Sari direct la conținut

FOTO Centrul de Mentenanţă HIMARS, inaugurat la Bacău / România își va putea repara singură HIMARS-urile, precum și sistemele Ucrainei și ale altor „state din zonă”

HotNews.ro
HIMARS românesc, Foto: MApN
HIMARS românesc, Foto: MApN

România își va putea întreține singură sistemele HIMARS din dotare, iar Ucraina își va putea trimite aici lansatoarele de rachete pentru a fi reparate, după ce, în urma colaborării dintre firma românească Aerostar S.A. şi compania americană Lockheed Martin, a fost lansat joi Centrului Naţional de Mentenanţă pentru sistemul HIMARS, potrivit unui comunicat MApN.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a afirmat joi că România îşi asigură un avantaj strategic prin securizarea întreţinerii propriilor sisteme HIMARS în ţară, achiziţionate de România de la Guvernul Statelor Unite ale Americii.

„Pe lângă avantajul strategic de a avea în România, în actualul context de securitate, o soluţie securizată pentru întreţinerea propriilor sisteme HIMARS, înfiinţarea acestui centru creează oportunitatea ca ţările din zonă ale căror armate sunt dotate cu astfel de sisteme să îşi trimită tehnica pentru mentenanţă sau reparaţii aici, la Bacău, unde vor beneficia de expertiza celor mai buni specialişti în domeniu din regiune”, a declarat Angel Tîlvăr.

Acesta a apreciat că Centrul de mentenanţă HIMARS va avea impact şi asupra dezvoltării economice a zonei.

”Nu mai puţin de 2.000 de băcăuani lucrând aici, în posturi de înaltă calificare, prin implicarea uneia dintre cele mai importante companii din industria naţională, Aerostar Bacău”, a mai declarat ministrul.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat anterior la Digi24 că centrul ar deservi în primul rând „nevoile Armatei Române”, dar că România poate repara și HIMARS-urile ucrainene.

România urmează să primească un al treilea sistem HIMARS anul acesta

Potrivit MApN, România a achiziţionat, în baza Legii nr. 46/2018 pentru realizarea „Capabilităţii de sprijin cu foc indirect”, aferentă programului de înzestrare ”Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare”, trei sisteme HIMARS produse de compania Lockheed Martin. Primele două au fost primite în 2021 şi 2023, urmând ca cel de-al treilea să fie livrat anul acesta.

”În vederea asigurării mentenanţei de nivel complex pentru aceste sisteme pe teritoriul naţional, Ministerul Apărării Naţionale a solicitat Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului derularea unei proceduri de desemnare a unui centru specific, în conformitate cu prevederile Legii nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare. În urma derulării acestei proceduri a fost aprobat memorandumul, compania aleasă fiind SC AEROSTAR Bacău SA”, a mai transmis MApN.

Instituţia preciazează iniţiativa îşi propune să dezvolte facilităţi critice pentru infrastructura de apărare a ţării, cele două ministere adoptând o abordare proactivă pentru dezvoltarea capabilităţilor ce contribuie la securitatea şi apărarea naţională.

Lockheed Martin și Aerostar S.A., care colaborează deja în ce privește activități similare de mentenanță pentru flotele de elicoptere Black Hawk și de avioane F-16 ale României, potrivit DefenseRomania.

Citește și:

FOTOGALERIE Ce echipamente militare sunt la BSDA 2024, cea mai mare expoziție militară din Europa de Est: Vedeta F-35 și competiția uriașă pentru blindatele de luptă ale armatei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro