Sari direct la conținut

FOTO Apele Române: Alte două râuri au secat și debitul Dunării va scădea / Sute de localități primesc apă doar în anumite intervale orare / Apelul instituției

HotNews.ro
FOTO Apele Române: Alte două râuri au secat și debitul Dunării va scădea / Sute de localități primesc apă doar în anumite intervale orare / Apelul instituției
Râu aproape secat - FOTO Facebook / Apele Române

Administrația Națională „Apele Române” face apel la „folosirea rațională a apei” în condițiile în care debitul Dunării este în scădere, unele râuri au secat și sute de localități sunt afectate de scăderea rezervelor și furnizează apă doar în anumite intervale orare.

„Alte două râuri din spațiul hidrografic Prut-Bârlad au secat. Este vorba despre râul Bahlui, stația hidrometrică Podu Iloaiei și râul Miletin, la stația hidrometrică Șipote din spațiul hidrografic Prut-Bârlad”, avertizează sursa citată într-o postare pe Facebook.

De asemenea, debitele Dunării la intrarea în țară sunt miercuri de 3000 mc/s și vor scădea la 2400 mc/s în data de 3 septembrie.

Nivelul de la stația hidrometrică Cernavodă este de -1,14 metri și mai este o rezervă de 48 de centimetri până la treapta I de restricții, iar sectoarele Dunării aferente a 49 de localități au intrat în treapta I de avertizare fiind aplicat astfel Planul de restricții și folosire a apei în perioade deficitare.

Apele Române precizează că 41 de secțiuni din cele 120 de monitorizare ale secetei (relevante pentru asigurarea resurselor de apă necesare pentru folosințe) se află sub debitul minim necesar satisfacerii cerințelor de apă.

„658 de localități (388 cu sisteme centralizate și 270 fără sisteme centralizate) primesc apă în anumite intervale orare, fiind afectate de deficitul rezervei de apă”, subliniază instituția.

„Facem un apel la folosirea rațională a apei astfel apa de băut să ajungă pentru toți”, mai spun Apele Române în postarea de pe Facebook, ce este însoțită de imagini care arată cât de scăzut este nivelul apei pe unele sectoare hidrografice.

INTERVIURILE HotNews.ro