chișinăului: „Trădare de patrie”

După apariția articolului șeful cabinetului președinției Moldovei, Adrian Băluțel a declarat că „astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie”, scrie Ziarul de Gardă.

„În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 `Meritul Militar`”, 2015 `Credință Patriei` și gradele militare vor fi retrase”, a adăugat el.

„Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, se arată în reacția lui Băluțel.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro