Sari direct la conținut

Fostul șef al CIA pentru Rusia spune că SUA i-au arătat lui Vladimir Putin că a avut dreptate

HotNews.ro
Vladimir Putin alaturi de Sadir Japarov, aici in dreapta sa, la celebrarile de „Ziua Victoriei” in al Doilea Razboi Mondial, Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia Images
Vladimir Putin alaturi de Sadir Japarov, aici in dreapta sa, la celebrarile de „Ziua Victoriei” in al Doilea Razboi Mondial, Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia Images

Steve Hall, fostul șef al operațiunilor CIA în Rusia, afirmă că președintele Vladimir Putin a avut dreptate când a estimat că Statele Unite își vor pierde „hotărârea” și vor înceta să susțină Ucraina, relatează Business Insider.

„Au fost câteva săptămâni foarte bune pentru Vladimir Putin. Cred că putem vedea asta în comportamentul său și în ceea ce a făcut și a spus”, a declarat Hall într-un interviu acordat CNN, adăugând că liderul de la Kremlin poate acum să le spună celor din cercul său interior care erau sceptici cu privire la planul său pentru Ucraina că a avut dreptate.

„Inițial el spunea ‘Uite, pe termen lung, dacă noi rezistăm Occidentul și mai ales SUA își vor pierde atenția. Își vor pierde hotărârea. Ei vor înceta să mai susțină Ucraina într-un fel sau altul, aveți doar răbdare’”, a spus fostul șef al CIA cu privire la mentalitatea lui Putin.

„Păi acum, doi ani mai târziu, el poate spune ‘Uitați, răbdarea începe să dea roade’”, a adăugat Steve Hall. El a spus că acum este la latitudinea Occidentului să îi arate lui Putin că de fapt nu a avut dreptate.

Comentariile sale vin în contextul în care ultimul pachet de asistență militară pentru Ucraina rămâne blocat în Camera Reprezentanților de la Washington, unde speakerul Mike Johnson, cunoscut pentru opoziția sa față de asistența acordată Ucrainei, refuză să organizeze un vot asupra sa.

Asistența pentru Ucraina a ajuns temă de campanie electorală în SUA

Senatul american a aprobat pachetul care include fonduri în valoare de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina pe 13 februarie, după 3 luni de tergiversări și după ce inițial el a căzut la vot, în pofida faptului că a fost negociat de o echipă bipartizană de senatori.

Președintele Joe Biden și membri de rang înalt ai administrației sale au avertizat în mod repetat că aceste amânări îl ajută pe președintele Vladimir Putin și mașinăria sa de război, însă în condițiile în care SUA au intrat în campanie electorală numeroși legiuitori republicani au făcut din oprirea ajutorului pentru Ucraina o temă de campanie.

În comentarii făcute pe 17 februarie, cu o zi înainte ca forțele armate ruse să anunțe că au ocupat complet orașul Avdiivka din regiunea Donețk, Biden a descris blocarea în continuare a ajutorului militar de către Congres drept „absurdă” şi „neetică”.

Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă a declarat în aceeași zi că retragerea Ucrainei şi căderea acestui oraș pe care armata rusă îl asalta încă din octombrie anul trecut sunt dovada „costului inacţiunii” Congresului american.

Ucraina speră de luni de zile într-un vot pozitiv asupra acestui ajutor crucial decis de administraţia Biden, împiedicat însă de opoziţia republicană din Congres, sub influenţa lui Donald Trump.

Urmărește ultimele evoluții din a 734-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro