Sari direct la conținut

​FOTO Cele trei elicoptere IAR-330 Puma L-RM trimise de România în Mali au revenit în țară la bordul unui avion Antonov AN-14

HotNews.ro
Elicoptere Puma transportate cu un Antonov AN-124, Foto: Fortele Aeriene Romane
Elicoptere Puma transportate cu un Antonov AN-124, Foto: Fortele Aeriene Romane

Trei elicoptere ale Armatei Române de tipul IAR-330 Puma L-RM au fost aduse în țară din Mali cu un avion cargo Antonov AN-124, după încheierea participării la misiunea ONU de menținere a păcii în statul african. Transportul a cântărit aproximativ 35 de tone, pe lângă cele trei elicoptere fiind încărcate și un agregat de tractare și alte echipamente.

„Transportul celor trei elicoptere IAR-330 L-RM din Mali către România s-a executat în același mod ca în momentul dislocării lor în teatrul de operații, în luna septembrie 2019, cu o aeronavă AN-124 Condor, una dintre cele mai mari aeronave de transport din lume, pusă la dispoziție de către Organizația Națiunilor Unite”, anunță Forțele Aeriene Române.

Aeronava a aterizat pe aeroportul Mihail Kogălniceanu în dimineața de 3 noiembrie, după un zbor de 10 ore pe traiectul Bamako-Mihail Kogălniceanu, cu o escală tehnică pentru alimentare în Tunis.

„Pregătirea elicopterelor pentru îmbarcarea în aeronavă a fost realizată de o echipă tehnică de 6 militari din cadrul detașamentului și a constat în demontarea palelor principale și secundare, a butucului rotor portant (BRP), stabilizatorul orizontal și sistemul optoelectronic de observare (EOP), într-o perioadă de trei zile”, mai notează Forțele Aeriene Române.

După aterizarea la Baza 57 Aeriană, cu sprijinul echipei de la sol, se vor executa toate operațiunile în ordine inversă: debarcare, montarea tuturor subansamblurilor, efectuarea lucrărilor și a zborurilor de verificare și disponibilizarea/trecerea la exploatare/zbor.

România a trimis în Mali în perioada august 2019 – octombrie 2020 un detașament de 120 militari cu 4 elicoptere de transport IAR-330L pentru a participa la misiunea ONU de menținere a păcii în statul african.

Detașamentul (prima rotație), generat de Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, a fost dislocat în Mali (în baza militară Camp Castor din Gao), în perioada august – septembrie 2019, preluând misiunea de la detașamentul canadian, începând cu luna octombrie 2019. Cea de-a doua rotație a fost introdusă în teatru în aprilie 2020, personalul fiind asigurat tot de către Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”.

Principala misiune a prezenței românești în Mali a fost asigurarea 24/7 a unei aeronave echipate pentru evacuare medicală a personalului MINUSMA, fiindu-i desemnat sectorul de Est al statului Mali. Cu toate acestea, din cauza lipsei unităților de aviație de sprijin, într-un mediu cu climă extremă, cele două detașamente au executat misiuni și în celelalte sectoare ale teatrului de operații. De altfel, Detașamentul de transport format din patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM a executat și o serie de misiuni operaționale și logistice specifice operațiunilor de menținere a păcii, devenind o capabilitate esențială pentru sprijinirea eforturilor ONU de stabilizare a zonei.

În perioada 15.10.2019 – 15.10.2020, personalul și elicopterele Armatei României au contribuit la eforturile internaționale ale ONU de stabilizare și menținere a păcii în misiunea din Teatrul de Operații Mali prin executarea unui număr de 1.300 de ore de zbor în zona subsahariană și participarea în cadrul a 15 operații întrunite, totalizând peste 350 de misiuni (peste 400 de ieșiri) desfășurate pe timp de zi sau de noapte.

Pe parcursul unui an de misiune, militarii din detașamentele „Carpathian Pumas” au avut de depășit o serie de dificultăți, inerente, până la urmă, dislocării unei unități de aviație la circa 6.000 de km față de țară, într-un teatru de operații a cărui principală caracteristică, dincolo de situația de securitate instabilă și imprevizibilă și o climă extremă, a fost lipsa posibilităților de aprovizionare logistică din surse locale.

La acestea s-au adăugat distanțele mari între punctele de reaprovizionare cu combustibil, avarierea unui elicopter în luna august, cauzată de o manifestare extremă a vântului, neprognozată, și condițiile îngreunate de executare a misiunilor în noul context epidemiologic care au fost impuse pentru limitarea răspândirii infectării cu SARS COV-2.

La Misiunea ONU Multidimensională Integrată de Stabilizare în Mali, stabilită în baza Rezoluției nr. 2100 din 2013 a Consiliului de Securitate al ONU, participă un număr de 57 de țări cu următoarele efective: 12.000 militari, 1.750 polițiști și 1.200 personal civil. MINUSMA sprijină autoritățile maliene în efortul de stabilizare a țării și de implementare a obiectivelor de tranziție, executând următoarele sarcini: asigurarea stabilității și protecției populației civile, sprijinul dialogului politic național și al reconcilierii, asistența privind restabilirea autorității statale, reconstrucția sectorului de securitate și promovarea și protecția drepturilor omului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro